20. helmikuuta 2007

laiskan emännän helpompi hernesosekeitto

Hernekeittohan kuuluu laskiaiseen kuin... grillaus kesään tai punaviini pihviateriaan. Aito oikea, liotusta ja hauduttelua sisältävä hernekeittoreseptihän on ihan ykkönen. Itse en ole koskaan jaksanut niin pitkällä kaavalla hernaria valmistaa, ja kaupan purkit eivät ole aikoihin enää houkutelleet. Sosekeitot ovat yleensä helppoja ja nopeita valmistaa, ja niinpä ajattelin kokeilla herneversiota laskiaisen kunniaksi.

Köyhissä Ritareissa taisi olla viime viikolla ihan oikea fiinimpi hernesosekeitto eli créme ninon -resepti. Se kuulosti kyllä ihanalta, mutta arki-illan kokkailussa en juuri jaksa innostua siivilöinnistä ja kerman vaahdottamisesta jne. Pientä sovellusta perinteiseen reseptiin, ja siitäpä syntyi laiskan emännän helpompi hernesosekeitto.

Helppo hernesosekeitto
n. 3 annosta

450 g pakasteherneitä
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 pieni peruna
oliiviöljyä
n. 4 dl vettä
½ kanaliemikuutio
n. 100 g kevyttä tuorejuustoa (meillä oli Creme Bonjour 15% ruohosipuli)
tuoretta basilikaa
valkopippuria
suolaa
limen mehua

maitoa
tuorejuustoa

Siitä se soppa syntyy:
Pilko sipuli, valkosipulin kynnet sekä peruna. Kuullota sipulia ja valkosipulia oliiviöljyssä hetki. Älä ruskista. Kun sipulit ovat hiukan pehmenneet, lisää jäiset herneet, perunakuutiot, vesi ja liemikuutio. Keitä noin 15 min. kunnes kasvikset ovat pehmeitä. Nosta kattila liedeltä, laita sekaan tuorejuusto nokareina sekä basilikan lehtiä ja soseuta tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella. Jos haluat oikein sileää ja hienoa keittoa, paseeraa siivilän läpi takaisin kattilaan. Meillä ei moista jaksettu harrastaa. Nosta kattila hellalle jälkilämmölle ja lisää mausteita maun mukaan. Tarjoile heti.
Keiton päälle voit tehdä lopusta tuorejuustosta tahnan notkistamalla sitä parilla ruokalusikallisella maitoa.

Keitosta tuli todella hyvä. Siinä on selvä herneiden maku, mutta raikkaampana ja tuoreempana kuin perinteisessä hernekeitossa. Lisäksi tuore basilika ja limemehu (voisi varmaan käyttää valko- tai kuohuviiniä jos sattuisi ylimääräistä lojumaan nurkissa) tuovat raikkautta makuun. Tuore ruisleipä sopii hyvin keiton kumppaniksi.

Muista olla puhaltamatta hernekeittoon laskiaisena, ettei kesällä lennä kärpäset suuhun!

4 kommenttia:

Unknown kirjoitti...

Tuli vaan mieleen.. Olen keitellyt hernekeittoa suurinpiirtein samalla tyylillä, mutta jostain kokkiohjelmasta joskus bongasin neuvon, että herneet (sulaneet) kannattaa viskata joukkoon vasta loppuvaiheessa, eikä kovasti keitellä sitten enää. Näin keitosta tulee kivan vaaleanvihreää. Nättiä on ja maistuu muulloinkin kuin laskiaisena :)

oliivia kirjoitti...

Kiitos vinkistä! Kokeillaan seuraavan kerran sillä lailla, tulee varmasti heleämpi väri.

Anonyymi kirjoitti...

Annanpa vielä kiitoksen ohjeesta, tämän sopan hienoisesti muunneltu versio päätyi laskiaisena lautaselleni. Erinomaista!

oliivia kirjoitti...

Kiitos Christina, teimme itse juuri eilen tätä samaa soppaa, tosin ilman ohjetta joten ei siitä ihan yhtä herkullista tullut kuin tämä postattu.

Hyvä että sattui maut suunmukaisiksi.