18. heinäkuuta 2008

munakoisomania /-namia

Hups vaan! Jo jokin aika sitten alkaneen kesäloman myötä postailukin näyttää jääneen jokseenkin kesälomalle... Ensimmäiset kaksi viikkoa vietimme milteipä kokonaan oman keittiömme ulkopuolella, niiltä osin raporttia tulee jossain vaiheessa parista Londoniumissa sijaitsevasta makoisasta ruokapaikasta. Virtuaalisessa pöytälaatikossa luuraa useampia ruokia melkein postausvalmiina, kun vielä muistaisi miten ne tehtiin ja milloin... No, onneksi lomakaan ei ole ikuista joten jossain vaiheessa tahti taas tiheneekin.

Viime aikoina olemme postailleet munakoisosta useaankin otteeseen, ja tässä tulee pari herkkua lisää. Ylemmän kuvan kasvispasta on Jamien reseptejä, Pasta alla Norma Jamie Italiassa -kirjasta, kun taas alemman kuvan lisukekiekkoihin otimme opastuksen Sillä Sipulista. Alkuperäinen resepti on Polkkaavalta Possulta. Molemmat ruoat ovat munakoisoa parhaimmillaan, kiekot käyvät grilliruokien lisukkeeksi vallan mainiosti ja pastassa on niin muheva maku, ettei uskoisi!

Pasta alla Norma
4 annosta

2 isoa kiinteää munakoisoa
oliiviöljyä
1 rkl kuivattua oreganoa
( 1 kuivattu chili murskattuna)
4 valkosipulinkynttä, kuorittuna ja ohuelti viipaloituna
iso nippu tuoretta basilikaa, varret hienonnettuna ja lehdet erillään
1 tl yrtti- tai valkoviinietikkaa
n. 570 ml tomaattipassataa tai vastaavasti säilöttyjä luumutomaatteja
suolaa
mustapippuria
spagettia tai muuta pastaa
150 g suolaista ricottaa, pecorinoa tai parmesania vastaraastettuna

Leikkaa munakoisot pitkittäin neljään osaan (poista ensin kanta). Jos niissä on keskellä höttöistä siemenosiota, poista se. Paloittele sitten munakoisot poikittain noin sormenkokoisiin paloihin. Tästä ei kuitenkaan kannata ottaa mitään isompaa herneenpalkoa nenään, kunhan palat ovat jokseenkin pitkulaisia ja isohkoja eli ei ihan pikkupikku kuutioita. Kuumenna oliiviöljyä isohkolla pannulla, ja paista munakoisopalat parissa - kolmessa erässä pannun koosta riippuen. Pyöräytä paloja niin että oliiviöljyä tarttuu kaikkiin paloihin, ripottele sitten paloille oreganoa ja kääntele esim. pihdeillä niin että palat ruskistuvat kauniisti joka puolelta. Nosta ensimmäinen erä sivuun odottamaan ja jatka kunnes kaikki munakoisopalat on paistettu.

Kun olet paistanut koisot, lisää kaikki takaisin pannuun. Tässä vaiheessa voit halutessasi lisätä kuivattua chiliä (varovasti, ettei chilin maku peitä kaikkea muuta). Käännä levy keskilämmölle ja lisää hiukan oliiviöljyä, valkosipulit ja basilikan varret. Sekoittele hetken aikaa ja lisää sitten valkoviinietikkaa ja tomaatit tai passata. Hauduta noin 15 minuuttia, maista ja korjaa maut suolalla ja pippurilla. Revi puolet basilikan lehdistä ja sekoita joukkoon.

Keitä pasta al denteksi, valuta (säästä osa keitinvedestä) ja laita kastikkeen kanssa pannulle, tai takaisin kattilaan ja kaada sekaan kastike. Sekoita hyvin, maista ja korjaa tarvittaessa maut kohdalleen. Jaa lautasille, ripottele päälle loput basilikan lehdet sekä juustoraastetta. Nauti herrrrkullisista mauista, mielellään hyvässä seurassa ja hyvän valko- tai miksei punaviininkin kera.


Lisukekoisot
teimme tämän reseptin mukaan

munakoiso
mozzarellaa
parmesania
basilikaa
tomaattikastiketta (käytimme Sillä Sipulin Pastapään reseptiä, hyvää!)

Pastapään tomaattikastike
1 sipuli
3 valkosipulinkynttä
2 dl paseerattua tomaattia
1 dl punaviiniä
basilikaa
suolaa
mustapippuria

Hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuullota öljyssä kattilan/ kasarin pohjalla hetkosen. Lisää loput aineet ja keittele kokoon. Maista ja korjaa makuja jos on tarvis.
Leikkaa munakoiso viipaleiksi / kiekoiksi ja ripottele kiekoille suolaa. Itketä koisoja hetkisen aikaa, taputtele sitten kuivaksi. Levitä koisot esim. pellille leivinpaperin päälle, lusikoi jokaiselle hiukan tomaattikastiketta, sitten basilikan lehti ja lopuksi mozzarellaa sekä parmesania. Kypsennä 250-asteisessa uunissa noin 15-20 minuuttia. Kiekot voi valmistaa myös grillissä, mutta siitä meillä ei ole kokemuksia toistaiseksi. Herkullista pihvin kaverina, ja yksinäänkin! Loistavaa, suorastaan.

4 kommenttia:

Seppo kirjoitti...

Tuo Jamie Italiassa on mainio kirja! Runsaat parmesaanimäärät varmistavat, että kaikki pastat maistuvat hyvältä. ;) Ei tosin ole vain Jamien keksintö, vaan sama asia tuli todettua keväällä Italiassakin paikallisten seurassa.

oliivia kirjoitti...

seppo, voiko pastaa muka syödä ilman parmesania ;)?
Jos keittokirjassa yhdistyy Jamien ohjeet ja Italia, se ei voi mennä kovin paljoa metsään, mot.

Merituuli kirjoitti...

kiva että teillekin maistui! en tiedä onko postauksen kohdalla mainintaa, mutta Pastapään tomskukastike on loistavaa myös pizzan päällä, täytteiden alla siis ;).

tuota pastaa on kyllä pakko kokeilla. kyllä kuulostaa herkulta. vaikka niinhän munakoiso usein, kuten meillä ja teillä on muutamaan otteeseen todettukin ;)

nytkin munakoiso tuli haettua kaupasta, mutta se on menossa yhteen thairuokaohjeeseen, jota ajattelimme testata.

oliivia kirjoitti...

hyppysellinen, kiitos lisävinkistä tomskukastikkeen suhteen, kokeiluun menee kyllä!

Hienoa, jäämme odottelemaan thaireseptiänne, kuulostaakin jännältä!