21. marraskuuta 2009

flaamilainen lihapata














Olen viimeksi kuluneiden 12 kuukauden aikana rampannut työni puolesta Belgiassa suhteellisen säännöllisesti ja usein. Kohteena on ollut pienehkö kaupunki Flanderin alueella, Gentin kaupungin lähettyvillä. Paitsi tietysti suklaastaan, Belgia on tunnettu oluistaan. Viime joulun alla sain kollegoiltani pienen maistelupaketin maailman parhaaksikin valittua Westvleterenin luostarin trappistiolutta. Ja täytyy kyllä myöntää, etteivät kehut tule turhasta. Paketissa oli yhteensä neljä pulloa, kaksi pulloa vaaleinta (ja samalla alkoholipitoisuudeltaan kevyintä) blondea, yksi pullo 8:aa eli keskivahvaa ja -ruskeaa sekä yksi pullo 12:a joka on tummin ja vahvin. Mukana oli myös -tietenkin- oluen oma lasi. Jokaisella oluella oli oma, erilainen makunsa - ja sitä makua tosiaan riitti!
Virallisten trappistioluiden lisäksi Belgiassa on koko joukko enemmän tai vähemmän "aitoja" luostarioluita. Toisella kertaa toin mukanani paketin Maredsous -olutta. Sekin oli hyvää, muttei maussa ehkä ihan pärjännyt Westvleterenille. Lieneekö pelkkää kuvitelmaa, mutta mielestäni Wesvleterenin oluet olivat enemmän itse- ja itselle tehdyn makuisia.

Jostain kumman syystä yksi pullo Maredsous trippeliä oli jäänyt jääkaappiin odottelemaan maistelemistaan, muttei oikein koskaan tullut juoduksi. Ei liene yllättävää, että belgialainen keittiö on tunnettu paitsi simpukoistaan, myös oluen käytöstä ruoanlaitossa. Etsiskelin netistä reseptiä olut-lihapadalle, ja mikäpä olisikaan ollut sopivampi tapa käyttää tuo luostariolut pois kuin flaamilainen lihapata, carbonades flamandes tai jos nyt mennään aidosti flaamiksi niin vlaamse stoverij. Tähän väliin vielä toimituksen kommenttina, että olen täysin tietoinen siitä ettei flaami ole virallisesti mikään oikea kieli, vaan flaamilaisella alueella puhutaan hollantia, tai sen murretta. Paikalliset itse haluavat kuitenkin kieltään kutsua flaamiksi.
Netistä löytyy tälle pataruoalle useammanlaisia ohjeita. Kaikille yhteistä on oluen (tietysti mieluiten belgialaisen) käyttö, sekä makeuden ja happamuuden lisääminen pataan jossain muodossa, yleensä loppuvaiheessa kypsytystä. Joissain ohjeissa lisätään fariini- tai muuta tummaa sokeria sekä viinietikkaa, toisissa taas vaikkapa punaherukka- tai karpalohilloa. En mennyt minkään yhden reseptin mukaan, mutta tämä oli ainakin pohjana pataa tehdessäni.

Flaamilainen lihapata
3-4 annosta riippuen syöjien nälästä

n. 500g naudan paistia, kuutioituna
n. 300g sipulia, krouvisti paloiteltuna
voita
oliiviöljyä
n. 2 rkl vehnäjauhoja
2 ½-3 dl lihalientä
33 cl (hyvää belgialaista) tummahkoa olutta
timjamia
laakerinlehtiä
mustapippuria
suolaa
n 1 rkl ruskeaa sokeria
n 1 rkl omenaviinietikkaa

karkeaa sinappia
pipareita

Laita uuni lämpenemään 180 asteeseen. Kuumenna voi padassa, ruskista lihapalat siinä (tee osissa jos pata on pieni ja lihaa paljon). Nosta lihat sivuun ja lisää pataan hiukan öljyä (jos tarvitsee), ruskista sipulit. Kun sipulit ovat saaneet kauniisti väriä, lisää pataan jauhot, sekoittele hetken aikaa jotta jauhot hiukan ruskistuvat ja tarttuvat sipuleihin. Lisää lihaliemi, sekoita niin että pohjasta irtoavat ruskistamisen jäljet mukaan. Lisää olut, lihat (ja niistä irronneet nesteet), timjami ja laakerinlehdet sekä maun mukaan suolaa ja pippuria. Lisää myös  sokeri ja viinietikka. Kiehauta, siirrä uuniin ja kypsennä pari tuntia, tai kunnes liha on mureaa. Viimeisen puolen tunnin kohdalla lisää padan päälle kolme piparia joiden alapintaan on sipaistu paksulti karkeaa sinappia. Piparit hautuvat ja hajoavat pataan, saostaen ja maustaen sitä samalla.
Tarjoa vaikkapa perunamuusin, tai belgialaiseen tapaan esimerkiksi ranskalaisten perunoiden kera.

Pata oli aivan valtavan hyvää: oluesta ja mausteista tuli jotenkin hedelmäinen ja tavallaan raikas vivahde tuhtiin lihapataan. Liha suorastaan suli suussa ja maut tasapainottivat toisiaan. Ihanaa syysruokaa kunnon pottumuusin kanssa.

Belgialaisen oluen tilalle tähän sopinee mikä tahansa keskiruskea tai tumma olut. Siinä olisi kuitenkin hyvä olla riittävästi makua ja jonkin verran makeutta. Onko ehdotuksia?