14. syyskuuta 2009

syksy tulee, ihanaa

Otsikko jääköön tarkoituksella ilman huuto- tai muitakaan merkkejä. Oikeastaan minä olen tasapuolisesti kaikkien vuodenaikojen kannalla: varsinkin jos syksystä poistettaisiin loka- ja marraskuu. Toisaalta, pimeä, märkä ja kylmenevä aika on mitä otollisin (teko-?)syy valmistaa ihania muhevia pataruokia, tai haudutella vaikkapa sipulikeittoa, sytytellä kynttilöitä ja odotella lumen tuloa. Tämä sipuli"piirakka" tuo mauillaan mieleen sipulikeiton, ja on sopivaa lohturuokaa syksyn pimeyteen.
Alkuperäinen ohje on Nigellan How to be a domestic goddess -kirjasta (Supper Onion Pie), minä nappasin sen virolaisen Pillen Nami-Nami -blogista. Täältä löytyy resepti, jonka mukaan meilläkin melko tarkalleen mentiin. Idea on tehdä skonssitaikinasta ja sipuleista "suolainen keikauskakku", joten kaipa tämä menee laajasti ottaen piirakoiden kategoriaan.
Nigellan herkullinen sipulikeikaus
annoksia noin 6-8?
4-5 keskikokoista punasipulia, osan voi korvata vaikka salottisipuleilla
oliiviöljyä
voita
timjamia
mustapippuria
suolaa
50 g sinihomejuustoa tai muuta juustoa raasteena (voi laittaa enemmänkin)
25o g vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
100 g raastettua maukasta juustoa (cheddar, gouda tms.)
½-1 tl suolaa
1 dl maitoa
50 g voita, sulatettuna
1 tl väkevää sinappia, englantilaista tai dijonia
1 iso kananmuna, vatkattuna
Kuori sipulit ja leikkaa ne halki ja lohkoiksi (kukin puolikas noin 4-5 lohkoon, riippuen sipulien koosta). Pienet salottisipulit voi puolittaa. Lämmitä öljyä ja voita kattilassa, ja kuullota ja hauduta sitten sipulilohkoja 20-30 minuuttia miedolla lämmöllä, kunnes sipulit ovat pehmenneet ja saaneet hiukan väriä reunoille. Mausta timjamilla, suolalla ja pippurilla. Voitele syvähkö piirakkavuoka, kumoa sipulit siihen ja murustele homejuusto päälle.Homejuuston sijaan voit käyttää melkein mitä tahansa muutakin juustoa: vuohenjuusto voisi olla aika hyvää. Meillä laitettiin auran lisäksi vielä vanhaa goudaa raasteena.
Laita uuni lämpiämään 180 asteeseen.
Sekoita jauhot, leivinjauhe, juustoraaste ja suola yhdessä kulhossa. Huomaa että juuston suolaisuuden mukaan kannattaa säädellä suolan määrää taikinassa. Meillä tuli jopa aavistuksen liian suolaista, kun lisäsin kokonaisen teelusikallisen suolaa, ja juustona oli vanhaa goudaa. Sekoita toisessa kulhossa maito, sulatettu voi, sinappi ja muna (jota tarvitsee siis vatkata vain sen verran että rakenne rikkoutuu). Sekoita maitoseos kuiviin aineisiin, puuhaarukalla nopeasti sekoittaen. Taikinaa tarvitsee sekoittaa vain sen verran että ainekset ovat kunnolla sekaisin ja taikina vähän kiinteytyy. Taikina tuntuu vähän tahmealta, mutta se ei haittaa. Kumoa taikinamöntti työlaudalle tai -pöydälle. Silikoninen leivonta-alusta tai vastaava toimii tässä mainiosti. Muotoile taikinasta piirasvuoan kokoinen kiekko, ja nosta sipulien päälle. Painele hiukan että taikina asettuu tiiviisti, sulkien varsinkin reunat hyvin.
Kypsennä 180-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia, kunnes taikina on kohonnut ja saanut väriä. Ota pois ja anna vetäytyä noin 5 minuuttia, ota sitten tarjoilualusta, laita nurinpäin piirasvuoan päälle. Ota kokonaisuudesta napakka ote, ja keikauta ylösalaisin niin että piiras irtoaa vuoasta.
Olin jotenkin itse odottanut, että piirasosa olisi ohuempi, mutta nyt tarkemmin muidenkin tuotoksia katselleena huomaan, että lopputuloksesta tulee juuri tuollainen vähän "kakkumainen". Jos haluaa ohuemman pohjan, voi tietysti tehdä pienemmän taikinan. Tämän voi myös hyvin tehdä etukäteen, ja säilyttää vuoassaan, jossa sen voi sitten lämmittää ja keikauttaa vasta ennen tarjoilua. Näin juuri itse teimme.
Ja tärkein: maku on aivan loistava! Piiras on ihanan suolainen, sipulit taas mukavan makeita. Mainio iltapala, vaikkapa salaatin kanssa tai ihan sellaisenaan.

