17. helmikuuta 2007

Pizzaperjantai: THE pizza

Tämä Jamie's Italy -kirjan pizzapohja alkaa olla jo legendaarista materiaalia, aika useissa blogeissakin sitä on viime aikoina esiintynyt. Meillä tätä kokeiltiin ensimmäisen kerran heti kun kirja oli alesta kotiin kannettu, ja pizzaa on sen jälkeen syöty ahkerasti... Eivät ole vain postauksiin ehtineet. Tällä kertaa täytteet olivat aika kaukana noista italialaishenkisistä (jotka nekin ovat kyllä todella herkullisia!). Kaikesta huolimatta olemme edelleen vankasti sitä mieltä että tällä pohjareseptillä tulee ylivoimaisesti parasta pizzaa, eikä ainakaan näillä leveysasteilla ravintolasta saa yhtä hyvää pizzaa.

Hehkutus sikseen ja itse asiaan.

Jamien pizzapohja (hiukan muokattu)
3 isohkoa pizzaa

2 dl puolikarkeita vehnäjauhoja
5 ½ dl durumvehnäjauhoja
suolaa
n. 3 dl kädenlämpöistä vettä
n. 7 g kuivahiivaa
½ rkl sokeria

Askelet menee näin:
(HUOM! Varoituksen sana alkuun: Jamie neuvoo kasaamaan jauhot työtasolle suoraan. EN suosittele ellet ole Jamie Oliver. Ensimmäisellä kerralla kokeilin ja seuraavassa hetkessä keittiön lattia lainehti vesi-jauho-hiiva-mössöä...) Laita jauhot ja suola kulhoon, tee keskelle kasaa kuoppa. Sekoita sokeri ja kuivahiiva veteen, anna liueta pari minuuttia. Kaada vesiseos kuoppaan jauhojen keskelle. Sekoita tasaiseksi taikinaksi, nosta taikinapallo työtasolle ja ala vaivata taikinaa. Jatka vaivaamista noin 10 minuuttia, kunnes taikina on sileää ja kimmoisaa (muutoksen huomaa kyllä selvästi). Jauhota taikinapallo kevyesti ja peitä kelmulla. Anna kohota ainakin 15 min. Tuo 15 min. on ainakin meillä riittänyt ihan hyvin. Jaa taikina niin moneen osaan kuin haluat pizzoja tehdä (tästä määrästä 3 tai 4 pizzapohjaa on aika sopiva), ja kaulitse uuniin mahtuvaan muotoon. Repäise jokaiselle pohjalle pala foliota, öljyä ja jauhota folio ja aseta pohja sen päälle. Jamien mukaan pohjat kannattaa kaulita 15-30 min. ennen paistamista, ei aiemmin.

Täytä pizza haluamallasi tavalla, paista 225 - 250 -asteisessa uunissa (uunin alaosassa) noin 7 minuuttia. Jamie suosittelee hankkimaan palan graniittia pizzanpaistokiveksi, mikä olisikin varmasti meille leivinuunittomille kokeille hyvä asia. Jos nyt ei kuitenkaan halua ensi töikseen kiviostoksille, ei syytä huoleen sillä Jamien mukaan pizzan voi paistaa sen alumiinifolion päällä uuniritilällä. Näin me olemme tehneet ja hyvin on toiminut.

Pizzan täytteet
(vähemmän on enemmän pizzaa täytettäessä)
ainakin seuraavia kannattaa kokeilla:

kana / kinkku, persikka, aurajuusto

salami, tuore tomaatti, sipuli, mozzarella

Lisäksi tietysti tomaattikastiketta pohjalle. Siinä meillä oikaistaan yleensä sen verran, että laitamme kattilaan tomaattipyrettä, hiukan vettä ja mausteita (oregano, basilika, mustapippuri, suola, valkosipuli) ja lämmitämme seoksen. Tulee hyvä, vähän kuivempi ja mauiltaan "tiukempi" tomaattikastike pizzalle. Jos tykkää BBQ -pizzoista, kannattaa tuohon sekoittaa vielä esim. HP:n BBQ-kastiketta sekaan. Toimii esim. kanapizzassa erinomaisesti.

Päälle vielä ripotellaan juustoraastetta oman maun mukaan.

Kyllä pizza on hyvää! Joskus tosin tulee syötyä vähän enemmän kuin olisi jaksanutkaan...

6 kommenttia:

Varapygmi kirjoitti...

Oletteko kokeilleet sellaista taikakonstia, että laittaa juustoraasteen heti tomaaattikastikkeen päälle, sitten vasta muut täytteet? Sulaessaan juusto kuplii kyllä päälle. Kovassa lämmössä nopeasti paistaessa tuottaa terhakan tuloksen, ellei pelkää täytteiden palamista (esim katkarapujen). Joskus on tullut liian kosteaa tahmaa, mihin tämä auttaa, koska neste pääsee höyrystymään. Muuan Kotipizzan kokki tämän taannoin opetti, toimii myös kotiuunin kans.

oliivia kirjoitti...

Kiitos vinkistä! Kuulostaa hyvältä idealta, pitää kokeilla seuraavalla kerralla.

Dea kirjoitti...

Mekin kokeilimme Jamien ohjeella pizzapohjantekoa, lopputulokset näkyykin blogistamme. :)

oliivia kirjoitti...

Dea, se on kyllä hyvää.
Itsekin eilen taas teimme pizzaa, tällä kertaa grillissä.

Anonyymi kirjoitti...

HEI!Juuston laittaminen suoraan tomaattikastikkeen päälle on pettämätön konsti,joka tuottaa herkullisen lopputuloksen. Olen myös helpottanut omaa työtäni tekemällä taikinan yleiskoneessa,onnistuu täydellisesti!!!

oliivia kirjoitti...

Hei anonyymi, juusto alla on kyllä ainut oikea tapa, meilläkin nykyään. En ole oikein osannut tehdä taikinaa koneessa, mitään taikinaa. Mutta jos onnistuu hyvin niin pitänee itsekin kokeilla!