11. heinäkuuta 2007

synttärikakku ihan ilman kermaa!

Otsikon väite pistää ihmettelemään, voiko se sellainen luomus olla hyvääkään? ;) ei vainenkaan, meidän ruokakunnassa on viime aikoina havaittu että omat vähän kevyemmät tekeleet maistuu paremmin kuin kahviloiden vastaavat, joissa tuntuu olevan liikaa sokeria ja rasvaa... Mutta makunsa kullakin!

Oltiin tässä taas niillä kulmilla vuodesta, kun toinen meistä täyttää vuosia. Niinpä kakku - ja vuodenajan huomioiden tietysti mansikkainen - oli enemmän kuin paikallaan. Perinteisesti olemme taiteilleet sellaisen kerma-mansikkakakun, joka kyllä on hyvää, mutta tällä kertaa teki mieli kokeilla vähän uutta näkökulmaa. Samantyyppisiä ajatuksia ja leipomuksia on myös toteutettu aika monissa muissakin blogeissa. Sesonki päällänsä! Luotto-ohjeeksi valikoitunut mangokakku toimi tällä(kin) kertaa pohjana, makuaineita vain vähän vaihdettiin. Jos tykkäätte hyytelökakuista, voimme lämpimästi suositella tuota ohjetta, se on helppo ja nopea ja pomminvarma!

Mansikkaunelma tehtiin näin:

Kevyesti keskellä kesää (mansikkahyytelökakku)
n. 10 - 12 annosta

Pohja
200 g digestive -keksejä
50 g voita

Täyte
2,5 dl Flora Vanillaa
500 g rasvatonta rahkaa
2 tl vaniljasokeria
n. 2 dl mansikkasosetta (n. ½ litraa mansikoita soseutettuna)
2 tl limemehua
5 liivatelehteä
2 rkl limemehua

Kiille
3 dl rypäle-omenamehua
5 liivatelehteä

Laita ensin täytteen liivatelehdet kylmään veteen pehmenemään. Tee sitten pohja: murskaa keksit tehosekoittimessa muruiseksi seokseksi. Sulata voi ja yhdistä kulhossa muruseokseen. Sekoita, kunnes voi on imeytynyt keksimuruihin. Vuoraa irtopohjavuoan (meillä on n. 28cm halkaisijaltaan) pohja leivinpaperilla ja taputtele muruseos vuoan pohjalle. Nosta vuoka jääkaappiin täytteen teon ajaksi.

Tätä kakkua varten ostimme litran mansikoita. Soseuta puolet niistä (mieluiten tietysti rumimmat yksilöt) joko monitoimikoneella tai esim. siivilän läpi painelemalla. Jätä loput koristelua odottamaan.

Vatkaa Vanilla vaahdoksi. Yhdistä vaahtoon rahka, vaniljasokeri, limemehu ja soseutetut mansikat. Maistele seosta ja lisää sokeria tai limemehua tarvittaessa. Purista liivatteista ylimääräiset vedet ja sulata ne pieneen tilkkaan kuumennettua limemehua. Kaada liivateseos täytteeseen tasaisena nauhana, vatkaa/ sekoita koko ajan. Kaada seos vuokaan murupohjan päälle.

Laita kakku hyytymään jääkaappiin vähintään 3 tunniksi, mieluiten yön yli.

Kun täyte on kunnolla hyytynyt, valmista kiille. Laita taas liivatteet pehmenemään kylmään veteen. Kuumenna noin ½ dl mehua ja sulata liivatteet siihen. Sekoita ohuena nauhana lopun mehun sekaan. Tällä liivatemäärällä tuota hyydytettävää nestettä ei saisi olla juuri 3 dl enempää. Jos et halua kaataa juoksevaa kiillettä kakun päälle, voit hyydyttää sitä aluksi vähän laittamalla kulhon kylmään veteen ja sekoittelemalla seosta kunnes se alkaa hiukan saostua / hyytyä.
Jos haluat koristeita kiilteen alle, laita ne kakun pinnalle ja kaada kiilleseos varovasti päälle. Laita kakku taas jääkaappiin kunnes kiille on hyytynyt (noin tunti).