13. syyskuuta 2009

helppo ja maukas kesäpasta tomaateista


Postataanpa äkkiä vielä tämä kesäpasta, vaikka tomaattien ihanin ja maukkain sesonki alkaakin jo olla vähintäänkin loppupuolellaan. Kyllä tätä varmaan talvellakin syödä voi, mutta parhaimmillaan lienee tehtynä ihanan maukkaista, tuoreista kotimaisista tomaateista. Perusajatus ja -toteutus on yksinkertainen, ja tähän tyyliin tehtyä pastaa löytynee useitakin ohjeita. Itse bongasin ohjeen Jamien Ministry of Food -kirjasta (kuinkas muutenkaan). Pasta oli niin maukasta ja nopeaa valmistaa, että sitä on kesän mittaan tullut tehtyä jo useamman kerran. Nopsan valmistumisajan takia suosittelen tässä käyttämään tuorepastaa, mutta tokihan sen voi korvata kuivapastalla (joka sitten kannattaa laittaa kiehumaan ennen kuin alkaa tehdä "kastiketta"). Olen tehnyt pastaa itse pari kertaa, mutten saa koostumusta mielestäni oikeanlaiseksi (pastani maistuu aina jauhoiselta ja pehmenee nanosekunneissa), joten käytimme tässäkin kaupan tuorepastaa: väristä päätelleen pinaatilla maustettua. Alkuperäisessä ohjeessa leikellään tuorelasagnelevyistä pappardelle-tyylistä leveää suikaletta, mutta kun tuorelasagnelevyjä ei lähikaupasta ole löytynyt niin kapeammalla nauhalla on tultu toimeen.
Kirsikkatomaattikastike ja huijarin tuorepasta
4-6 annosta

400 g kypsiä pikkutomaatteja (kirsikka-, luumu-, tai mansikkatomaatteja)
 - voi käyttää enemmänkin jos haluaa tomaattisempaa
4 valkosipulinkynttä
nippu tuoretta basilikaa
400 g tuorepastaa
100 g parmesania
suolaa
mustapippuria myllystä
2 isoa nokaretta voita
4 tl balsamicoa

