6. syyskuuta 2007

herkkukurkut

Tämä on yksi ruokabloggailun parhaita puolia: kun resepti kiertää muutamassa blogissa, se on takuuvarmasti kokeilemisen arvoinen! Tällä kertaa kyseessä on tietenkin Välispiikin legendaarisia mittasuhteita saavuttaneet kurkut. Kuten linkeistä huomannette, muutkin ovat jo kurkkuastioiden äärelle ehtineet. Ei tätä voi kuin hehkuttaa, kerta kaikkiaan helppo ja NIIN herkullinen resepti! Puolen kilon keittiössä ei nimittäin kurkkuja ole säilötty kertaakaan ennen tätä, eikä oikein perehdytty etikkasäilöntään muutenkaan. Paitsi helppo, resepti on myös nopea, sillä herkut ovat syöntivalmiita kolmen päivän kuluttua!
Alkuperäinen ohjeistus löytyy ylempää linkistä, laitan tähän itselleni kuitenkin varmemmaksi vakuudeksi vielä. Tein puolitoistakertaisen annoksen, hiukkasen tunteella koska kurkut tulivat anopin kasvimaalta eikä taloudessamme ole minkään laista vaakaa edelleenkään.

Valkosipuliset etikkakurkut

2 kg avomaankurkkuja
1 l kivennäisvettä
4 dl väkiviinaetikkaa
4 dl sokeria
½ dl suolaa
2 rkl sinapinsiemeniä
nipun tilliä
valkosipulia (perinteisiä 1-2 kpl, yksikyntisiä 3-5 kpl)
kannellisen astian, johon kaikki em. ainekset mahtuvat
lasipurkkeja

Huuhtele ja viipaloi kurkut.

Sekoita muut ainekset astiassa (meillä käytettiin ämpärä). Jos käytät kynnellisiä valkosipuleita, puolita kuoritut kynnet. Yksikyntiset voit leikata neljään osaan.

Lisää kurkkuviipaleet liemeen ja sekoita hyvin. Tässä vaiheessa voi tuntua, että lientä ei ole tarpeeksi peittämään viipaleita. Ei huolta, sillä kurkuista irtoaa sen verran reippaasti nestettä, että eipä aikaakaan kun viipaleet lilluvat väljässä liemessä.

Aseta astian kansi paikoilleen ja anna kurkkujen muhia liemessä huoneenlämmössä kolmen päivän ajan. Sekoita satsia aina kun muistat.

Lasipurkita kurkut ja säilytä niitä jääkaapissa. Pitkään ne eivät kyllä säily, sillä katoavat parempiin suihin!
Ihanan raikas ja kuitenkin valkosipulinen maku! Ja nämä ovat kyllä aitoja suolakurkkuja, ei mitään puolimakeita maustekurkkuja. NAM. Kokeilkaa, hyvät ihmiset, tämä on takuulla pienen vaivan arvoista!

3 kommenttia:

Tusla kirjoitti...

Nämä oli kyllä niin hyviä! Meillä on siis jo eka satsi kohta mennyt... Tsemppasin säilönnän saralla ja kokeilin minttuhyytelöä. Tuloksesta ei vielä ole tietoa mutta väri oli aika smurffinen. Hih.:)

Anonyymi kirjoitti...

Mitenköhän siitä ämpäristä sais puhtaan.. :/ Uusi ämpäri löytyis tälle herkkuteokselle, jota ehdottomasti tahtosin kokeille, etten sentään siivousämpärillä ala puuhailee, mutta on silti pieni kutina, että se pitäis saada jotenkin desinfioitua. :D Mutta ei muoviämpyrää uuniinkaan saa, eikä kannata ehkä laittaa.. :D

oliivia kirjoitti...

Anonyymi, ei tosiaan kannata varmaan ainakaan uunittaa ;)
Ehkäpä kunnollinen harjaaminen tiskiharjalla ja -aineella riittäisi?

Itse en tainnut tiskiainetta kummemmalla uutta, tätä tarkoitusta varten ostettua ämpäriä puhdistella. Hengissä ainakin ollaan vielä!