14. joulukuuta 2007

Poikkeavaa perinnettä: imelää perunaa

Tämä ei ole ollenkaan itäsuomalaista jouluruokaperinnettä, enemmänkin tuolta länsirannikon suunnalta, mutta itse olen tykästynyt tähän niin kovin että sitä pitää tehdä joka joulu. Meillä joulunvietto tapahtuu aina anoppilassa ja Paremman Puoliskon anoppilassa ;) -ovat niin lähekkäin että toisessa ollaan vuorovuosin aatto ja toisessa sitten joulupäivänä. Minusta on kuitenkin kiva (ja jossain määrin edes kohtuullista) viedä mukanani joulupöytään jotain syötävää. Tämä laatikko on ollut yksi viemisistä jo parin vuoden ajan. Tänä vuonna sain ensimmäistä kertaa imellyttämisen epäonnistumaan, mutta pienellä fuskulla itse lopputulos oli oikein mainio (toivottavasti kovin moni joulupöytiimme tuleva ei satu lukemaan tätä etukäteen ;) ).

Imelletty perunalaatikko
n. 2 l vuoka (vajaa)

n. 1½ kg perunoita
n. 3-5 dl maitoa
1 tl suolaa
2 rkl margariinia tai voita
(siirappia tai sokeria)

Pese perunat ja keitä ne kuorineen. Huom! kuorineen keittäminen on olennaista imeltymisen onnistumisen kannalta; luulisin että se johtuu siitä ettei perunan oma tärkkelys pääse karkuun. Itse olin tällä kertaa niin väsynyt, että luulin olevani mestarikokki enkä jaksanut lukea ohjetta. Niinpä keittää hurautin perunat kuorittuina ja pilkottuina... Muistin vasta soseutusvaiheessa että ne olisi pitänyt keittää kuorineen.
Mutta, koska lukijat ovat viisaampia, pitää heidän siis kuoria ja soseuttaa perunat kuumina. Lisää sitten vehnäjauhot soseeseen ja sekoita hyvin. Peitä seos ja jätä se imeltymään mieluiten yön yli lämpimään paikkaan. Jos omistat tulisijan ja sitä on lämmitetty, on sen päällä mainio paikka imeltymiselle.
Seuraavana päivänä seoksen pitäisi olla hiukan kevyempää ja jotenkin "vaahtomaista" jos imeltyminen on onnistunut. Eron normaaliin soseeseen huomaa kyllä selvästi. Lisää seokseen maito, suola, ja rasva nokareina. Jos imeltymisaika oli lyhyt tai epäilet ettei imeltymistä ole oikein tapahtunut, lisää n. 1 rkl siirappia tai sokeria. Sekoita hyvin ja kaada seos voideltuihin vuokiin. Huom! Täytä vuoka vain 3/4 täyteen sillä se kuohuu paiston aikana. Älä huoli jos seoksessa on paakkuja, ne häviävät kyllä kypsennyksessä. Kypsennä laatikkoa 175 -asteisen uunin alatasossa noin 3 tuntia, kunnes pinnassa on kaunis väri.
Jos teet laatikon jo etukäteen, paista se hiukan vajaaksi ja pakasta. Jouluna voit sitten paistaa sen loppuun ilman että se kuivuu.

Nauti muiden jouluherkkujen kera.

6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Minua on joskus kauan sitten neuvottu, että jos imeltymisen aikana silloin tällöin käy vähän lusikalla/kauhalla sekoittamassa imeltyjää niin se voisi edesauttaa asiassa....

Ailuli kirjoitti...

Paljonko sita jauhoa pitaisi laittaa? Ei ollut tuossa ohjeessa maaraa.

Kiitos!

Aila

oliivia kirjoitti...

Jauhoja laitetaan tähän määrään n. 2 rkl.

ylimuuli kirjoitti...

Mulle imeltyminen on täysin vieras ilmiö ja itse asiassa koko looda, kuvittelen, etten ole oikein sen ystävä, mutten ole ihan varma, koska olisin maistanut viimeksi :-D

Voiko sitten muutakin imellyttää kuin perunaa?

oliivia kirjoitti...

Muuli, makunsa kullakin mutta kyllä imellyslaatikko on tosi hyvää ;)

Varmaan samaan tyyliin voisi imellyttää mitä tahansa mikä sisältää tarpeeksi tärkkelystä itsessään. Perunassahan sitä on roimasti, ja siksi se (yleensä, jos seuraa ohjeita) imeltyy helposti ja hyvin.

Alfa-Beetta kirjoitti...

Ei mitään väliä imellyttämisen kannalta keittääkö kuorittuina tai kuorineen.

Keitän useimmiten kuorittuna vähässä vedessä ja soseutan perunat kaitinveteen samalla lisään jauhot. Näin keitinveteen liuenneet ravintoaineet tulee hyödyksi. Vesi tehostaa myös imeltymistä.

Soseen lämpötila ei missään vaiheessa saa laskea hapattamisreaktioiden alueelle, eli alle 60 asteen.

70 astetta on hyvä uunin lämpötila imellyttämiseen. Siinä lämpötilassa toimii beettareaktio ja alfareaktio kohtuullisen tehokkaasti. Alfareaktio on tärkein makeuttaja ja sen voi varmistaa nostamalla uunin lämpötilan imellyttämisen loppuvaiheessa 80 asteeseen 1-2 tunniksi. Imellyttämisen kokonaisaika on 3-6 tuntia.