11. maaliskuuta 2007

perheenlisäystä: Baby tuli taloon!

Kyseessä ei ole kumpikaan kahdesta tavallisimmasta perheenlisäyksestä. Tämä ei (toivon mukaan) herättele yöllä eikä kuseksi nurkkiin... Eikä sitä tarvitse jatkuvasti komentaa. Tätäkin on kyllä ehditty jo odottaa kuin kuuta nousevaa, ja vihdoin se saapui eräänä harmaan talvisena tiistaipäivänä!

Olen haaveillut jo pari vuotta espressokoneesta kotiin. Pastanjauhajien taannoinen postaus aiheesta pompsautti haaveet taas pintaan. Onneksi tuli lueskeltua tuota postausta kommentteineen ja muita netistä löytyviä juttuja aiheesta, muuten olisi rahat menneet hukkaan johonkin markettitason höyrykeittimeen ;) Sen verran on eri asioita harrastellessa tullut tässä keittiössä (ja muillakin elämänalueilla) opittua, että kunnon välineet kannattaa olla, vaikka sitten vähän joutuisikin panostamaan. Ja köyhän ei tunnetusti kannata ostaa halpaa.


Niin, meille siis tuli pikku D eli Gaggian Baby Dosata -espressomasiina. Koska täällä susirajalla on niin sanotusti "vähän hiljaista" näiden erikoiskoneiden tarjonta, päädyimme tilaamaan laitteen netistä. Tilaaminen ja sen kanssa säätäminen ja kuljetus kesti pari viikkoa yhteensä. Kun beibi saatiin vihdoin kotiin ja paketista ulos, ensimmäinen ilta menikin sitä pyyhkiessä ja ihmetellessä eri osia ja käyttöohjeita.

Toisena päivänä, kun oli käyty harjoituskahvit (uskaltaako tätä edes tunnustaa... valmiiksi jauhettua espressoa, tiedän kyllä että tämä ei saa kahvintuntijoiden hyväksyntää ;)) hakemassa kaupasta, oli kokeilun ja käyttöönoton vuoro... Kahdella ensimmäisellä kupillisella ei vielä irronnut muuta kuin ärräpäitä kahvinkeittäjältä. Laite sinällään on helppokäyttöinen ja toimii moitteettomasti. Kotibaristan kahvintamppaustaidoissa vain on vielä toivomisen varaa. Kahvi valui läpi aivan liian nopeasti, ja cremasta ei kyllä ollut tietoakaan...

Emme ole kuitenkaan helposti lannistuvaa tyyppiä, joten opettelu jatkuu tarmokkaasti, kunnes täydellinen kupponen on saavutettu. Sitten pääseekin ohjelmoimaan noita kahta nappia, joihin voi tallettaa haluamansa annokset. Sitten sitä saa nappia painamalla herkkukahvia...

Kolmantena päivänä lueskelin ristretton ja coffeegeekin foorumeilta opastuksen sanoja, ja tulin siihen tulokseen että:

a) olen yrittänyt tampata kahvia liian varovasti (ilmeisesti tällainen pienehkö naisihminen, jolla rohkeat nyrkit narujen päässä roikkuu, ei oikein pysty tamppaamaan liian kovalla voimalla)

JA/ TAI

b) valmiiksijauhettu kahvi jota peruskaupan hyllyltä saa, olkoonkin kuinka "espressojauhatusta" on manalan alimmista kerroksista, eikä siitä pysty koskaan, millään taidoilla eikä laitteilla keittämään kunnollista espressoa

Niin, kuka tahansa kahvinörttihän olisi osannut jo heti kertoa että osta nyt hyvä tyttö kunnon mylly jos meinaat espressoa keittää. Kyllähän minä sitä jo vähän epäilinkin, mutta mutta... suomalainenhan ei usko ennen kuin itse kokeilee.

