14. maaliskuuta 2007

tarkkana kuin tarhaporkkana! porkkanakakun uudet vaatteet


Porkkana on kovasti tyrkyllään tässä kuussa, vaikkei varsinaisesti sesongissa olekaan ;) Maaliskuun ruokahaaste vaikutti alkuun melkomoiselta haasteelta indeed. Eipä syytä synkkyyteen, mietintämyssyä päähän ja lopulta niitä porkkanareseptejä löytyi liikaakin. Porkkanahan on ehkä pupunruoista kaikkein monikäyttöisin myös ihmisten keittiöissä. Hetken tuumailtuani ajatus lähti seilaamaan kohti jälkiruokatyyppisiä ratkaisuja. Mikä on sinällään erikoista, tässä keittiössä kun noita jälkiruokia ja leivonnaisia harrastetaan todella harvoin!

Olimme viime sunnuntaina päivällisellä puolenkilon keittiön toisella alkulähteellä, jossa meille tarjoiltiin veljeni taannoisen syntymäpäivän juhlistamiseksi herkullinen ateria. Vaikka (tai ehkä juuri siksi koska) olen perinyt leivontaintoni äidiltäni, tarjouduin tuomaan kakkua jälkiruoaksi. Varmuuden vuoksi en suostunut kertomaan seurueelle, mistä kakku oli tehty, ennen kuin he olivat sitä maistelleet...
Pahoittelen kuvien laatua, valaistusolosuhteet poikkesivat jokseenkin totutuista ja olivat melko huonot kuvaustarkoituksiin.

Porkkanakakun uudet vaatteet
n. 12 annoksen kakku

Pohja
200 g digestive -keksejä
50 g voita

Täyte
2,5 dl Flora Vanillaa
500 g rasvatonta rahkaa
3/4 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1 dl porkkanasosetta (käytin Pirkan luomuporkkanasosetta)
2 rkl hunajaa
3 rkl sitruunamehua
5 liivatelehteä
3 rkl vettä

Kiille
1 dl porkkanasosetta
hunajaa
sitruunamehua
1,5 dl mango-appelsiinimehua
5 liivatelehteä

Laita ensin täytteen liivatelehdet kylmään veteen pehmenemään. Tee sitten pohja: murskaa keksi tehosekoittimessa muruiseksi seokseksi. Sulata voi ja yhdistä kulhossa muruseokseen. Sekoita, kunnes voi on imeytynyt keksimuruihin. Vuoraa irtopohjavuoan (meillä on n. 28cm halkaisijaltaan) pohja leivinpaperilla ja taputtele muruseos vuoan pohjalle. Nosta vuoka jääkaappiin täytteen teon ajaksi.

Vatkaa Vanilla vaahdoksi. Yhdistä vaahtoon rahka, sokeri, vaniljasokeri ja porkkanasose johon on sekoitettu hunajaa ja sitruunamehua. Purista liivatteista ylimääräiset vedet ja sulata ne pieneen tilkkaan kuumaa vettä. Kaada liivateseos täytteeseen tasaisena nauhana, vatkaa/ sekoita koko ajan. Paras ja makoisin porkkanasose tulisi varmasti uusista oman maan porkkanoista kesällä, mutta nyt on talvi ja meillä ei ole omaa porkkanamaata, joten mentiin ihan kaupan soseella. Kesken leivonnan huomasin, että soseessa on suolaa, jonka vuoksi sitten laitoin tuota hunajaa ja sitruunamehua suoraan porkkanasoseeseen, maistellen välillä.

Laita kakku hyytymään jääkaappiin vähintään 3 tunniksi, mieluiten yön yli.
Kun täyte on kunnolla hyytynyt, valmista kiille. Laita taas liivatteet pehmenemään kylmään veteen. Sekoita kiilteen muut aineet keskenään, tarkista maku. Lopuksi sulata taas liivatteet pieneen määrään kuumaa vettä ja sekoita ohuena nauhana seokseen. Tällä liivatemäärällä tuota hyydytettävää nestettä ei saisi olla juuri 3 dl enempää. Jos et halua kaataa juoksevaa kiillettä kakun päälle, voit hyydyttää sitä aluksi vähän laittamalla kulhon kylmään veteen ja sekoittelemalla seosta kunnes se alkaa hiukan saostua / hyytyä.

Ennen vuoan avaamista kannattaa käydä vielä vaikka veitsellä läpi kakun reunat, että ne irtoavat vuoan reunoista. Näin kakku ei repeä kun irrotat vuoasta reunat.


Tämä kakku oli ihanan pirteän näköinen (menisi pääsiäisenä hyvin) -kauniimman siitä olisi varmasti saanut, mutta en löytänyt sitruunamelissaa, minttua enkä ananaskirsikoita mistään. Ja siihen loppuivat minun koristeluideani... Kuten jo aiemmin todettu, en ole mikään kovin innokas kakkupaakari.

Maku oli ihanan raikas, ja kyllä siinä porkkana maistuu makeana itsenään kun tietää että siellä sitä on. Aprikoosi taisi olla ensimmäisiä veikkauksia kun pyysin arvaamaan, mitä kakussa on. Hyvää, ja niin raikasta ja kevyttä, että maistuu useampikin pala yhdellä istumalla!

Hihaan jäi vielä ässäksi eräs toinenkin porkkanaidea, katsotaan nyt ehtiikö sen toteuttaa vielä tässä kuussa, ja kumpi näistä sitten valikoituu haastepostiksi.

2 kommenttia:

Mia kirjoitti...

Ihanan raikkaan näköinen tuo porkkanakiille! Itsellänikin meni porkkanahaaste makeanpuoleiseksi, vaikka montaa suolaistakin vaihtoehtoa tuli mietittyä. Nyt kun saisi vielä sen postauksenkin aikaiseksi...

oliivia kirjoitti...

Joo, kakku oli kyllä ihanan voimakkaan oranssin värinen tuon kiilteen ansiosta. Kuva ei ikävä kyllä tee ihan oikeutta, kun valaistus oli sen verran huono.

Meilläkin muhii vielä toinen porkkanapostaus, jospa sen saisi vielä aikaan...