3. heinäkuuta 2007

koukussa keisariin


Tunnustan: olen viime kuukausien aikana kehittänyt jonkinlaisen ihastus- / riippuvuussuhteen caesar -tyyppisiin salaatteihin (ja lähinnä caesar -kastikkeeseen). Kesällä tekee muutenkin mieli syödä vähän kevyemmin ja "raikkaammin", varsinkin nyt kun kesä säidenkin puolesta näyttää oikeasti alkaneen! Lisäksi salaatit ovat nopeita valmistaa, mikä on ainakin meidän kesäpuuhissamme pelkkää plussaa! Grillausmahdollisuuksien puuttuessa ei ruoanlaittoon sisällä juuri jaksaisi aikaa kuluttaa.

Tämä salaatti on aikamoinen huijarikeisari, keisarista siinä muistuttaa krutongit, parmesanlastut sekä kastike, joka sekin on oikotie onneen -tyyppinen ratkaisu. Hiukan siis epäperinteistä mutta hyvää kumminkin!

Huijarikeisari
2 annosta

salaattia
tomaattia
kesäsipulia
kurkkua
parmesania lastuina (kuorimaveitsellä on kätevä vuolla lastut parmesanista)
krutonkeja

2 kpl á 150 - 200g naudan pihviä

3 rkl ruokajugurttia (kokeilimme tällä kertaa kreikkalaista)
1 tl dijonsinappia
n. 30 g parmesania raasteena
pari tippaa sitruunamehua
loraus worcestershirekastiketta
2 paahdettua valkosipulinkynttä (uunissa krutonkien mausteena olleet kynnet)
n. 1 tl hunajaa
mustapippuria myllystä

Jos paistat pihvit, ota liha ainakin tuntia ennen kypsentämistä huoneenlämpöön.

Tee krutongit: leikkaa paahtoleivästä (viipale per annos on sopiva määrä) kantit pois ja kuutioi leivät. Laita leivinpaperin päälle pellille, mausta yrteillä, suolalla ja oliiviöljyllä. Kuori ja litistä pari valkosipulinkynttä, nosta ne kuutioiden keskelle. Paahda kuutioita 225 -asteisessa uunissa n. 5 minuuttia, kunnes kuutiot ovat saaneet hiukan väriä. Nosta syrjään jäähtymään, ota valkosipulinkynnet talteen.

Tee kastike: sekoita kastikkeen ainekset monitoimikoneessa, sauvasekoittimella tai käsin sekaisin. Jos sekoitat käsin, kannattaa valkosipulinkynnet puristaa joukkoon. Anna kastikkeen maustua kylmässä hetken aikaa.

Tee salaatti valmiiksi annoksiksi lautasille. Ripottele päälle krutongit ja vuole parmesanlastuja.

Kuumenna hyvä pannu (mieluiten valurauta-) tai grilli kuumaksi. Paista pihvejä pari minuuttia puoleltaan medium-tuloksen saavuttamiseksi, aavistuksen pidempään jos haluat täysin kypsät pihvit. Jos paistat pihvit pannulla, ne kannattaa paistaa joko ihan voissa tai voin ja öljyn sekoituksessa. Ota pihvit heti paistamisen jälkeen pois pannulta (etteivät ne enää kypsy) ja mausta molemmin puolin suolalla ja pippurilla. Nosta pihvit lautasille salaatin viereen.

Tarjoa kastike eri astiasta, käy kiinni ja nauti!

Tämä huijauskeisarin kastike sopii niillekin, jotka eivät siedä anjovista keittiössään... On helppo ja nopea tehdä ja maku oli ainakin omasta mielestäni riittävän lähellä aitoa caesar-kastiketta.

Ei kommentteja: