25. marraskuuta 2010

joulu testissä

Edellisen postauksen kommentteihin tuli kuin tulikin toive resepteistä joita haluttiin testattavan. Toisin kuin luulitte, kävinkin heti tuumasta toimeen ja pyöräytin jopa kaksi reseptiä arki-illan ruoaksi. Vaikka kotiäidillä luulisi olevan päivät aikaa kokata, nämä valmistuivat kuitenkin illalla ja nopeasti. 

Nämä pitää postata nopeasti että muistan vielä mitä ajattelin kirjan resepteistä ja mitä muutoksia tein. 

Ensimmäiseksi luvassa on punajuuri-halloumisalaatti. Kirjoitan tähän alkuperäisen reseptin suoraan kirjasta mutta valmistusohjeiden kohdalla kerron sitten, mitä itse tein tai tekisin toisin. Ei mitään radikaaleja muutoksia mutta pientä hienosäätöä. Kursivoidut kohdat ohjeessa omia kommenttejani, muuten ohje on suoraan Hesarin ruokasivuilta lainattu.

Punajuuri-halloumisalaatti
4 annosta tai 2 pääruoka-annosta
  • noin 250 g salaattia (esimerkiksi jäävuorisalaattia ja lollo rossoa)
  • 1 dl kevytmajoneesia
  • 1/2 dl ruokajogurttia tai kermaviiliä
  • 1-1 1/2 rkl piparjuuritahnaa
  • 1 valkosipulin kynsi
Uunipunajuuret:
  • 4 pientä punajuurta
  • suolaa, pippuria
  • 2 rkl juoksevaa hunajaa
  • 1/2 pkt halloumijuustoa
  • 1/2 dl saksanpähkinöitä
1. Huuhtele ja kuivaa salaatti. Revi käsin pieniksi.
2. Sekoita jogurtti majoneesiin. Mausta piparjuuritahnalla, purista joukkoon valkosipulin kynsi. Yhdistä seos salaatin joukkoon, sekoita hyvin. Laita jääkaappiin maustumaan siksi aikaa, kun kypsennät punajuuret ja grillaat halloumin. Tätä en tekisi ihan vielä tässä vaiheessa. Minun makuuni kastiketta tulee aika paljon, kannattaa sekoittaa se salaatin joukkoon vähin erin, ja vasta punajuurten kypsymisen loppuvaiheessa. Riippuu tietysti vähän siitä, mitä salaattilaatuja käyttää, mutta oman kokemukseni mukaan salaatti kuin salaatti nahistuu ikävästi sen hiukan yli puolituntisen aikana jonka salaatin valmistuminen kestää.
3. Pese punajuuret hyvin, kuori ohuelti ja halkaise kahteen osaan. Minä kyllä halkaisisin neljään osaan seuraavan kerran, omaan silmään tulisi vähän kauniimman näköistä ja helpommin syötävää, ja kypsyisi varmasti (ks. kommentti jäljempänä). Laita punajuuret pieneen uunivuokaan, mausta suolalla ja pippurilla ja valuta päälle vielä hunaja. Kypsennä 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia. Laita kypsennyksen keskivaiheilla folioarkki vuoan päälle, jotta punajuuret eivät kuivu. Huom. kokeile punajuurten kypsyyttä ennen kuin otat uunista. Ehkä itsestään selvää (?), mutta minä unohdin ja hiukan liian rapsakoiksi ne jäi puolessa tunnissa.  Jaa salaatti neljälle lautaselle.
4. Leikkaa halloumi noin puolen sentin paksuisiksi viipaleiksi. Grillaa viipaleet nopeasti parilapannulla.
5. Nosta punajuuret ja grillatut juustoviipaleet salaattiannosten päälle. Ohjeista oli kokonaan unohtunut nuo saksanpähkinät, villinä veikkauksena heittäisin että ne ripotellaan salaattiannosten päälle lopuksi. Näin itse tein. Tarjoa heti.

