28. elokuuta 2007

liemiruokia - mieliruokia?

Kyllä tässä keittiössä vielä osataan ilman Jamietakin kokkailla! Tähän ruokaan innoituksena oli valtavan kokoinen kesäkurpitsa, jonka anoppi lykkäsi mökkireissun päätteeksi mukaamme. Kovasti satoisa on tänä syksynä tuo anopin kasvimaa. Hyvä juttu sinänsä, tällä miniällä on nimittäin vihreä peukalo niin keskellä kämmentä ettei edes huonekasvit selviä hengissä ;) Mielellään kuitenkin nautitaan tuoreista maan antimista.

Kesäkurpitsa oli tosiaan niin iso, etten oikein harkinnutkaan muuta kuin keittoa siitä. Ohje on tällä kertaa ihan oman pään tuotoksia.

Kesäkurpitsakeitto
8 annosta

1 valtava kesäkurpitsa (n. 1 kg?)
½ kukkakaali
2 sipulia
2 valkosipulinkynttä
n. 4 - 5 dl lientä liemikuutiosta (esim. kana-, kasvis- tai valkosipuli-yrttiliemikuutio)
n. 1 dl ruokajugurttia
valkopippuria
mustapippuria
suolaa
hunajaa
tuoretta basilikaa

Pilko kasvikset, kuullota niitä hetki oliiviöljyssä kattilan pohjalla. Kun kesäkurpitsa on aavistuksen verran pehmennyt, lisää liemi. Keitä keskilämmöllä kunnes kasvikset ovat pehmenneet. Surauta sauvasekoittimella soseeksi. Maista ja lisää mausteita oman maun mukaan. Kesäkurpitsa on aika lailla miedon makuinen, joten meidän makuun ainakin mausteita sai laittaa ihan reilusti. Lisää lopuksi jugurtti, ja kuumenna keitto varovasti ettei jugurtti juoksetu.

Hyvää keittoa, ja lisukkeeksi sopii kunnon ruisleipä! Keittoa tulee kerralla helposti tosi paljon, mutta ylijäämän voi pakastaa (säilyy pitkään varsinkin jos pakastaa ilman jugurttia) annospakkauksiin ja käyttää vaikka lounaaksi.

Ei kommentteja: