1. tammikuuta 2010

nimensä veroinen







Voikeittiö toivottaa oikein hyvää alkanutta vuotta ja uutta vuosikymmentä kaikille kanssabloggaajille, lukijoille, sukulaisille ja ystäville!

Tästä nimensä ansainneesta voileipäkakusta on pitänyt blogata jo sen seitsemän kertaa, mutta kuvien jäätyä aina uupumaan on homma jäänyt sikseen. Olen aiemmin tehnyt tätä kakkua kylmäsavulohiversiona Paremman Puoliskon valmistujaisjuhliin sekä palvikinkkuversiona kaksiin ristiäisiin. Aina on hävinnyt parempiin suihin kovaa vauhtia, kehujen saattelemana. Kakku ei ole edes vaikea valmistaa, ja muuntelumahdollisuudet ovat rajattomat. Apinakeittiön emännän alkuperäispostauksessa on hyviä vinkkejä myös maidottoman version valmistamiseen. Jos tekee kakun pyöreään irtopohjavuokaan, Muulin alkuperäisohje toimii kuin nenä päähän. Jos taas käyttää suorakaiteen muotoisia (leipä)vuokia, kannattaa leivän ja sen kostukkeiden määrää lisätä. Itse tein tällä kertaa vain yhden suorakaiteen, noin puolikas alkuperäisestä reseptistä täytteen osalta toimii hyvin. Tällä kertaa myös muuntelin täytettä korvaamalla tuorejuuston ruokajugurtilla ja majoneesilla.

Voittamaton voileipäkakku
 yksi suorakaiteen mallinen leipävuoallinen

Pohja
n. 350-400 g leipää (itse olen käyttänyt perunalimppuja)
0,3 dl maitoa tai kasvis- kala- tai lihalientä
40 g voita sulatettuna

Hienonna/ kuutioi / revi leipä palasiksi, sekoita siihen voi ja nesteet. Jätä imeytymään täytteen teon ajaksi.

täyte
4 liivatelehteä
n. 2 dl ruokajugurttia (paksua, itse käytin Lindahlin turkkilaista)
n. 1 dl kevytranskankermaa
n. ½ dl kevytmajoneesia
basilikaa
sinappijauhetta
savupaprikajauhetta (ei hot)
suolaa
mustapippuria
valkopippuria
ruohosipulia
n. 180 g loimulohta (tai savu- tai kylmäsavulohta palvikinkkua, -kalkkunaa tms.)
0,75 dl hillosipuleita
0,25 dl hillosipulien lientä
1 dl kuohukermaa
½ punainen paprika
1½ dl maustekurkkua

Laita liivatteet kylmään veteen pehmenemään. Sekoita jugurtti, ranskankerma, majoneesi ja mausteet, maistele ja korjaa makuja tarvittaessa. Hienonna lohi ja sekoita joukkoon. Hienonna hillosipulit (monitoimikone on helpoin tapa saada tasakokoista) ja sekoita joukkoon. Kuumenna hillosipulien lientä esim. mukissa mikrossa, purista liivatelehdistä ylimääräiset vedet pois ja liuota ne kuumaan hillosipuliliemeen. Anna liemen jäähtyä hiukan, kaada sitten tasaisena nauhana täytteen sekaan koko ajan sekoittaen. Sekoita huolellisesti. Vatkaa kerma ja kääntele sekin täytteen joukkoon. Hienonna paprika ja maustekurkku (monitoimikone auttaa taas). Vuoraa neliskanttinen vuoka tuorekelmulla. Laita pohjalle 1/4 leipäseoksesta, levitä päälle maustekurkkukuutiot ja niiden päälle täytettä. Seuraavaksi taas leipäseosta noin 1/4 alkuperäisestä määrästä, sen päälle paprikakuutiot ja taas täytettä. Levitä loput leipäseoksesta päällimmäiseksi -huom. tästä tulee kakun pohja joten siinä saa olla hiukan enemmän leipää. Laita tuorekelmua vielä kanneksi päälle, sitten kevyehkö paino vuoan päälle ja jääkaappiin tekeytymään muutamaksi tunniksi tai yön yli.

kuorrute
1 dl kevytranskankermaa
1 dl ruokajugurttia
½ dl majoneesia
basilikaa
suolaa
savupaprikaa
sinappijauhetta
2 liivatelehteä
2 rkl vettä

Pehmennä liivatelehdet kylmässä vedessä. Sekoita jugurtti, ranskankerma, majoneesi ja mausteet. Kuumenna vesi ja liuota liivatteet siihen, kaada kuorrutteen sekaan tasaisena nauhana koko ajan sekoittaen. Laita jääkaappiin n. ½ tunniksi, jotta kuorrute hiukan jähmettyy ja sitä on helpompi levittää. Kun kakku on tekeytynyt tarpeeksi, ota vuoka jääkaapista, etsi sopiva kokoinen tarjoilualusta ja "keikauta" kakku sille: laita alusta vuoan kanneksi, pidä molemmat kiinni toisissaan ja keikauta ympäri. Nosta kakun päältä vuoka ja irrota kelmut varovasti. Kuorruta ja koristele haluamallasi tavalla.

Kuvassa esiintyvästä uudenvuodenkakustamme näkee, ettei se ollut menossa mitenkään suuren juhlan juhlapöytään, ja koristeluun ei ole panostettu ollenkaan. Maku oli kuitenkin -taas kerran- aivan verraton! Itse asiassa taidankin mennä tästä maistelemaan viimeisiä rippeitä vielä...