Salaatti oli mukavan maukasta, pähkinät toivat sopivaa purutuntumaa, punajuuret makeutta ja halloumi suolaisuutta. Piparjuuri on ehdoton tuossa kastikkeessa, se tuo sopivaa särmää kokonaisuuteen. Majoneesi-jugurttiseos on mukavan raikasta pelkän majoneesin sijaan, joten kaiken kaikkiaan oikein onnistunut kokonaisuus.

Toisena ohjeena käsittelyyn pääsee kylmäsavulohipalat. Tästä olikin näköjään Hesarin ruokasivuilla sanottu että ohje on kuudelle. Kirjasta tuo annosmäärä puuttuu. Varmaan aika kohdallaan tuo arvio on. Tämäkin on helppotekoinen pikkuruoka, tietysti hyytymiselle pitää varata aikaa. Kiireinen tietysti hyydyttää pakastimessa, mutta silloin kannattaa vahtia ettei köntti ehdi ihan jäähän. Itse leikkasin "tuoreena" vain muutaman viipaleen ja laitoin loput kokonaisena könttinä pakastimeen. Tuossa kuvassa on niitä pakastettuja, kylmänä leikattuja. Kuten näkyy, smetana vähän hileytyy eikä ole ihan NIIN hyvää kuin tuoreena.

Kylmäsavulohipalat
6 annosta
  • 2 liivatelehteä
  • vettä
  • 3 rkl maitoa
  • 2 tlk smetanaa
  • piparjuuritahnaa
  • 2 pkt kylmäsavulohta siivuina
Tarjoiluun:
  • salaattia
  • ruisnappeja
1.Pane liivatelehdet likoamaan kylmään veteen viideksi minuutiksi.
2.Kuumenna maito mikroaaltouunissa. Nosta liivatelehdet vedestä ja purista kuiviksi. Kaada liotusvesi pois. Liuota liivatelehdet kuuman maidon joukkoon.
3.Sekoita liivate-maitoseos smetanan joukkoon. Mausta seos piparjuuritahnalla. Itse maustoin ensin piparjuuritahnalla smetanan ja vasta sitten sekoitin liivate-maitoseoksen siihen.
4.Vuoraa pitkänomainen leipävuoka tuorekelmulla. Lado vuoan pohjalle puolet lohesta. Levitä päälle täyte ja peitä se lopulla kalalla.
5.Kääntele tuorekelmu suojaksi ja nosta kylmään hyytymään kolmeksi tunniksi.
6.Leikkaa annoksesta pitkänomaisia, kakkulapiolla lautaselle nostettavia palasia. Tarjoa lisänä perunaa, salaattia ja ruisnappeja Kirjassa näitä lisukkeita ei oltu mainittu ollenkaan. Paahtoleipä sopii myös lisukkeeksi mainiosti.

Leikkaamiseen kannattaa oikeasti käyttää tosi terävää veistä, muuten se voi olla hankalaa. En tiedä kuinka korkeita noista viipaleista pitäisi tulla, itse tein puolikkaan annoksen ja käytin pienempää vuokaa. Jotenkin kuvittelin että niiden pitäisi olla paksumpia, mutta toisaalta silloin ehkä smetanatäytettä tulee liikaa. Tässäkin piparjuuritahna on omiaan leikkaamaan smetanan ja lohen täyteläisyyttä ja tuomaan piristystä ruoan makuun. Helppo ja hyvä resepti, toinen versio tästä on tietysti lohi-piparjuurirullat. Ne ovat hiukan nopeammat tehdä: lohiviipaleet levitetään limittäin levyksi, levylle sivellään reilusti piparjuurituorejuustoa ja kääritään levy kääretorttumaisesti rullaksi kelmun avulla. Kelmussa sitten pötkö pakastimeen ja annetaan jäähtyä kohmeiseksi. Leikataan viipaleita jotka tarjoillaan viileänä.

1 kommentti:

Pia kirjoitti...

Kiitoksia resepteistä ja vinkeistä! Luulen että kokeilen kylmäsavulohipaloja juuri rullaversiona, niistä saa varmasti sopivia suupaloja joulupöytään!