18. elokuuta 2007

Peterin lammascurry

On se vaan mukavaa kun Jamie lainaa meille niin auliisti laajan ystäväpiirinsä parhaita reseptejä! Alastoman kokin paluu -kirjasta olin jo jonkin aikaa silmäillyt tätä Peterin lammascurrya. Padat ja curryt ovat toki enemmälti syksyyn ja talveen liittyviä ruokia, mutta en voinut enää vastustaa lammascurryn kutsua! Lampaan- ja karitsanlihaa saa nykyään ilahduttavan helposti muulloinkin kuin suomalaiseen sesonkiaikaan eli pääsiäisenä. Hallien ja muiden erikoisliikkeiden palvelevat lihatiskit tarjoavat ihan tuoretta kotimaista tavaraa, ja ilolla panin merkille että ainakin ison punaisen marketin pakasteesta tuntuisi löytyvän useampaakin osaa lampaasta pakastettuna!

Se on kyllä myönnettävä, että alkuperäinen resepti vaikuttaa pikkaisen työläältä arki-iltana valmistettavaksi, kaikkine mausteiden paahtamisineen ja currytahnan valmistuksineen. Tosin näiden valmisteluvaiheiden jälkeenhän curry valmistuu melkein itsestään.

Peterin lammascurry
4 annosta

Mausteseos:
1 rkl fenkolinsiemeniä
1 rkl juustokuminan- eli jeeransiemeniä
1 rkl korianterinsiemeniä
(1 tl sarviapilansiemeniä -näitä emme itse löytäneet ja jätimme siksi pois)
1 tl kokonaisia mustapippureita
1 mausteneilikka
½ kanelitanko
½ tl kardemummansiemeniä

Curryseokseen lisäksi:
n. 3 cm pala tuoretta inkivääriä (kuori ja paloittele)
1 tennispallon kokoinen punasipuli (kuori ja lohko)
5 valkosipulinkynttä kuorittuna
2 tl sambal oelek -tahnaa tai 1 tuore punainen chili, siemenineen
½ nippua tuoretta korianteria

muut aineet:
2 rkl voita
1 tlk tomaattimurskaa
1½ dl lihalientä tai vettä
n. 800 g lampaanlihaa kuutioina
1 kourallinen silputtua minttua ja korianteria
1½ dl maustamatonta jugurttia
suolaa
pippuria
limettimehua

Paahda mausteseosta keskilämmöllä pannulla muutama minuutti. Laita sitten mausteseos sekä currytahnan loput aineet tehosekoittimeen tai monitoimikoneeseen ja hienonna. Huom. kanelitanko voi olla melkoinen haaste koneelle jos sitä ei murskaa etukäteen...

Kaavi currymössö uuninkestävään pataan, ruskista sekoitellen. Lisää tomaatit ja lihaliemi (tai pelkkä vesi). Kiehauta, peitä foliolla tai laita kansi päälle. Anna muhia 170 -asteisessa uunissa puolitoista tuntia (meillä oli kyllä 200 -asteisessa uunissa tunti). Poista folio tai kansi ja hauduta, kunnes liemi sakenee. Tämä on siis peruscurry johon voi lisätä mielensä mukaan vaikka kanaa, katkarapuja, kasviksia jne.
Ruskista lammaskuutiot (meillä oli jotain luullista lihaa) öljyssä ja lisää curryyn. Hauduta uunissa tai liedellä tunti, tai kunnes liha on kypsää. Nyrkkisääntönä voisi sanoa että tämäntyyppisissä ruoissa pidempi haudutusaika harvemmin tekee hallaa ruoalle! Lisää lopuksi jugurtti, korianteri ja minttu. Mausta suolalla ja pippurilla ja purista lopuksi limettimehua sekaan. Tarjoa esim. basmatiriisin kanssa. Ai niin, ja reseptin mukaan tämän ruoan kanssa pitää tarjota paljon kylmää olutta. Kyllä kiitos, mikäs sen mukavampaa!

Itse teimme ruoan melkein valmiiksi edellisenä iltana, irrotimme sitten lihat luista ja haudutimme vielä noin tunnin ajan ruokaa.
Erinomaisen tasapainoiset maut tässä curryssa kyllä oli, sopisi varmasti myös noiden katkarapujen kanssa mainiosti!

7 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Vaikuttaa tosi maukkaalta, oonkin viime aikoina saanut ostettua intialaisia mausteita kaappiin. Oon tehnyt melko samanlaisesta ohjeesta lammaslihapullia!

Polkkapossu kirjoitti...

Vaikka mausteiden paahtaminen vähän työläältä saattaa joskus tuntuakin, on se varsinkin tällaisissa kattauksissa vaivan arvoista. Ei kannata mennä aidan alta, vaan ottaa seiväshyppyrima tumppuun ja taivuttaa, tycker jag.

oliivia kirjoitti...

polkkis,
kyllä se näin patalaiskasta arkikokkaajasta tuntui (vaikka eihän se kyllä pitkään vie!), mutta siitä lie juuri tullut se aito maku tuohonkin curryyn. Hyvää!

Nienna kirjoitti...

Kuulostaapa kyllä kerrassaan mainion hyvältä O_O

Vaan luinkos minä nyt oikein, että ensin sitä perus-curry-mössöä haudutetaan ilman "täytteitä" se puolitoista tuntia, ja sitten lisätään täytteet ja haudutetaan lisää?

Tänä aamuna ei oikein ajatus toimi, siksi kyselen hassuja :)

oliivia kirjoitti...

jo vain anna,
sitä "tomaatticurrypohjaa" haudutetaan ensin ilman lihaa tai muuta täytettä, ja sitten vielä lihojen tms. kanssa.

Anonyymi kirjoitti...

Tein itse tätä eka kerralla pitkän kaavan mukaisesti ja lopputulos oli ehkä paras curry ikinä! sen jälkeen olen lusmuillut ja "oikonut" ohjetta, hyvää on ollut mutta... =)
Eli ehdoton sunnuntairuoka kun on aikaaaa kokata.

oliivia kirjoitti...

modesty, olen samaa mieltä. Vaatii vähän vaivaa mutta on NIIN hyvää...