16. heinäkuuta 2009

kesän paras perunasalaatti

Täällä sitä vielä ollaan, vaikkei ihan heti uskoisikaan. Ruokaa on laitettu, pääosin valtavan hyvää, kuviakin on aina välillä sentään muistettu ottaa mutta teksteiksi asti ovat harvemmin vielä ehtineet. Tämä salaatti pitää kuitenkin postata heti, kahdesta syystä: koska se oli valtavan hyvää ja koska myöhemmin kuitenkin unohdan miten hyvää se olikaan.

Uusien perunoiden kanssa käy meidän taloudessa usein niin, että noin kaksi kertaa jaksetaan alkukesästä innostua perinteisestä sillit ja sipulisoossi -versiosta. Ja sen jälkeen tulee harvemmin uusia pottuja nautittuakaan. Mikä on sikäli harmi, että ne ovat varsin herkullisia ja sitä paitsi sieviä kuin sika pienenä. Tässä loistava idea tähän vaiheeseen kesää kun sillivaihe on jo kaukana takana. Tästä voi tietysti repiä pelkän perusidean ja grillailla uusia pottuja sellaisenaan lisukkeeksi. Mutta tämä salaatti, siinä on kyllä kaikki kohdallaan! Resepti on Weberin Big Book of Grilling:istä. Grillittömät älkööt hätäilkö, kokemuksen syvällä rintaäänellä annamme tässä vinkit saman toistamiseen uunissa ja pannulla. Ja te himogrillaajat, varautukaa siihen että pannua tarvitaan yhdessä valmistusvaiheessa.

Grillattu salaatti uusista perunoista
(miksi muuten englanninkieliset ruokien nimet ovat hankalia käännettäviä? vai tuntuuko minusta vain siltä?)

3 rkl oliiviöljyä
½ tl merisuolaa myllystä
½ tl mustapippuria myllystä
n. 650 g uusia perunoita (n. 3-4cm halkaisijaltaan, pestynä ja halkaistuna)

n. 125 g pekonia, suikaloituna (alkuperäisohje pyytää paksuja viipaleita pekonia kuutioituna n. ½ cm kuutioiksi: meillä käytettiin ihan peruspekonia suikaloituna)

3 keskikokoista makeaa sipulia, viipaloituna paksuiksi viipaleiksi / renkaiksi
suolaa ja pippuria myllystä
2 uutta sipulia, varret mukana, hienonnettuna/ viipaloituna ohuelti (alkuperäisohjeessa 6 kevätsipulia, vain valkeat osat käytetään)
3 rkl lehtipersiljaa tai basilikaa, hienonnettuna
1 rkl hienonnettua tuoretta timjamia (tai kuivattua vastaavasti)

vajaa desi oliiviöljyä
3-5 rkl sherryviinietikkaa
3 rkl kanalientä tai vettä
muutama kierros suolaa myllystä
muutama kierros pippuria myllystä

Laita pestyt ja halkaistut perunat kulhoon, liruta päälle oliiviöljyä ja rouhi suolaa ja pippuria. Sekoita vapaalla tyylillä, jotta kaikki perunat maustuvat. Grillaa suoralla keskilämmöllä noin 20 minuuttia, kunnes perunat ovat kullanruskeitä ja kypsiä, käännä puolivälissä. Saman voi toteuttaa n. 225 -asteisessa uunissa, mieluiten tietysti grillivastuksella. Kun ovat kypsiä, ota pois ja anna jäähtyä hieman. Kun potaatit ovat sen verran haaleita että niitä kärsii käsitellä, puolita jokainen puolikas ja kumoa isoon kulhoon.
Paista pekonia pannulla keskilämmöllä, välillä sekoitellen, kunnes rasva on sulanut ja pekonit rapeutuneet, noin 10-12 minuuttia. Tämä kannattaa malttaa tehdä riittävän miedolla lämmöllä. Itse vaihtelin perusliedellä kolmosen ja nelosen välillä. Kun pekoni on rapeaa, nosta se reikäkauhalla kulhoon perunoiden päälle; SÄÄSTÄ RASVA!
Sudi pekoninrasvaa sipuliviipaleille, mausta suolalla ja pippurilla. Grillaa (tai paista pannulla) suoralla keskilämmöllä (pannulla taas noin kolmosella-nelosella) kunnes sipuli hiukan ruskettuu ja pehmenee, noin 10 minuuttia. Käännä taas kypsennyksen puolivälissä, sutien toisellekin paistopinnalle ensin pekoninrasvaa. Leikkaa kypsät sipuliviipaleet neljään osaan ja kumoa perunoiden seuraksi kulhoon. Lisää yrtit ja kesäsipulit.
Yhdistä kastikkeen ainekset kulhossa tai hillopurkissa (tai Flavor Shakerissa ilman palloa), vispaa tai ravista sekaisin. Jos käytät vettä etkä kanalientä, kannattaa laittaa vähän reilummin etikkaa. Kaada kastike salaatin niskaan, sekoita varovasti ja anna salaatin maustua huoneenlämmössä noin tunti ennen tarjoilua. HUOM! koska salaatissa on pekonia, kannattaa kesällä kuitenkin olla varovainen sen "huoneenlämmön" kanssa.

Tämä toimisi mainiosti vaikkapa kesäisenä lounaana ihan itsessäänkin. Me nautimme tätä naudan ulkofilepihvien kera, ja uskallamme suositella lisukkeeksi mille tahansa grilliruoalle: tasapaino makujen kesken on mainio, ja kastike tekee kokonaisuudesta yllättävän raikkaan!

Loppuun pieni juomasuositus: mainio itävaltalainen valkoviini, Steinschaden Grüner Veltliner Riede Stein. Voisin kokeilla tämän salaatin kera, noin lounasjuomana - meillä tätä viiniä testattiin taikinakuoressa kypsennetyn lohen sivussa, ja oli kyllä iloinen yllätys viinien osalta pitkästä aikaa!