23. toukokuuta 2007

chili con carne

Chili con carne alkaa varmaan olla jo samalla tapaa suomalaista perinneruokaa kuin pizzakin ;). Helppoa ja hyvää arkiruokaa se on ainakin. Pienemmässä perheessä satsista riittää helposti parin arki-illan ruoaksi, joten ei tarvitse ihan joka ilta heilua keittiössä kauha ojossa. Tällä kertaa oikaisimme silläkin tapaa että laitoimme riisit suoraan kastikkeen joukkoon kypsymään. Hyvä idea, jos muistaa laittaa riisit ajoisssa mukaan!
Chilin rakennetta on helppo muutella mielialan ja käytettävissä olevan ajan mukaan. Jos on aikaa tehdä pidemmällä kaavalla niin kunnon paistilihat olisi poikaa. Jos taas kokkailee arki-iltana sudennälän jo huutaessa vatsassa, niin kannattanee käyttää jauhelihaa kuten mekin tällä kertaa.

Chili con carne
n. 5 annosta

1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
chilirouhetta
500 g paistijauhelihaa
1 tlk ruskeita papuja
1 tlk kidneypapuja
( 2 tomaattia)
(½ paprika)
4 rkl tomaattipyrettä
n. 2 - 3 dl vettä
vajaa 2 dl riisiä
mustapippuria
suolaa
cayenneppippuria
worcestershire -kastiketta
HP:n BBQ Spicy -kastiketta
1 tl hunajaa
juustokuminaa


Hienonna sipuli ja valkosipuli (sekä muut kasvikset jos käytät niitä), kuullota padassa tai kattilassa pienessä öljytilkassa chilirouheen kanssa. Lisää jauheliha, ruskista. Mausta tässä vaiheessa mustapippurilla ja ripauksella suolaa. Huuhtaise ja valuta tölkkipavut (lähtee liika suolaisuus). Lisää pavut, tomaattipyre ja hiukan vettä pataan. Sekoita ja anna hautua hetken aikaa (n. 10 min.). Lisää mausteet ja riisi, sekä hiukan lisää vettä. Hauduta kannen alla miedolla lämmöllä kunnes riisi on kypsää. Maistele ja korjaa makuja tarvittaessa.

Päälle vielä silmä partaäijäjugurttia ja pikkuisen kevätsipulia. Nam!
Kuten kuvasta näkyy, meillä tykätään enemmän tuollaisista kasassa pysyvistä padoista. Jos haluta juoksevampaa, lisää nesteen määrää. Mausteet kannattaa passailla oman maun mukaiseksi. Minä tykkään sopivan miedosta, pikkuisen takapotkuna tulevasta tulisuudesta, Parempi Puolisko taas söisi tulisempaakin. Tällä kertaa tuli enemmän "miun maun mukkaan".

Jos ei halua syödä chiliä tällaisenaan kahta päivää peräkkäin, voi loput piilotta tortillan sisään joko fajitas tai burritos -tyyppisesti. Nam, taas.

Ruokajuomien kunkkuja tämäntyyppisille seteille lienevät kivennäisvesi sekä olut.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

jotenkin nämä chilit aina vaikuttavat niin ihanilta - mutten oikein tykkää pavuista.
en ole myöskään vielä keksinyt, millä ne voisi korvata :P

kiitos muuten loistavasta blogista =)

oliivia kirjoitti...

Kiitos liina, kommenteista.
Tykkäätkö esim. kikherneistä? Niitäkin voisi varmaan kokeilla papujen sijaan chili-ruokiin.

Jenni kirjoitti...

Ollaan tehty chiliä ilman papujakin, ja jos haluaa itsensä niihin totuttaa, on valkoiset pavut tomaattikasdtikkeessa hyvä versio aloitella. Eivät ole ehkö ihan niin kuivakan paumaisia kuin esim. kidneypavut. Ja siitä purkissa olevasta tomaattikastikkeesta saa hyvää soosia myös chiliin mukaan ;)