Ennen vuoan avaamista kannattaa käydä vielä vaikka veitsellä läpi kakun reunat, että ne irtoavat vuoan reunoista. Näin kakku ei repeä kun irrotat vuoasta reunat.

Kaakku oli juuri niin hyvää kuin saattoi odottaa, eikä siitä jäänyt murentakaan seuraavalle päivälle!

9 kommenttia:

Hulimuntteri kirjoitti...

Ihanan näköinen herkku! Olen tykästynyt hyytelökakkuihin, joten tämänkin reseptin pistän 'korvan taa'. :)

oliivia kirjoitti...

jees, tällä perusohjeella voi huoletta muutella makuja ja aina toimii!

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos, kokeilin tätä ohjetta... HERKULLISTA!!!

Meri, Helsinki kirjoitti...

Huomenna tämä ohje pääsee vihdoin apinakeittiössäkin kokeiluun! Mitä sanoisit, jos hoohetki on klo 14 iltapäivällä, riittääkö, että kaakun tekee n. klo 11? Ehtiikö jähmiä?

Aion käyttää ruisdigestivejä ja vaahterasiirappia hunajan sijaan, muuten melko uskollisena. Ja marjat on pakkasesta, mutta minkäs teet...

Mulla on muuten superluotto tähän ohjeeseen, koska on sun ohje, ja koska oot tehnyt tästä useita versioita aina onnistuen. Ja kivaa, että rahkapohjainen kevyehkö juustokakku! Vihdoin Lihansyöjäkin saa himoitsemaan tsiiskeikkiä omatuotantona ;-)

Meri, Helsinki kirjoitti...

Hahahhaa, huomasin juuri että kakun tulisi hyytyä ainakin kolme tuntia, mieluiten yön yli :-D Onneksi sain sen juuri hyytymään ja lounas on klo 14. Valmistan kiilteen juuri ennen lounasta ja sitten syntymäpäiväkakun aika on kolmen jälkeen. Tiukille menee, saas nähdä kuinka apinan käy! ;-)))

oliivia kirjoitti...

Muulos, kivaa että kokeilet, pahoittelen etten ehtinyt kulmille antamaan sulle vinkkejä! Viime viikko pyörähti niin tiukkaan muissa puuhissa ja nyt viikonloppunakin oli vierailijoita kestittävänä...
Mutta viime hetken vinkkinä vielä; laita (jos mahdollista) kiilteen jälkeen vielä hetkeksi pakastimeen, kiille kyllä jähmii siellä nopsammin!

En usko että tän kanssa voisi epäonnistua, on tosiaan mahtiohje, todella makoisa vaikka onkin kevyempi versio!

oliivia kirjoitti...

Niin ja vaahterasiirappi toimii muuten taatusti hyvin! Pitääpä itsekin kokeilla sillä seuraavan kerran. Ja tosiaan tarkennuksena vielä: itse kakunkin voi laittaa aluksi vähäksi aikaa pakastimeen, lähtee se hyytyminen nopeammin käyntiin. Oleellistahan on oikeastaan vain se, että täyte on sen verran hyytynyt ennen kiilteen lisäämistä ettei se "laske läpi" sitä kiillemehua. Kiillettäkin voi ensin kevyesti hyydytellä (esim. kylmävesihauteessa sekoitellen) kunnes muistuttaa kiisseliä. Sitten kakun päälle vaikkei oliskaan ihan täysin hyytynyt, tasoitus ja hyytymään.
Joo, saikohan näistä mun vinkeistä nyt yhtään mitään selvää :)

Meri, Helsinki kirjoitti...

Kiitos lisävinkeistä! Pistän pakkaseen :-D Niin ja tosiaan pakkasmansikoista, että ei ihan yhtä ihana kuin tuoreista. Mutta hyvää oli ainakin täyte maistettaessa. Ja kiilteen teen mansikkafanlaitista, oli kuinka kerettiläistä tahansa, muuta ei ole ;-D

Meri, Helsinki kirjoitti...

Noniin, sain postatuksikin, onnistui aivan upeasti! Kiitos. :-)