Viikonloppuna kipaisin lähimpään kahveihin erikoistuneeseen puotiin noutamaan vastajauhettua kahvia. Äkkiä tuoreet kahvit kotiin, kone päälle... Jännittynyt valmistelu ja voilá, ensimmäinen melkein jo espressoa muistuttava kupponen oli laskettu. Kahveilla on siis eroja. Sittemmin saimme viikonlopun aikana useammat onnistuneet espressot ja yhdet jossain määrin capuccinoa muistuttavat juomat valmistettua. Alkuun on siis päästy, jatketaan harjoittelua.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Alkuun kiitos mainiosta blogista!

Kannattaa todellakin jättää ne valmiiksi jauhetut "espresso"-kahvit suosiolla sinne kaupan hyllyyn. Lämpimimmin kannatan tietysti oman myllyn ostoa, mutta siihenkin pätee tieysti sama viisaus, köyhän ei kannata ostaa halpaa. Joten mikäli et tällä hetkellä halua sijoittaa myllyyn, käy ostamassa kahvisi kahvialan erikoismyymälöistä, jolloin pavut jauhetaan silmiesi edessä juuri sinua varten ja juuri sinun konettasi ajatellen. Esim. Helsingissä Kaffecentralen nimisestä putiikista saa äärimmäisen asiantutevaa palvelua ja apua monenmoisiin pulmiin.
Toki erikoisliikkeistä ostetut kahvit ovat hieman markettien valikoimaa kalliimpia, mutta laatukin on täysin eri luokkaa. Oikeastaan voitaisiin puhua melkein eri tuotteesta.

Pippurimylly kirjoitti...

Onnea uudelle Gaggialle vaan! :) Ei kannata masentua, vaikka alussa on sähläystä ja säätöä. Kun tekniikka viimein napsahtaa kohdalleen, saa hyviä kupposia tehtyä melkoisen toistettavasti. Miten sujuu maidon vaahdotus, onko sitä ehditty treenaamaan?

Kannattaa tosiaan ryhtyä valmistautumaan henkisesti kunnollisen myllyn hankintaan. Jauhatuskarkeudella on nimittäin tosi iso merkitys ja ainakin Silvia on sen suhteen hyvin tarkka. Jos jauhatus on pykälänkin liian karkeaa, vesi valahtaa kahvin läpi muutamassa sekunnissa. Minulla meni alussa toista pussia papuja sählätessä ja hakiessa ennen kuin löysin suunnilleen sopivan karkeusalueen :)

Myllyä saa olla säätämässä samalle papuerällekin useita kertoja. Esim. paahtotuoreus vaikuttaa niin, että papupussin loppupuolella karkeutta pitää yleensä säätää pykälän tai pari hienommalle. Valmiiksi jauhetussa kahvissa karkeutta ei oikein voi säädellä :) ja todennäköisyys sille, että valmis jauhatus on koneellesi juuri sopivaa läpi koko kahvierän keston on hyvin pieni.

oliivia kirjoitti...

Kiitokset teille molemmille kannustavista kommenteista! Kyllä tässä nyt jo vähän valoa pilkottaa tähän "kahvirisukasaan". Tuo tuoreena jauhetun kahvin ostaminen auttoi jo huomattavasti. Ostimme sitä "vain" 100g ja ainakin parin päivän sisällä se toimi vielä ihan siedettävästi.

Maitoa olemme yrittäneet vaahdottaa vasta kerran, ja siitä nyt ei ole kovin paljoa jälkipolville kerrottavaa... Pitäisi hankkia sopiva kannu jostain, ja harjoitella huolella sitä vaahdottamista ja kuppiin kaatamista. Koneessa on tuo "turbofrother" muovihärpäke, mutta olen ymmärtänyt että se vain lähinnä haittaa kunnon vaahdon syntymistä?
No, jatketaan opettelua ja laitellaan sitten vaikka kuviakin kun päästään asiassa vähän eteenpäin :)
Maussa jo nämä opettelukupposet hakkaavat kyllä melkeinpä kaikki tähän asti juomamme kahvit!