17. toukokuuta 2010

riivittyä grillikanaa leivän välissä



Taisin lupailla jotain Texas-pihviä tulevaksi, mutta tähän väliin on ihan pakko vielä hehkuttaa tätä kanaleipäkokonaisuutta. Saimme ihanan sään houkuttelemina grillikauden avattua, ja kolmeen päivään ei ole taidettu muilla keinoin ruokaa valmistaakaan! Tämä kanaleipä tuli mainittua jo viime kesän parhaiden reseptien listauksessa, tuolloin vain linkkasimme Jauhantapajan postaukseen aiheesta. Nyt kun sain innostuksissani kuviakin aikaiseksi, postataan resepti suoraan tännekin. Kuten useaan kertaan on todettu eri paikoissa, kokonaisena kypsennetty broileri erilaisilla mausteilla on valtavan hyvää. Siivekkään voi kypsentää mainiosti uunissa, joskin siitä aiheutuu eriasteisia käryhaittoja keittiöön / koko asuntoon. Siksipä hyvä vaihtoehto uunitukselle on hoitaa homma grillissä. Homma ei ole edes vaikeaa, joskin kokonaisen broilerin sulattaminen ja kypsentäminen vaatii hiukan etukäteissuunnittelua ja aikaa. Nykyään tosin taitaa jo saada pakastamattomanakin versiona yrttimaustettua broileria, jolloin säästää sulatteluun kuluvan ajan. Itse olen toistaiseksi preferoinut maustamattomia versioita. Ja jos ei ole ihan koko kanalle syöjiä, niin tokihan voi ottaa Apinakeittiön vinkistä vaarin ja kypsentää samaan tapaan koipireisiä. Maustamismahdollisuudet ovat rajattomat, ja kypsää kanaa voi käyttää melkeinpä miten vaan: salaatin osana, leivän välissä, sellaisenaan, piirakassa...

Mutta nyt siihen reseptiin. Tämä kokonaisuus on grillivalmistaja Weberin toimittamasta kirjasta "Weber's Big Book of Grilling". Opuksesta löytyy toinen toistaan herkullisempia jenkkireseptejä grillailuun. Tässä kanakokonaisuudessa kaikki osat sopivat niin hyvin yhteen ettei voi kun lämpimästi suositella tämän kokeilemista ihan tällaisenaan ohjeen mukaan. Ohje vaikuttaa pitkältä, mutta sitä ei kannata säikähtää, tämä ei todellakaan ole monimutkaista, ja kanan kypsyessä voi valmistella muut jutut.

Carolina pulled barbecue chicken
(alkuperäisen ohjeen mukaan 8 annosta mutta meistä ennemminkin ~3 annosta, tosin kastiketta tulee reilusti)

coleslaw
n. 7,5 dl ohueksi suikaloitua kaalia
2,5 dl karkeaksi raastettua porkkanaa
½ sipuli, ohueksi viipaloituna
1,25 dl majoneesia
1 rkl dijonsinappia
1 rkl sokeria
2 tl valkoviinietikkaa
(½ tl sellerinsiemeniä - näitä me emme ole toistaiseksi löytäneet)
1/4 tl suolaa
ripaus cayennepippuria



kanan mausteet / rub
1 rkl paprikajauhetta (käytimme osan savupaprikaa)
1½ tl sinappijauhetta
1½ tl vaaleanruskeaa sokeria (käytimme ruokosokeria)
1½ tl (meri)suolaa
1 tl kuivattua / paahdettua sipulirouhetta
1 tl valkosipulirouhetta
½ tl juustokuminaa
1/4 tl cayennepippuria
1/4 tl neilikkaa jauhettuna

kasviöljyä
1 kana/ broileri, noin 1,2 kg

(savustuslastuja tai -brikettejä, alkuperäisohjeessa hikkoria)

bbq -kastike
2,5 dl ketsuppia
1,25 dl ananasmehua
2 rkl dijonsinappia
1½ rkl omenaviinietikkaa
1½ rkl ruokosokeria (tai muuta vaalean ruskeaa sokeria)
1 tl tabascoa
suolaa

tarjoiluun sämpylöitä/ leipäsiä maun mukaan, esim. hampurilaissämpylöitä, ciabattaa, ruispaloja / reissareita tms.

Jos käytät pakastebroileria, anna sen sulaa kunnolla (ks. sulamisajat pussista). Sekoita mausteseoksen ainekset keskenään. Jos sipulirouhe, valkosipuli, sokeri ja suola ovat kovin karkeaa koostumukseltaan, kannattaa niitä hieroskella vaikka morttelissa hiukan jauhemaisempaan muotoon. Huuhtele broileri sisä- ja ulkopuolelta huolellisesti kylmällä vedellä ja taputtele talouspaperilla ihan kuivaksi. Hiero mausteseosta huolellisesti broilerin pintaan ja sisälle, voit myös raottaa varovasti rintanahkaa ja hieroa mausteita nahan alle. Valuta päälle oliivi- tai muuta kasviöljyä ja sivele pinta öljyllä. Nosta kana grilliin rintapuoli ylöspäin ja kypsennä epäsuoralla keskilämmöllä noin tunti ja vartti - puolitoista tuntia. Me toimimme kahden polttimen grillillämme niin että lämmitimme grillin ensin kuumaksi, sitten sammutimme toisen polttimen ja säädimme lämmön noin 200 asteen hujakoille. Nostimme broilerin sammutettuna olevan polttimen päälle ja kypsentelimme noin puolitoista tuntia, jolloin oli taatusti kypsää. Uunissakin homma onnistuu, asteita voi olla 200-225 ja kypsennysaika reilu tunti.
Tässä kohtaa pitää huomauttaa että alkuperäisreseptin mukaan grilliin laitettaisiin myös savustuslastuja, mutta tätä emme ole vielä itse koskaan toteuttaneet. Nykyään saatavilla olisi näköjään myös grilliin käteviä savustusbrikettejä, näitä taidamme laittaa kokeiluun. Savustuksen ollessa mukana kuvioissa kokeilisimme ehkä hiukan miedompaa lämpöä, tyyliin 180 astetta, ja hiukan pidempää kypsennysaikaa.
Kanan kypsyessä tee coleslaw ja bbq -kastike. Sekoita suikaloitu kaali, raastettu porkkana ja viipaloitu sipuli keskenään. Sekoita kastikeaineksia kunnes sokeri on liuennut, ja sekoita kastike salaatin joukkoon. Kastiketta ei tarvitse olla paljoa tässä vaiheessa, salaatti kyllä mehustuu maustuessaan jääkaapissa. Laita se siis jääkaappiin odottelemaan kanan valmistumista. 
Sekoita bbq-kastikkeen ainekset keskenään ja vispaa kevyesti kunnes sokeri on liuennut. Laita tämäkin jääkaappiin maustumaan kanan kypsyessä.
Kun kana on kypsää, nosta se pois grillistä ja anna hiukan levähtää. Kun kana on käsittelylämmintä, riivi siitä käsin tai kahdella haarukalla lihat irti. Jokainen ruokailija voi kasata oman leipänsä: kasataan leivälle kanaa, päälle coleslaw'ta ja kunnon loraus kastiketta. Otetaan kaksin käsin kiinni ja nautitaan. aah.

11 kommenttia:

kirsi kirjoitti...

http://kauppa.savustintukku.fi/product_catalog.php?c=25 saa noita brikettejä vähän edullisemmin.

Kiia kirjoitti...

Hei! Linkitin teidät blogiini, toivottavasti se käy...

Dea kirjoitti...

Hih, tämä nyt tulee aivan väärään postaukseen, mutte juuri nyt jaksa etsiä sitä oikeaa. Haluaisin kiittää hurjasti hirvireseptistä, jossa valmistettiin hirveä burgundilaiseen tapaan. Ollaan tehty sitä jo kahdesti hieman muokkaillen (mm lisäämällä hillosipulia, mausteita suolakurkkua jne), ja kehuja ollaan kuultu kovastikin. :)

oliivia kirjoitti...

Kiia, tottakai käy :)

Dea, kiitos kommentista, mielellään niitä lukee, minkä tahansa postauksen yhteydessä. Erilaiset padat on kyllä loputtoman muunneltavia ja aina yhtä herkullisia sapuskoita. Aah, olisipa hirveä vielä pakkasessa...

oliivia kirjoitti...

Ja Kirsi, kiitos vinkistä noiden brikettien suhteen!

Dea kirjoitti...

Oliivia, kiitos vielä kerran reseptistä! Meillä on saatavilla pakastearkullinen hirveä miehen isän luona, joten pakkohan näitä on hyödyntää! Itse en lihaa syö, mutta pataa maistoin ja se oli ihan loistavaa! :D Mieluusti tuttuja kutsuu hirvensyöntiin aina, kun mahdollista on.

Saanko linkittää teidät punaiseen keittiöön?

oliivia kirjoitti...

Dea, tottakai linkitys sopii!
Meillä hirvipakastin löytyy oman isäni luota, sieltä sitten aina ajautuu herkkupaloja meidänkin pakastimeen silloin tällöin.

tiina { fanni ja kaneli } kirjoitti...

Oih, nälkä kasvaa blogiasi lukiessa!:)

Aurinkotuuli kirjoitti...

Näyttääpä mehevältä ja hyvältä tämä burgeri! Pitäisikin muuten kokeilla taas noita rubeja, ostin kesällä laivalta afrikkalaistyyppisen mausteseoksen ja myös mielenkiintoinen meksikolaistyyppinen versio löytyisi kaapista. Kiva, että joku muistuttaa :).

Mira kirjoitti...

Olipa hyvännäköinen leipä :)
Tässä yksi uusi lukija, jos käy :)

oliivia kirjoitti...

Kiitos Mira, kivaa saada uusia lukijoita! Ja tuo kanaleipä on todella herkullista!