6. lokakuuta 2007

risottotaivas

Oikea risotto on ah niin hyvää! Meillä ei oikein välitetty risotoista, kunnes viime keväänä opettelimme ensi kertaa tekemään risottoa oikein ja huolella. Havaitsimme heti, että aiemmin olimmekin kutsuneet risotoksi riisipataa ;)
Oikea, pehmeä ja herkullinen risotto on yllättävän helppo ja jopa nopeahko ruoka. Myönnetään, että kattilan äärellä joutuu seisomaan koko ajan, mutta varsinainen keittely kestää kuitenkin vain noin 20 minuuttia, mikä ei minusta ole aika eikä mikään! Lisäksi risotto on helposti muunneltavissa kun perusresepti on hallussa, ja aineksia ei tarvia paljon. Mitään kevytruokaa aito risotto ei kyllä ole, mutta eihän kaiken tarvitsekaan olla kevyttä!

Tämänkertainen resepti tulee Jamielta (ette varmaan arvanneetkaan...), jolla on valtavasti herkullisen kuuloisia risotto-ohjeita valikoimassaan. Tätä halusimme kokeilla nimenomaan tuon punaviinin vuoksi.

Punaviinirisottoa pekonilla, rosmariinilla ja sikurisalaatilla
4 annosta

n. 6 dl lihalientä
loraus oliiviöljyä
2 salottisipulia hienonnettuna
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
n. 250 g risottoriisiä
n. 2,5 dl punaviiniä
n. 20 viipaletta pekonia
2 salaattisikuria (myydään endiivin nimellä)
kourallinen tuoretta rosmariinia
suolaa
mustapippuria myllystä
30 g voita
40 g parmesania raastettuna

Suikaloi pekoni, riivi rosmariinista lehdet ja hienonna ne. Pese, valuta ja suikaloi endiivit (tai oikeasti se on ilmeisesti salaattisikuria). Ruskista pekonit pannulla, Lisää salaattisuikaleet ja rosmariinimurske, anna hautua kannen alla kunnes salaatti on kypsää. Nosta sivuun odottamaan.
Lämmitä yhdessä kattilassa liemi. Lorauta toisen kattilan tai padan pohjalle oliiviöljyä, kuullota siinä sipulia ja valkosipulia muutama minuutti. Laita riisi kattilaan ja lisää samalla lämpöä. Kuullota riisiä koko ajan hämmentäen pari minuuttia, kunnes se alkaa muuttua hiukan kuultavaksi (minuutti tai pari). Lisää punaviini ja jatka sekoittamista. Kun viini on imeytynyt riisiin, lisää esimmäinen kauhallinen (noin 1 dl) lientä ja hyppysellinen suolaa. Vähennä lämpö hautumislämmöksi, että riisit eivät kypsy ulkopinnaltaan liian nopeasti. Lisää tässä vaiheessa sekaan myös pekoni-salaattiseos. Lisää lientä desi kerrallaan, kun edellinen satsi on imeytynyt riisiin. Hämmennä koko ajan, jotta riisistä hieroutuu irti tärkkelystä -se tekee risoton koostumuksesta pehmeän kermaisen. Tähän vaiheeseen pitäisi kulua noin 15 minuuttia. Maistele, onko riisi al dente -kypsää ja maut kohdallaan. Jos ei, lisää vielä lientä desi kerrallaan kunnes sopiva kypsyysaste on saavutettu. Kun kypsyys ja maut ovat kohdallaan, ota risotto liedeltä ja lisää voi ja parmesaani. Sekoita varovasti, laita kansi päälle ja anna levähtää pari-kolme minuuttia. Tarjoile saman tien, risotto ei odottelusta parane!

Ihanat maut, kirpeä endiivi ja aromaattinen rosmariini sopivat mainiosti yhteen, punaviini tuki kauniisti taustalta ja pekoni antoi toivottua suolaisuutta kokonaisuuteen. Seuraksi vielä lasillinen hyvää punaviiniä, vaikkapa uutta italiaista Inycon Shiraz Viognieria.

1 kommentti:

Tusla kirjoitti...

Risoton väri on kyllä aika veikeä! Söin muutama viikko sitten Helsingin uusimmassa italiaanopaikassa, Trentassa risottoa, joka oli tehty punaviiniin. Paikka ja ruoka ei ihan vakuuttanut, mutta se ei johtunut risotosta...