25. syyskuuta 2007

AAH!

Tämä on pakko päästää eetteriin saman tien, on nimittäin luvattoman hyvää evästä! Ylimuuli repäisi ja osallistuu Syyskuun ruokahaasteeseen suomalaiskansallisella perinneruoalla. Mukkelismuuli on kyllä taas osunut niin keskelle makunaaman nenää että huh. Jo aiemmin silmäilin kieli pitkällä muulisnagarin tuotoksia, mutta joku itsehillinnäksi itseään väittänyt pieni ääni lie pidätellyt näitä valmistamasta, kunnes... voi muuli minkä teit kun uudelleen lihisresepti eetteriin napsahti. Ja vielä de luxe! Pakkohan näitä oli kokeilla.

MukkelisMakkelis eli lihikset Ylimuulin tapaan
4 lihistä (huom. täytettä jää reilusti yli!)

taikina
1 dl vettä
3 rkl paksua ruokajugurttia
TAI vaihtoehtoisesti 1,5 dl maitoa
n. 7 g kuivahiivaa
½ rkl öljyä
1 tl suolaa
1 rkl sokeria
n. 3 dl hiivaleipäjauhoja

täyte
n. 290 g paistijauhelihaa
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
½ dl (kuivana) puuroriisiä
suolaa
sinapinsiemeniä
pippuria (musta-, mauste- ja valko-)
balsamicoa
hunajaa
timjamia
n. 50 g pinjansiemeniä

Tee ensin taikina: sekoita kuivahiiva noin 1 dl:aan jauhoja, kaada sekaan lämmin vesi (hiukan yli 37 -asteista) ja sekoita tasaiseksi. Lisää jugurtti, öljy, suola, sokeri ja loput jauhot. Alusta käsin ja lisää jauhoja tarvittaessa kunnes taikina on kiinteähköä eikä tartu käsiin. Kohota vedottomassa, lämpimässä paikassa liinan alla noin 45 minuuttia.

Tee sillä välin täyte: keitä riisi paketin ohjeen mukaan (ei siis puuroksi vaan lisäkeriisiksi). Kuullota hienonnettua sipulia ja valkosipulia öljytilkassa pannulla muutama minuutti, kunnes sipuli on läpikuultavaa. Lisää jauheliha ja ruskista. Lisää riisi ja mausteet, lopuksi myös pinjansiemenet. Tarkista ja korjaa maut, huomaa että täyte saa olla aika voimakkaasti maustettua koska taikinakuori tasoittaa makuja melkoisesti.

Kun taikina on kohonnut, alusta siitä suurimmat ilmat pois ja kauli neljäksi noin 15 cm pituiseksi soikioksi. Laita jokaiselle soikiolle pari ruokalusikallista täytettä ja nipistele reunat tiukasti kiinni. Voit painella reunan vielä haarukalla napakammin kiinni. Jätä liinan alle lepäämään ja kohoamaan siksi aikaa kun öljy lämpiää.

Kuumenna noin 1 litra ruokaöljyä valurautapadassa tai paksupohjaisessa kattilassa kuumaksi. Varaa kattilaan sopiva kansi ja sammutuspeite lähelle ihan varmuuden vuoksi. Öljy on riittävän kuuma kun pieni leipäpala ruskistuu rapeaksi alle minuutissa. Nosta reikäkauhalla (tai jos sellaista ei ole, kahdella puuhaarukalla) varovasti yksi piirakka kerrallaan kypsymään. Kypsennä muutama minuutti puoleltaan, kunnes kylki on saanut kauniin ruskean värin. Nosta talouspaperin päälle valumaan ja kypsennä loput. Nauti viher- ja kurkkusalaatin kanssa.

ONNEKSI näissä on vähän enemmän vaivaa, muuten tekisin näitä joka päivä (ravintosisältöhän ei ehkä ole ihan ihannesuositusten mukainen). Oikeasti, niin valtavan hyviä tuoreita, omatekoisia lihiksiä, että äkkiä kaikki kokeilemaan! Näitä olisi syönyt enemmänkin, onneksi teimme vain neljä...

Lopun täytteen voi käyttää vaikkapa pizzapohjan päälle tai tehdä pellillisen piirakkaa ihan hiivaleipäpohjalla. Hyvää sekin.

10 kommenttia:

Meri, Helsinki kirjoitti...

Te kokeilitte niitä <3 Eikö todellakin ole ihan ruoan aatelia, huolimatta näennäisestä rahvaanomaisuudestaan! Suomi maailmankartalle lihiksin! Hehhehe :-D Onneksi joo ovat kohtuutyöläitä, tosin olen suunnitellut, että voisi kehitellä uuniversion sillä katkaraputäytteellä. Kun kuitenkin nyt sitä lihaa kartan, vaikka näiden maistamisesta ei meinannut loppua tulla... *häpeää*

oliivia kirjoitti...

Kyllä, nämä ovat ehdottomasti ruokien top viitosessa!

Ei satunnaista lihansyöntiä kannata hävetä, syödäänhän meilläkin välillä kasviksia ;)

Jään kieli pitkällä odottelemaan uuniversiotasi, kuulostaa taas niin herkulliselta...
Kiitos vielä reseptistä, lihikset ovat mahtavia!

-TC- kirjoitti...

Mahtavia, kerrassaan. Meilläkin kokeiltiin tänä iltana, ja olivat niin herkullisia, että en osta lihapiirakoitani enää ikinä kyllä kaupasta.

Anonyymi kirjoitti...

Sulla on ihana ja houkutteleva blogi!

Näitä lihiksiä kokeilen tänä iltana. Ei lupaa hyvää närästykselle, mutta pakko silti. Riittää varmaan miehelle huomiseksi evääksikin. Kunnon äijäruokaa =) Tuli ikävä isoveljiä...

Meillä taitaa olla meneillään suomalais/pohjoismainen ruokaviikko kun ruokalistalla on näiden lisäksi mm. lohikeitto ja janssonin kiusaus.

oliivia kirjoitti...

TC, ei näiden jälkeen oikein pysty enää muita lihiksiä syömään...

anonyymi, kiitos kommentista, onpa kiva kuulla että tykkäät blogista.
Ja nämä lihikset on kyllä oikeasti ihan ylihyvää kamaa...
Lohikeitto, nam, pitäisikin tehdä pitkästä aikaa!
Janssonia valmistetaan meillä vain silloin kun olen yksin kotona, Parempi Puolisko ei oikein anjovikselle lämpene.

Anonyymi kirjoitti...

Lohikeitto on kyllä nam-nam-namia. Tein sitä itse ekan kerran vasta eilen. Minulle epätyypillisen ortodoksisesti keittelin oikeaoppisen kalaliemenkin pakastimeen jokin aika sitten tätä kulinaarista huipentumaa varten. Tulipas lausehirviö.

oliivia kirjoitti...

anonyymi, lohikeitto on tosiaan parhaimmillaan jos jaksaa keitellä liemenkin itse. Aah, taitaa olla pakko tehdä ensi viikolla lohikeittoa.

Anonyymi kirjoitti...

Lihapiirakat on paistettu. Nyt vain odotellaan miestä kotiin iltavuorosta.

Maistoin tietysti jo itse. Tosi hyvää ja kotoista maitolasillisen kanssa. Tein siitä maistamastani piiraasta ohueksi kaulitun ja ison ja laitoin aika paljon täytettä, vähän liikaa mun makuun. Taidan kuulua pullamössösukupolveen joka tykkää syödä lihiksensä taikinaisempina. Onneksi loput on paksumpia. Herkullista silti.

Meillä ei ollut timjamia eikä maustepippuria(miten voi olla ettei meillä ole?) joten panin meiramia. Lisäsin myös muskottipähkinää. Olen ruvennut tykkäämään siitä lihan mausteena marokkolaisen mieheni kokkailujen myötä.

-TC- kirjoitti...

Oivoi. Hukkasin hetkeksi reseptin, onneksi löytyi taas. Tänään äitienpäivän kunniaksi, pakko tehdä. Mahtavuutta <3

-TC- kirjoitti...

Ja uuden vuoden kunniaksi taas ♡