31. elokuuta 2008

Voittaja vie kaiken!

Elokuun ruokahaasteen voittaja on selvinnyt! Parhaiten punajuurten ystäviä miellyttivät Kurpitsamoskan punajuuriwrapit. Ääniä annettiin yhteensä 73, ja kuten kuvasta näkyy, kaikki haastajat saivat ääniä!

Voikeittiö lähtee tästä ostamaan punajuuria voidakseen kokeilla kaikkia ihania haastereseptejä.

Oooikein isot onnittellut Kurpitsamoskalle hienosta voitosta! Syyskuun ruokahaasteen järjestäminen on sitten sinun kunniasi, Mari. Jäämme odottelemaan aihetta kiinnostuneina.

30. elokuuta 2008

Voi, keittiö!

Ei edelleenkään reseptejä, mutta välipalana raotamme oman keittiömme ovea, noin kuvaannollisesti, sillä keittiömme on puoliavonaista mallia eikä sinne ole ovia, suuntaan eikä toiseen. Keittiömme on mallia putki, tai I-keittiöksi kai sitä kutsuttaisiin "virallisella keittiökielellä". Toisessa päädyssä on ruokailutila, joka aukeaa oikealle olohuoneeseen. Myöskään tässä toisessa reunassa, josta kuva on otettu, ei ole mitään ovea, vaan se on ikään kuin avointa käytävätilaa.
Ylemmästä kuvasta käykin hyvin ilmi toinen niistä kahdesta asiasta, jotka nykykeittiössä ottavat eniten hermoon: valoisuuden puute (varsinkin luonnonvalon). Kuva tosin hiukan valehtelee, vastavalon suuntaan otettuna keittiö näyttää pimeämmältä kuin oikeasti onkaan. Mutta ei se nyt ihan valossa kylvekään. Yläkuvassa siis oikealla laidalla siivouskaappi, jääkaappi-pakastin ja sen jälkeen kaappeja ja työtasoa. Vasemmalla (ei kuvassa) tiskialtaat ja roskiskaappi, astianpesukone, hella jne.
Tässä yllä nyt äskeisen kuvan oikeaa laitaa, jääkaappi jää oikeasta reunasta kuvasta ulos. Kaappitilaa ei ole liiaksi, ja keittiössämme ylivoimaisesti ärsyttävin asia ovat kaappien nuppimalliset vetimet. En tajua kuka keittiöinsinööri ne on suunnitellut, oli kuka hyvänsä niin se tyyppi ei kyllä koskaan ole keittiössä ruokaa laittanut. Kuvitelkaapa miten hauskaa on yrittää kesken ruoanlaiton esim. märillä käsillä avata noita kaappeja... Tälle puolelle tasolle kerääntyy mikron ja espressokoneen (Babysta enemmän täällä) kaveriksi kaikenlaista pikku sälää. On yrttiruukkua, morttelia, FlavourShakeria, espressokuppeja ja muuta kivaa.



Vastakkaisella seinällä on sitten kahvin- ja vedenkeittimet, paahdin ja leivät, sekä uusin lelumme tehosekoitin. Tehosekoitin on vain noin viikon vanha, ja toistaiseksi puuroaamupala on vaihtunut smoothieihin. Edellisissä kuvissa esiintyneet omenat ja banaanitkin odottelevat aamupalasmoothieihin pääsyään.

Keittiömme ei ole tällä erää suuren suuri, kaipailisin vähän enemmän työtasoja sekä kaappitilaa, mutta vuokra-asunnon keittiöksi tämä kelpaa oikein hyvin! Puisista työtasoista ja yleisestä vaaleasta värityksestä sen sijaan kyllä pidämme molemmat. Kuten myös keittiön selkeälinjaisesta ulkomuodosta. Unelmien keittiö olisi sekin melko avonainen, väritys voisi olla juuri tällaista valkeaa ja puuta. Kaasuhella tai ainakin pari levyä pitäisi olla, ja kunnollisen kokoinen pakastin. Ja mikrolle hylly. Käytämme mikroa tosi harvoin, useimmiten jonkin edellisenä päivänä valmistetun ruoan lämmittämiseen.
Tilanpuutteen vuoksi tärkeimmät keittokirjat ovat olohuoneen kirjahyllyssä. Keittokirjoja ostelisi tietysti mielellään lisääkin, mutta tilanpuute hillitsee melko tehokkaasti. Useimmiten nykyään tulee sitä paitsi etsittyä ohjeet netistä, muiden blogeista tai muilta sivuilta.


25. elokuuta 2008

Elokuun haastesatoa

Kesä onkin vierähtänyt sen alkamista odotellessa, ja elokuun postaussaldo näyttää olevan kaikkien aikojen pohjanoteeraus. Ikään kuin selityksen oloisena kommenttina puolusteltakoon, että kaikkien muiden harrastusten lisäksi allekirjoittanut osallistui nuoremman sisaruksensa hääjärjestelyihin aika lailla aktiivisesti, mikä verotti elokuulta aika lailla postailuenergiaa ja -aikaa. Pikkuveli on onnellisesti saatettu nyt avioliiton satamaan, ja vähitellen energiaa alkanee riittää muuhunkin kuin golfaamiseen ja pakastepitsojen lämmittelyyn (ups, tuliko tuo todella paljastettua... ;)).

