15. toukokuuta 2010

ihanan kirpeät sitruunaneliöt

 


Ai mikä makeanhimo? On meillä onneksi syöty muutakin kuin donitseja ja sitruunaneliöitä, tulossa on postausta mm. grillipihveistä Texasin tapaan. Tämä on pakko kuitenkin postata heti pois alta, jotten unohda että näistä tuli juuri niin täydellisen sitruunaisia kun ajattelinkin. Kun sain omasta peukaloinnistani huolimatta jonkin leivontareseptin onnistumaan niin se pitää kirjata äkkiä muutoksineen ylös! 

Idean näihin herkkuneliöihin sain tästä Ahonlaita-blogin reseptistä. Sieltä voitte muuten katsella myös hiukan onnistuneempaa kuvaa aiheesta. Kävin kurkkimassa tuota Bakerellan alkuperäisreseptiä, mutta luettuani Tanjan kommentit päätin hiukan kuukkeloida lisää. Koska pohja on murupohja, ja sellaisenaan tuo aika lailla täyteläisyyttä makuihin, halusin päällisestä reilusti kirpakan sitruunaisen. Lähdin siitä olettamuksesta, että sitruunankuoren lisääminen päälliseen voisi toimia. Vanha kunnon google sitten löysikin tämän Joy of Bakingin reseptin, joka vaikutti juuri sopivalta. Määrällisestikin sillä näytti tulevan hiukan vähemmän valmista tavaraa kuin esim. tuolla Bakerellan ohjeella. Mitä vähemmän houkutuksia pöydillä lojumassa, sen parempi, tässä vaiheessa. Lähtökohtaisesti siis menin tuolla Joy of Bakingin reseptillä, tosin halusin lisätä hiukan päällisen määrää. Tässä reseptissä siis minun versioni, jolla sain ihan mainion lopputuloksen maun puolesta. Esteettisesti tässä olisi vielä vähän kehiteltävää, luulen että päällisen aineita tuli sekoitettua vähän liian reippaasti, jolloin pintaan jäi "vaahtoa" joka sitten hiukan ruskistui uunissa.
Resepti on helppo ja nopea, ja tehtävissä "käsin", ilman sähkövatkaimia tai muita vimpaimia. Uunia tietysti tarvitaan :)

Sitruunaneliöt
n. 20x20cm vuoallinen
pohja
n. 110 g voita
25 g tomusokeria
130 g vehnäjauhoja

Täyte / päällinen
n. 200 g (2,5 dl) sokeria
3 isoa kananmunaa

2 isohkoa sitruunaa, joista saat:
n. 1,2 dl sitruunamehua (tuoreena puristettua, n. 2½ sitruunaa)
1½ - 2 rkl raastettua sitruunan kuorta

n. 3 rkl vehnäjauhoja

Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Sekoita vehnäjauhot ja tomusokeri hyvin. Kuutioi jääkaappikylmä voi ja nypi se jauhojen ja sokerin kanssa, kunnes saat murumaisen seoksen. Voitele n. 20x20cm vuoka, ja taputtele taikinaseos sen pohjalle tasaiseksi kerrokseksi. Paista uunissa keskitasolla noin 20 min. tai kunnes pohja alkaa juuri ja juuri saada kullankeltaista väriä. Ota vuoka pois uunista ja anna pohjan jäähtyä sillä aikaa kun valmistat täytteen.
Pese sitruunat hyvin ja raasta kuoret ja purista mehut. Vatkaa (käsin tai koneella) munat ja sokeri sekaisin, kunnes saat tasaisen seoksen. Älä vatkaa vaahdoksi! Lisää sitruunankuoret ja -mehu, sekoita. Kääntele joukkoon jauhot. Kaada esipaistetun pohjan päälle ja kypsennä (edelleen 175 -asteisessa uunissa, keskitasolla) noin 20 minuuttia tai kunnes täyte on hyytynyt. Anna jäähtyä kunnolla, leikkaa sitten haluamasi kokoisiksi paloiksi ja siivilöi hiukan tomusokeria pinnalle. Nam. Taidankin mennä tästä syömään n:nnen kappaleen...

2 kommenttia:

Paula Valta kirjoitti...

Moikka!
Kokeilin tätä ohjetta, koska se kuulosti niin hyvälle. Mulla jäi kans sellaista vaahtoa siihen pintaan, vaikka en mielestäni edes vatkannut päällistä paljoa. Eikö sitä sitten saisi yhtään vatkata vaan vain sekoittaa...? Täytynee tehdä joku päivä uudestaan ja kokeilla... "harmi!" ;D oli nimittäin todella hyvää! minä linkitän tämän tuonne omaankin blogiini.

oliivia kirjoitti...

Kiitos kommentista Paula,
ehkäpä pitäisi sit vain sekoittaa? Jos saat aikaiseksi tehtyä tätä uudestaa niin tulehan kertomaan miten kävi! Itse en ole pojan kanssa touhutessa paljon ehtinyt leipomaan viime aikoina...