21. lokakuuta 2007

kunnon pihvi ja lisukkeet

Sunnuntaiherkuttelua parhaimmillaan, kunnon pihviä ja kermaperunoita! Pieni ääni sisälläni kaipasi kyllä myös jotain raikastusta ateriaan, niinpä mukaan pääsivät uunipaahdetut paprikat rosmariinilla ja hunajalla maustettuna. Kermaperunoita teimme ensimmäistä kertaa itse; niitä ei tule järin usein nautiskeltua tässä keittiössä. Alunperin tarkoitus oli syödä pihviä rucola-parmesansalaatilla sekä niillä paahdetuilla paprikoilla, mutta Parempi Puolisko keksi kaupassa kesken kaiken että kermaperunat olisivat herkkua. Tässä kohtaa on vielä selvennettävä että meillä voittopuolisesti minä olen se joka haikailee rasvaisten herkkujen perään... Niinpä ei vaadittukaan liiemmälti suostuttelua, ja ostoskoriin livahti siis perunoita sekä ruokakermaa (ihan kuohukermaan en sentään pystynyt menemään kerralla). Koska olimme liian myöhään liikkeellä, pihvitkin tulivat valmiiksi pakatuista vaihtoehdoista. Syöhän sitä niitäkin, paremman puutteessa ;)

Jos pihviliha on kunnollista, ei sen paistaminen ole kummoinenkaan homma. Varsinkin jos joku muu tekee sen. Meillä Parempi Puolisko on erikoistunut pihvien paistoon, joten minulta ei kyllä yksityiskohtaista ohjeistusta tipu. Ilmeisesti lihan olisi hyvä olla huoneenlämpöistä ja pannun riittävän kuuma. Kovin kauaa ei puoleltaan kannata paistella jos ei tykkää syödä kengänpohjia. Niin, ja suolaa ja pippuria laitetaan vasta lautasella.
Onnistuneita pihvejä olen saanut syödä, vaikkei meillä edelleenkään ole valurautapannua tähän hommaan...

Paahdetut hunaja-rosmariinipaprikat
n. 3 annosta

2 isohkoa paprikaa
tuoretta rosmariinia pari oksaa (tai kuivattua vastaavasti)
loraus hunajaa
loraus valkoista balsamicoa tai vast.
mustapippuria
suolaa

Lohko paprikat neljään osaan, huuhtaise ja poista siemenet. Lado palat johonkin uuninkestävään astiaan selälleen. Lorauta jokaiseen hiukan hunajaa ja hiukan balsamicoa (valkoviinietikkakin varmasti sopii). Ripottele päälle rosmariinia, suolaa sekä hiukan mustapippuria myllystä. Kypsennä 225 -asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.


Valkosipuli-kermaperunat vuohenjuustolla
3 annosta

3 isohkoa perunaa
2 (-4) dl ruokakermaa
3 valkosipulinkynttä murskattuna
suolaa
mustapippuria
n. 50 g vuohenjuustoa

Kuori perunat ja viipaloi ne ohuiksi viipaleiksi. Sekoita puserretut valkosipulinkynnet ruokakermaan, mausta suolalla ja pippurilla. Lado perunat uunivuokaan kerroksittain, väliin hiukan suolaa, pippuria sekä vuohenjuustoa muruina. Kaada myös kerrosten väliin osa kermaseoksesta. Kaada loput kermasta perunoiden päälle. Kypsennä noin 200 -225 -asteisessa uunissa noin 45 minuuttia, kunnes perunat ovat kypsiä. Tuo 2 dl jota käytimme on hiukan niukasti, mikäli haluaa oikein kermaiset perunat, joten kerman määrää voi vapaasti lisätä tarvittaessa.

Ateriakokonaisuus oli kyllä kieltämättä herkullinen! Valkosipuli-kermaperunat onnistuivat ihan nappiin, juuri sopivat maut eikä liikaa suolaa! Paprikat toivat toivottua raikkautta kokonaisuuteen, ja pihvi oli taaskin hyvää. Tämän kun vielä kruunaa syksyn ensimmäiset kynttilänpoltot ja hyvä punaviini niin mitäpä sitä ihminen voisi enempää toivoa?

1 kommentti:

Juha kirjoitti...

Tätä täytyy kokeilla...