12. helmikuuta 2007

Kesä talven keskelle; kana-caesarsalaatti

Caesar-salaatti yhdistyy jostain syystä mielessäni kesään. Ensimmäisen ja toistaiseksi ainoan kerran ennen tätä olen syönyt keskinkertaisen ravintolaversion New Yorkissa. Salaatti on kuitenkin aina jostain syystä miellyttänyt reseptinä, ja jo pitkään se on kummitellut kokeiltavien listalla. Koska anjovis on yksi niistä todella harvoista ruoka-aineista, joita Parempi Puolisko välttelee, kokeilin salaattia hänen ollessaan reissun päällä.

Yksi syy omatekoisen salaatin valmistuksen lykkäämiseen voi olla siinä, että krutonkien valmistaminen on jotenkin aina tuntunut hankalalta ja kaupan valmiit krutongit kovilta ja rasvaisilta. Eipä syytä synkkyyteen, onhan meillä Pastanjauhajat, joilta bongasin hyvän ohjeen krutonkien valmistukseen uunissa.

Kirjastosta lainattu "Mexican Cooking For Beginners" antoi pohjareseptin, jota sitten täydentelin nettisurffailtujen reseptien perusteella. Itse salaattihan on varsin yksinkertainen asia, kastike on tämän ruoan "clou". Jokseenkin tällaiseen päädyin:

Kana-caesarsalaatti

1 annos

½ kerää romaine- (eli rooman- eli side-) salaattia

1 kanafile naturel
oliiviöljyä, sitruunamehua, yrttejä, mustapippuria ja suolaa

2 viipaletta ruispaahtoa, oliiviöljyä, valkosipulin kynsiä, yrttejä

ohuita (parmesan)juustolastuja

Caesar-kastike:

5-6 anjovisfileetä
1 rkl Dijon-sinappia
tippa Worcestershire-kastiketta
pari tippaa tabascoa
1-2 valkosipulinkynttä
2 rkl sitruunamehua, loraus viinietikkaa
¾ dl öljyä
mustapippuria

Ja näin se sitten menee:

1. Laita kana marinoitumaan öljystä, sitruunamehusta ja mausteista sekoitettuun liemeen. Huuhdo salaatti, valuta kuivaksi ja pidä jääkaapissa tarjoiluun saakka.

2. Leikkaa leivästä kantit pois, kuutioi ja laita pellille. Sekaan pari kokonaista valkosipulinkynttä, vähän yrttejä ja päälle oliiviöljyä. Laita kanafile pellille leipäkuutioiden kanssa, laita paistumaan 225-asteiseen uuniin.

3. Valmista kastike sekoittamalla sauvavatkaimella (tai monitoimikoneessa) anjovisfileet, sitruunamehu, hienonnettu valkosipulinkynsi, sinappi ja Worcesterhire-kastike tasaiseksi. Lisää öljy pienissä erissä koko ajan vatkaten. Riittävän tehokas monitoimikone tosin kestää reilummankin määrän öljyä kerralla.

5. Ota leipäkuutiot pois uunista kun ne ovat kauniin ruskeita. Nosta paperin päälle kuivahtamaan.

4. Ota kana uunista kun se on kypsää, paloittele kuutioiksi.

6. Paloittele kylmät salaatinlehdet kulhoon, kostuta kastikkeella, höylää joukkoon juustolastuja ja lisää leipä- ja kanakuutiot.

7. Kääntele sekaisin ja nosta salaatti annoskulhoihin tai -lautasille.

8. Viimeistele kastikkeella ja juustolastuilla.



Koska kokkasin vain yhdelle, en jaksanut sotkea kastikkeen kanssa useissa erissä ja monissa astioissa, joten päädyin hieman epäesteettiseen ratkaisuun (kuten yllä näkyy). Sekoittelin siis kastikkeen salaattiin lautasella kun söin salaattia. Ohjeella tulee kastiketta ainakin kahden hengen ruokailuun, jopa kolmenkin. Salaatti oli kyllä hyvää, joskin kastike oli aika voimakkaan makuista. Seuraavaa kertaa varten joko vähentäisin anjoviksen määrää (senhän voi jättää kokonaan poiskin), tai sekoittaisin vaikkapa kevyttä fraichea tai kermaviiliä mukaan. Tai enemmän oliiviöljyä.

Krutongit olivat todella hyviä, ruistoastin käyttäminen toi vielä lisää makua niihin, ja uunissa paahdettuina ne olivat juuri sopivan rapeita, mutta eivät kivikovia.

Tätä kyllä pitää kokeilla toistekin.

Ei kommentteja: