12. huhtikuuta 2008

jallua pullassa

Tämähän ei ole mikään uutukainen ruokalaji blogikeittiöiden tuotoksia tiiviisti seuraavalle. Ravintola Torin lähes legendaarinen annos on ehtinyt esille keittiössä jos toisessakin. Kiintoisan kuuloinen resepti on voikeittiössäkin ollut siellä kokeiltavien listalla, kunnes Liemikeittiön versio sai meidät vihdoin haeskelemaan jallupulloa Alkon hyllyiltä. Nirson oma versio itse lihapullista vaikutti sen verran mielenkiintoiselta että kokeilemaan oli päästävä. Täytyy kyllä myöntää että lopullinen toteutus oli jostain Kulinaarigurun ja Liemikeittiön välimaastosta. En esimerkiksi löytänyt lampaan jauhelihaa, ja taisinpa korvata tuoreen sipulisilpunkin paahdetulla sipulilla maustepussista... Ja maitotuotteidenkin suhteen olin mitä epäortodoksisimmin kevytlinjalla. Jallu oli sentään ihan aitoa yhden tähden tavaraa. Siellä se pullo vieläkin kaapissa luuraa, mihinkähän muuhun ruoanlaittoon sitä voisi käyttää? Jos teiltä löytyy ideoita niin ne otetaan täällä kiitollisena vastaan. Nimimerkillä "maistoin vähän eikä sitä oikeasti pysty juomaan".

Lihapullat jallukermassa
2-3 annosta

Pullat

n. 400g jauhelihaa (meillä oli naudan paistijauhelihaa)
1-2 valkosipulinkynttä
1 rkl paahdettua sipulirouhetta
40 g saksanpähkinöitä
ropaus korppujauhoja
1 dl creme fraichea
hiukan maitoa tai kermaa
mausteita maun mukaan, esim:
suolaa
mustapippuria
yrttejä
paprikajauhetta

Rouhi saksanpähkinät ja hienonna valkosipulinkynnet. Sekoita pähkinät, mausteet, valkosipuli, korppujauhot ja creme fraiche tahnaksi kulhossa tai tehosekoittimessa. Jos seos tuntuu kovin jähmeältä, notkista sitä hieman maidolla tai kermalla. Sekoita tahna ja jauheliha tasaiseksi massaksi. Muotoile kylmällä vedellä kostutetuin käsin taikinasta isohkoja pullia. Paista 225-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.

Tee sillä aikaa kastike:

50 g voita
0,8 dl vehnäjauhoja
2 dl demi glace -kastikepohjaa
3 dl vettä
½ lihaliemikuutio
1 dl kermaa tai fraichen loput
½ dl jaloviinaa
ripaus pippuria

Sulata voi pannulla, lisää siihen vehnäjauhot ja ruskista kevyesti. Lisää demi glace ja sekoita tasaiseksi. Lisää vesi ja liemikuutio, anna porista miedolla lämmöllä puolisen tuntia (tunnustan, emme malttaneet odotella ihan niin pitkään: noin 20 min. riitti meille). Lisää lopuksi kerma ja jallu, anna tasoittua hetken ja lisää kypsät lihapullat kastikkeen joukkoon.

Tarjoile kunnon perunamuussin kanssa (siis muusin sekaan aitoa voita ja maitoa).

Herkullinen annos, varsinkin kastike oli oikein makoisaa (voilla lienee oma osuutensa asiassa), ja jallu maistui siinä selvästi muttei liikaa. Pullien rakenteeseen pähkinät toivat mukavan lisän. Kerrassaan mainio ruoka!

8 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Taitaa mennä kokeiluksi täälläkin tämä resepti, ei voi mennä vikaan! iiihanaa.

Polkkapossu kirjoitti...

Jep, jopa Turusta saa jallupullia. Aiks klassikkokamaa...
http://www.kerttu.fi/index.php?o=ruokalista&k=fi

isopeikko kirjoitti...

Akateemisen jaloviinaseuran sivuilla on kohdassa tuotokset linkkejä jalluresepteihin.

oliivia kirjoitti...

hanna, kannattaa kokeilla, kyllä se hyvää oli!

Polkkis, huomasinkin että myös Turuust löytyy jallupullia. Lienee maistamisen arvoinen tuolla Kertussakin? Itse asiassa Oulusa taisi myöskin olla joku jallupullia tarjoileva ravinteli.

isopeikko, kiitokset vinkistä, otamme ilolla sen vastaan ja lupaamme että täällä piakkoin näkyy muitakin jalluun pohjautuvia ruokia!

Anonyymi kirjoitti...

En tiedä onko vika sivupohjassa vai koneissa mutta parillakin läppärillä kokeilleena, pienellä näytöllä ei näy blogissa mitään sisältöä! Otsikko vaan ja sitten kilometrikaupalla tyhjää. Vika ilmaantui edellisen pohjanvaihdon myötä...
Helpotus oli suuri kun pöytäkoneella pääsen edelleen lukemaan, tää on yksi lemppareistani! :)

oliivia kirjoitti...

nes, kiitos vinkistä! pitääpä korjata sivupohjaa takaisin luettavampaan muotoon jos se kerran temppuilee tässä asussaan.
Ja hauskaa kuulla että tykkäät käydä lueskelemassa.

Anonyymi kirjoitti...

Ihanalta vaikuttaa.
Ja itsehän olen yhden tähden jallu-koulukunnan naisia :D
Se on meidän porukan vakiojuoma saunassa laulujen kera :D Oh, memories!

Katselinkin että muutitte, tervetuloa takas täällä käymään :) Kielo on kyllä ihan mahtava paikka, vihdoin Joensuustakin saa oikeata ruokaa, ei mitään amarillorossofransuketjumössöjä.

Anonyymi kirjoitti...

Itse olen tehnyt Torin alkuperäisen reseptin mukaan. Se oli joskus Nytissä. Ja aina kun menee Toriin, on pakko ottaa jallupullat, muuten iskee ruokakateus. Vähintäänkin naapurilla on kuitenkin kyseinen annos ;D Ja reilu töräys sinappia pitää myös olla!