Halkaise tomaatit kahteen tai neljään osaan, koosta riippuen. Kuori ja siivuta valkosipulinkynnet. Nypi lehdet basilikasta, hienonna varret pieneksi silpuksi erikseen. Jos käytät tuorelasagnelevyjä, leikkaa ne pitkittäin kolmeen tai neljään osaan. Raasta parmesan.
Laita iso kattila suolattua vettä kiehumaan. Lämmitä isohko pannu keskilämmölle, lisää hiukan oliiviöljyä ja valkosipulit. Lisää voi ja anna sulaa. Kun valkosipuli alkaa saada väriä, lisää tomaatit. Sekoita ja lisää basilikanvarsisilppu ja puolet lehdistä. Lisää viinietikka, mausta suolalla ja pippurilla. Laita pasta kiehuvaan veteen ja kypsennä 3 minuuttia. Valuta pasta, säästäen osan keitinvedestä. Lisää valutettu pasta pannulle, sekaan hiukan keitinvettä ja puolet parmesanraasteesta. Sekoita hyvin, maista ja mausta tarvittaessa. Jos koostumus on liian tahmea, lisää hiukan pastan keitinvettä. 
Tarjoile suoraan pannusta tai jaa annoksiksi, päälle ripotellaan loput parmesanit ja revitään loput basilikan lehdet. Nauti heti.
Tätä pastaa syötyäni oli pakko pohtia, miksi omat aivot käy niin tyhjää että tällainenkin idea pitää lukea kirjasta että sen keksii... Pastakastikkeenhan voi tehdä mistä tahansa kaapin pohjalla olevasta tai sesongin mukaisesta raaka-aineesta. Hmm, ehkäpä opin tästä jotain

6. syyskuuta 2009

best of -voikeittiön suosikit yhdellä listalla

Jokin aika sitten tuli jonkun kommenttilaatikossa (vai oliko se sittenkin sähköpostissa? en muista) keskustelua siitä, että blogikokkaajilla pitäisi kaikilla olla oma "best-of" -lista, josta voisi sitten käydä kurkistelemassa vähän vanhempiakin reseptejä, niitä mitä kukin luokittelee parhaiksi (postaamikseen). Vähän vasemmalla kädellä tehtynä, mutta kuitenkin, sain nyt best-of -luokiteltua voikeittiön parhaat alusta tähän päivään asti. Joukossa on paljon muilta lainattujakin ideoita ja toisten jo toteuttamia, kaikissa postauksissa kuitenkin viitataan alkulähteeseen mikäli sellainen löytyy. Innolla jäämme odottelemaan muiden keittiöiden listauksia.

5. syyskuuta 2009

kalaa grillissä ja linssisalaattia lisukkeeksi

No niin, tätäkin tarinaa on aloitettu kerran jos toisenkin ja aina on jäänyt postaamatta. Lisää grilliruokia kesältä, niitä harvinaisia joista saatiin kuviakin... Tällä kertaa on grillattu kalaa ja tarjoiltu sitä linssisalaatin ja sitruuna-aiolin kera. Toteutuksesta on jo aikaa, mutta sen muistan että makoisaa oli, varsinkin nuo kalapihvit, majoneesi ja linssisalaatti. Lohi ei tainnut onnistua ihan yli odotusten, mutta hyvää sekin oli. Linssisalaattia tuli tällä reseptillä valtava määrä, lisukkeen lisäksi taisin syödä sitä vielä pari päivää lounaanakin... Maistui hyvältä niin lämpimänä kuin kylmänäkin. Reseptit (kaikkiaan kolme siis) ovat kaikki Weberin Big Book of Grilling:istä.

Helppo sinappilohi
6 annosta

marinadi:
1/4 cup eli n. 0,6 dl kutakin seuraavia:
oliiviöljy
soija
dijonsinappi

3 rkl piparjuuritahnaa
2 rkl ruskeaa sokeria
1 tl (riisiviini)etikkaa

6 lohifileen palaa, á n.180g

Sekoita marinadin ainekset kulhossa, kunnes sokeri on liuennut. Laita lohipalat uudelleensuljettavaan pakastuspussiin, kaada perään lähes kaikki marinadi: jätä kuitenkin vajaa desi säästöön. Sulje pussi tiiviisti, yrittäen saada ilmat pois, pyörittele sitten niin että marinadi peittää kalapalat hyvin. Laita jääkaappiin maustumaan 15-30 minuutiksi. Grillaa kuumassa epäsuorassa lämmössä, nahkapuoli alaspäin, noin 10-12 minuuttia, kunnes kypsyvät. Viimeisen 2 minuutin aikana sudi pintaan säästämäsi marinadi.