Edelleenkin luikahdamme kuin koira veräjästä ja omien kokkailujen sijaan saammekin esitellä elokuun ruokahaasteen osallistujakaartin. Tässä riittääkin kokeiltavaa pitkälle syksyyn! Ilahduttavasti mukana on kaiken kaikkiaan 11 osallistujaa, ja joitakin haasteilun ensikertalaisiakin joukkoon mahtuu. Tämän pidemmittä puheitta, mennäänpä itse asiaan. Jännitys tiivistyy, kilpailijat ovat ilmottautumisjärjestyksessä seuraavat:
(pahoittelen kuvien puuttumista, blogger ei halunnut tehdä niiden latauksessa kanssani minkään valtakunnan yhteistyötä)

Ja sitten äänestämään! Äänestysaikaa on 30.8. klo 24.00 saakka! Jännityksen säilyttämiseksi äänestyksen ollessa kesken ei tilannetta pysty katsomaan.


9. elokuuta 2008

salamahaasteen häntä

Salamahaasteeseenhan kuuluu, että me haastajat kokeilemme haastetun postaamaa reseptiä. Korianterikeittiön Liina postasikin herkullisen tonnikalaohraton jo salamana, mutta tämä meidän toteutus on jäänyt vähän jälkijunaan. Tässä nyt vihdoin ja viimein tullaan. Liinan vastaus tonnikalahaasteeseemme oli siis tonnikalaohratto. Täytyy tunnustaa että olin aluksi hiukan epäileväinen ohraton suhteen, lähinnä siis juuri ohran takia. Aivan turhaan tosin, ohratto oli aivan loistava kokonaisuus, kiitos Liina!

Pieni varoituksen sana on kuitenkin paikallaan, Pirkan chilitonnikala on melkoisen tulista tavaraa! Teimme ohraton muuten pilkulleen tällä Liinan reseptillä, mutta suosituksestaan jätimme herneet kokonaan pois, ja lisäksi livautin sekaan yhden purkin naturellia tunaa myös. Esteettisyyspisteitä tämän kertainen kuvamme ei kerää lainkaan, mutta siitäkin huolimatta suosittelemme kokeilemaan tätä ohrattoa. Maku on mainio!

1. elokuuta 2008

Elokuun ruokahaasteen pääosassa on vulgaari juuri

Elokuulle käännytään tänään, mikä tarkoittaa sitä että meillä on kunnia julistaa tämän kuun ruokahaasteen aihe ja säännöt. Aiheen valinta oli jokseenkin monimutkainen prosessi; ihka ensimmäisenä aiheena mieleen tuli oliivi (mikäpä muukaan), sitten aurajuusto ja sienet. Pastanjauhannan kommenttilaatikossakin pompsahti esiin hauska aihe: huijausruoka. Huijaukset jätämme kuitenkin tulevien haasteiden aiheiksi, siihen olisi nimittäin hauska itsekin osallistua!

Tätä kuvassakin komeilevaa olin mietiskellyt jo aiemmin tänä vuonna mahdollisena ruokahaasteen aiheena, onhan Beta vulgaris subsp. vulgaris var. Ruba (kasvitieteilijät saavat vapaasti korjata tieteellisen nimen kirjoitusasun virheet;)) kuitenkin vuoden vihannes! Lisäksi, kuten olemme jo aiemmin useasti todenneet, punajuuresta saa herkullista evästä -niin suolaista kuin makeaakin- monella tapaa. Punajuuri on nyt myös vähitellen sesongissaan, jolloin siitä voi käyttää muitakin osia kuin itse juurta!
Otsikosta poiketen muuten tuo latinan sana vulgaris tarkoittanee yhteistä eikä varsinaisesti vulgaaria.

Aiheena on siis punajuuri, ja tässä tarkemmat ohjeet:

Osallistuminen

Haasteeseen voivat osallistua kaikki blogia pitävät henkilöt (blogin ei siis tarvitse olla ruokablogi). Osallistua voi vain yhdellä ruoalla per blogi.

Jos haasteruoan resepti ei ole postaajan oma viritelmä, on postauksessa kohteliasta ilmoittaa ohjeen alkuperä.

Haasteruoka tulee postata 2.8.-24.8.2008 välisenä aikana.

Haasteeseen osallistutaan ilmoittamalla haastepostauksen URL tämän jutun kommenttilootaan tai sähköpostitse meille: puolikiloavoita (ät) gmail piste com.

Ilmoittautuminen päättyy 24.8.20008 klo 24.00, jolloin haastepostausten osoitteiden on oltava tiedossamme.

Elokuun ruokahaasteen järjestäjinä jääväämme itsemme sekä kilpailusta että varsinaisesta äänestyksestä.

Äänestys

Haasteeseen määräaikaan mennessä ilmoitetut postaukset julkistetaan 25.8.2008, jolloin alkaa myös äänestys. Äänestystapa ilmoitetaan haastepostausten julkistamisen yhteydessä.

Äänestysaika päättyy 30.8.2008.

Jos äänestysajan päättyessä useammalla postauksella on yhtä korkea äänimäärä, valitsemme me voittajan näiden postausten joukosta tarkoin valituilla tieteellisillä ja kulinaarisilla kriteereillä ;).

Voittaja julkistetaan 31.8.2008.

Syyskuun ruokahaaste

Elokuun 2008 ruokahaasteen voittaja järjestää syyskuun 2008 ruokahaasteen. Aiheen valinta, säännöt, aikataulu ja äänestystapa ovat hänen päätettävissään.

Onnea matkaan!