20. joulukuuta 2009

mistä tuntee joulun?

 

Joulun rutiinit ja varsinkin joulupöydän "menu" lienee yksi niistä asioista joissa kuvittelee olevan jotain "standardeja": ja sitten huomaakin että niitä on vähintään yhtä monta kuin joulua viettäviä ruokakuntiakin. Suomessakin eri alueiden välillä on selkeitä eroja jouluruoissa, niissä perinteisissä, ja samojen alueiden sisälläkin on paljonkin vaihtelua - jokaisella on omat perinteensä. Voikeittiön kokoonpano on alunperin kotoisin Pohjois-Karjalasta, jossa joulupöytään kuuluvat ehdottomasti ainakin karjalanpiirakat. Samoin karjalanpaisti on tyypillinen "perinteinen" jouluruoka, mutta tässä kohtaa jo löytyy paljonkin vaihtelua. Laatikot tietysti kuuluvat joulupöytään, mutta mitkä laatikot? Lanttu- ja porkkana taitavat olla aika perinteisiä joka puolella maata, mutta entäpä imelletty perunalaatikko, maksalaatikko tai makaronilaatikko? Uudempia tulokkaita edustanevat punajuuri-auralaatikko tai vaikkapa bataattilaatikko. Puhumattakaan kaloista tai muista alkuruoista: näissä sitä vaihtelua vasta löytyykin. Itse en ole koskaan syönyt esimerkiksi lipeäkalaa, sen sijaan graavi- ja kylmäsavulohi sekä mäti kuuluvat erottamattomasti joulupöytään. Samoin tietysti sienisalaatti.

Voikeittiö on viettänyt joulunsa aina valmiiksi katetuissa pöydissä, joten varsinaista omaa perinnettä ei -ainakaan vielä- ole päässyt syntymään. Laatikoita olen kuitenkin halunnut tehdä itse ja viedä tuomisina noihin valmiisiin pöytiin. Imelletty perunalaatikko löytyykin tuolta ylemmän linkin takaa, ja toinen "pakollinen" on lanttulaatikko. Porkkanalaatikkoa olen sisukkaasti tehnyt joka joulu, mutten koskaan saa siitä tarpeeksi pehmeää ja kuohkeaa, vaan se jää aina jotenkin kovaksi ja kuivaksi. Tänä vuonna siis tyydyn vain lanttuun ja perunaan. Joulun tuntu tulee, kun ulkona satelee lunta ja uunissa paistuvat laatikot alkavat tuoksua...

Anoppi tekee loistavaa lanttulaatikkoa, tämä resepti on suoraan häneltä ja toimivaksi havaittu. Työläin osuus on lantun pilkkominen, mutta halutessaanhan siinä voi oikaista ja ostaa valmista sosetta kaupasta.

Lanttulaatikko

n. ½ kg lanttu(a)
n. 3 keskikokoista sipulia
3 dl vettä
n. 1 tl suolaa
1½ dl korppujauhoja
1½ dl kermamaitoa (esim. puolet ja puolet)
1½ rkl siirappia
inkivääriä
valkopippuria
muskottipähkinää
pinnalle korppujauhoja

Kuori ja paloittele lanttu ja sipuli. Keitä suolalla maustetussa vedessä kunnes lanttukuutiot ovat pehmeitä,  säästä osa keitinvedestä! Soseuta haluamallasi tavalla (esim. sauvasekoitin, perunasurvin, tehosekoitin)  Turvota korppujauhot kermamaidossa, sekoita soseeseen keitinlientä, korppujauho-kermamaitoseos ja siirappi. Lisää mausteet (maistele, muista että maut vahvistuvat kun laatikko kypsyy uunissa). Kaada seos voideltuun vuokaan, kypsennä 200-asteisessa uunissa alatasolla pari tuntia, kunnes pinta saa hyvin väriä. Jos teet laatikon etukäteen ja pakastat ennen joulua, älä kypsennä ihan loppuun asti. Jouluna voit sitten laittaa jäisen laatikon uuniin ja kypsentää loppuun, näin laatikko ei kuivu lämmitettäessä.


Mitä erikoisuuksia teidän joulupöydistänne löytyy? Mitä ilman ei tule joulua?