16. heinäkuuta 2007

mysteeristä satay-kanaa ja kasviswok

Mysteerisen tästä elisan ruoka- ja viinisivuilta löytyneestä sataykanareseptistä tekeen sen nimi; satay a la Ibu Irush. Hmm... nopea googlailu ei tuonut mitään valoa asiaan, ja reseptin jättänyt henkilö ja hänen yrityksensä eivät valaise mysteeriä yhtään sen enempää...

Tämäntyypiset maut alkoivat kiehtoa jo kokeiltuamme Lakkarahkan postaamaa ihanaa nuudelisalaattia. Maapähkinävoi chilillä terästettynä on kyllä taivaallisen hyvä kastike! Tässä olisi grilliruokaa parhaimmillaan, helppoa, maukasta ja nopeaa - ja vähän vaihtelua pihviin ja makkaraan! Kaiken voi tehdä grillissä ja itse kypsennys on nopeaa kun esivalmistelut on tehty vaikkapa porukalla saunan lämpeämistä odotellessa.

Alkuperäinen resepti löytyy siis tuolta linkin takaa, kertaan tässä miten tämä kokonaisuus valmistui kotikeittiössä. Kasviswokki on ihan perussettiä omasta päästä -metodilla kehiteltynä. Ensimmäistä kertaa kokeilimme porkkanan suikaloimista juustohöylällä, hyvä idea wokkeihin!

Sataykanaa Ibu Irushin tapaan
n. 3 annosta
Lähde: Milli Lahtinen / Maestria Oy

4 broilerin rintafilettä
loraus ketjap manisia, makeaa soijakastiketta
1 sipuli
öljyä paistamiseen
n. 60 g maapähkinävoita
(ripaus jauhettuja maapähkinöitä)
1 rkl soijakastiketta (makea, indonesialainen) (meillä käytettiin ketjap manisia)
n. 1 dl kookosmaitoa
1 tl chilikastiketta (saatavana lasipurkissa, sambal oelek)

Tee ensin kastike: kuullota sipulia öljyssä. Sekoita joukkoon maapähkinävoi, soijakastike, kookoskerma ja chilikastike. Hauduta seosta, kunnes se sakenee. Lisää halutessasi jauhettuja maapähkinöitä. Tarkista tulisuus!

Nuiji kanafileet kevyesti, leikkaa kahtia pitkittäissuunnassa ja marinoi soijakastikkeessa pari tuntia. Pujota fileet vartaisiin ja grillaa kypsäksi. "Aidon" satayn salaisuus on originaalireseptin mukaan hiiligrilli tai avotuli, meillä käytettiin tällä kertaa ihan uunin grillivastuksia! Eli kypsennä 225-asteisessa uunissa grillivastuksen alla ritilällä noin 15 minuuttia, käännä välillä.


Kasviswok
2 annosta

1 punainen paprika
2 isohkoa porkkanaa
1 punasipuli
3 valkosipulinkynttä
2 tuoretta herkkusientä
oliiviöljyä

Viipaloi pestyt ja kuoritut porkkanat juustohöylällä. Leikkaa sipulit puolirenkaiksi, viipaloi valkosipulinkynnet ja paprika sekä sienet. Kuumenna oliiviöljyä pannulla, laita pannulle ensin paprikat, kuullota niitä hetken aikaa, lisää sitten sipulit ja paprika. Kun paprika ja porkkana ovat lähes sopivan al dente -kypsiä, lisää sienet ja ota levy pois päältä.

Settihän valmistuu ulkosalla grillissä tai avotulella helposti: kanat ritilälle ja kasvikset wokkiin. Kastikkeen voi tehdä wokvihannesten sekaankin valmiiksi.
Kasaa annos wokkia, kanafileitä ja kastiketta lautaselle. Takaamme että on herkullista! Itse asiassa tämä oli niin hyvää, että saanee edustaa keittiötämme kesä-heinäkuun ruokahaasteessa.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Ainesosaluettelossa luki kookosmaitoa ja tuossa valmistusohjeessa kookoskerma.

oliivia kirjoitti...

anonyymi, kiitos, enpä ole huomannutkaan. Valitettavasti en tarkalleen muista enää, mutta määrän perusteella veikkaan että kyseessä olisi nimenomaan kookoskerma.