Mahtavat kalapihvit ja sitruuna-aioli
4 annosta

Aioliin
2 dl majoneesia
2 rkl sitruunamehua (tuoretta)
1 rkl hienonnettua valkosipulia
1 tl sitruunankuorta raastettuna
1 tl dijonsinappia

Sekoita ainekset keskenään ja laita jääkaappiin maustumaan.

Kalapihveihin
125 g tuoretta lohifilettä
125 g valkoista kalafilettä, tuoretta (taisimme käyttää kuhaa tai siikaa)
1,25 dl leivänmuruja/ korppujauhoja
3 kevätsipulin valkoinen osa hienonnettuna (taisi käyttää ihan kesäsipulin varsia -hups!)
2 rlk majoneesia
1 rkl hienonnettua lehtipersiljaa
1 tl dijonsinappia
½ tl kuivattua timjamia
½ tl suolaa
1/4 tl mustapippuria myllystä

(8-12 viininlehteä)

Kuutioi kalafileet ½ cm kuutioiksi. Laita kuutiot kulhoon ja lisää loput pihvien aineet. Sekoita kevyesti haarukalla ja laita jääkaappiin noin tunniksi (jotta seosta on helpompi käsitellä). Jääkaapituksen jälkeen muotoile seoksesta neljä pihviä. Jos löydät viininlehtiä tai muuta tarkoitukseen sopivaa, kääri kukin pihvi kahden lehden sisään paketiksi. Kuten kuvasta näkyy, touhu onnistuu myös ilman lehdykäisiä, joskin grillauksessa saa olla tarkkana ja pihvin pintaan kannattaa sipaistä reilusti öljyä jottei komeus hajoa tuhannen palasiksi grillissä. Grillaa suoralla keskilämmöllä, kunnes vaikuttaa kypsältä, noin 5-10 minuuttia riippuen siitä käytitkö lehtiä ja minkä kokoisia pihvejä teit. Tarjoa lämpimänä aiolin kanssa. Jos käytit lehtiä, voit leikata paketin päälle vielä ristiviillon ennen tarjoilua.

Ranskalainen linssisalaatti

kastike
oliiviöljyä
balsamicoa
dijonsinappia
valkosipulia hienonnettuna
suolaa
mustapippuria myllystä

Sekoita ainekset niin että kastiketta on yhteensä n. 2-3 rkl.

1,25 dl vihreitä linssejä
½ tl suolaa
reilu ½ dl hienonnettua selleriä (varsi)
reilu ½ dl hienonnettua punasipulia
reilu ½ dl hienonnettua punaista paprikaa
2 rkl hienonnettua lehtipersiljaa

Huuhdo linssit kylmän juoksevan veden alla. Keitä kypsiksi paketin ohjeen mukaan. Kumoa kulhoon ja kaada päälle kastike. Laita loput salaatin ainekset kulhoon ja sekoita. Voit tarjota salaatin haaleana tai kylmänä, toimii aina yhtä mainiosti. Kuten kuvasta ilmenee, salaatti ei taida hätkähtää vaikka paprika jäisikin listalta pois...

Asiasta kukkaruukkuun, en malta olla muistuttamatta Muulin mainioista lihapiirakoista. Jos et moisia ole vielä valmistanut niin kipkap tekemään! Myönnän, vaatii vähän vaivannäköä (ONNEKSI, muuten en muuta söisikään), mutta on ehdottomasti vaivan arvoista! Viime viikonloppuna niitä oli taas tehtävä, ja herrrkullisia olivat, taas. Kuten Apina-arkistoista voi todeta, riisin sijaan täytteeseen voi käyttää vaikka quinoaa. Jauhelihaa Muulikaan ei toistaiseksi ole (kai? ainakaan julkisesti) korvannut muulla, mutta veikkaanpa että mitä tahansa sopivan purutuntuman omaavaa ja riittävästi maustettua voisi piiraiden sisään kääräistä. Nam.