19. helmikuuta 2007

hulluja nuo ranskalaiset? La Vieille Ferme

Meillä on jo pitkään oltu vakuuttuneita kahdesta asiasta liittyen ranskalaisiin punaviineihin:
1) ranskalaisilla on salaliitto, jolla he pitävät parhaat viinit kotimaassa
2) tästä johtuen Suomesta ei saa hyvän hinta-laatusuhteen ranskalaisia viinejä

Olemme useampaan kertaan yrittäneet antaa mahdollisuuden erinäisille Alkon valikoiman ranskalaisviineille hintaluokassa alle 10 €. Mutta kun ei niin ei. Joka kerran joudumme pettymään siihen, että näihin hintoihin ei vaan Ranskan maalta tunnu saavan muuta kuin marjamehua (tai sitten tässä vaan paistaa viininoviisius läpi...).

Paremman Puoliskon reissun päältä itse ostama viini (5 € paikallisessa lähikaupassa) kuitenkin on antanut vihjeitä siitä, että ranskalaisetkin osaavat tehdä TODELLA hyviä viinejä. Tämän muiston rohkaisemina, kun edellisestä yrityksestä on kulunut jokunen vuosi aikaa, päätimme vielä kerran antaa ranskalaisille mahdollisuuden. Ovelina viininostajina tukeuduimme myös Viinistä viiniin 2007 - hyviin neuvoihin. Näiden perusteella päädyimme seuraavanlaiseen viiniin possun kaveriksi:

La Vieille Ferme Rouge (2005)
Ranska, Alkon nro 451257, hinta 8,01 €
Viinistä viiniin 2007 -kirjan mukaan: "Mehevän hedelmäinen tuoksu on lähes ylikypsän marjainen. Siitä voi erottaa myös muhevaa maanläheisyyttä ja mausteisuutta. Keskitäyteläinen maku on terhakkaan marjainen ja yrttinen. Kypsälle, tummasävytteiselle marjaisuudelle antaa ryhdikkyyttä tuntuva hapokkuus. Rustiikkinen, tasapainoinen kokonaisuus jättää hieman suuta kuivattavan, mausteisen jälkivaikutelman. Ruokasuositus: Yrttiset lihapadat ja pastat. Myös varsin monikäyttöinen juustoviini."

Viinin väri näytti heti melko kirkkaalta ja heleältä, eli ohuelta. Ensimmäisen kerran maistaessa mieleen palasivat tutut ajatukset: tätähän tämä ranskalainen viini on. Ei hyvä.
Emme lannistuneet, ja ruoan kanssa viini toimikin jo selvästi paremmin. Se oli sopivan kevyt possuaterialle. Ruoan jälkeen nautituista juustoista se kelpasi kyllä ihan hyvin vuohenjuuston kaveriksi, mutta parmesanin kanssa ei oikein meidän makuun sopinut. Hengitettyään riittävästi se oli jo ihan juotavaa yksinäänkin.
Loppupäätelmä: yllättävän juotava ranskalainen viini. Parempia viinejä saa kuitenkin samaan ja edullisempaan hintaan muiden maiden tarjonnasta. Joten emme edelleenkään muuta mielipidettämme ranskalaisista viineistä (joita saa Alkosta ja joiden hinta ei ole yli 15 €)...

Ei kommentteja: