22. marraskuuta 2007

blogifuusiopiirakka

Syksy kiireineen on vaikuttanut voikeittiönkin postaustiheyteen vähintään yhtä dramaattisesti kuin kesä ja siihen kuuluneet harrastukset... Tätäkin herkkua tuli tehtyä jo hyvän aikaa sitten, heti kun olin Muulin keittiöstä marinoidut sienet bongannut... Ja Limepippurilta löydetty pohjaohje oli jo pitkään kokeilulistalla, kunnes viimein realisoitui. Piirakasta saa mukavan perjantairuoan, jos vain jaksaa nähdä pikkiriikkisen vaivaa vielä perjantai-iltana. Tällä reseptillä herkku valmistuu onneksi aika nopeasti, ja on kyllä ehdottomasti vaivan arvoista!

Piirakassa yhdistyy siis parikin lainattua ideaa eri blogeista, tämähän on juuri yksi ruokabloggailuharrastuksen parhaita puolia kun saa lainata hyviä ideoita!

Kasvispiirakka kevyemmin
n. 12 palaa

Piirakkapohja ilman voita:
1 dl ruisjauhoja
1 dl hiivaleipäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
65 g maitorahkaa (rasvatonta)
3-4 rkl haaleaa vettä
suolaa

Täyte:
4 keskikokoista tuoretta herkkusientä
valkeaa balsamicoa
balsamicoa
hunajaa
yrttejä (meillä oli tuoretta rosmariinia ja timjamia)
2 valkosipulinkynttä

3 sipulia

2 dl kevyttä fraichea
½ dl maitoa
2-3 munaa
100 g maukasta juustoraastetta (mustaleimaemmental on hyvä, käy kevyenäkin)
yrttejä
valkopippuria
suolaa
paprikajauhetta


Laita ensin sienet marinadiin: viipaloi sienet ohuelti, hienonna valkosipulinkynnet. Sekoita marinadin ainekset esim. minigrip-pussissa ja lisää sienet marinadiin. Kääntele varovasti, jotta marinadi tarttuu sieniin tasaisesti. Nosta jääkaappiin marinoitumaan (mitä pidempään, sen parempi, mutta puoli tuntiakin riittää hätätapauksessa).
Tee pohjataikina: sekoita kuivat aineet keskenään, lisää rahka ja vesi ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Tässä kohtaa oma näppäryys meinasi potkaista nilkkaan, ruisjauholla tulee melko tarttuvaista taikinaa... mutta pienellä jauhonlisäyksellä siitäkin selvittiin. Kauli tai taputtele taikina vuoan pohjalle ja reunoille (tässä käytettiin noin 23 cm irtopohjavuokaa), nosta vuoka jääkaappiin lepäämään.
Suikaloi sipuli ja paista kullanruskeaksi pannulla.
Sekoita munamaidon ainekset.
Lado piirakkapohjan päälle ensin sipuli ja sitten sienet. Kaada päälle munamaitoseos. Ripottele pinnalle vielä vaikka tuoretta rosmariinia.
Kypsennä 200-asteisessa uunissa noin 30-45 minuuttia, riippuen siitä kuinka korkea piiras on. Kun pinta on kunnolla hyytynyt, on piirakka kypsä.

Tarjoa vaikka vihersalaatin ja hyvän valkoviinin kanssa. Mekin saatoimme maistella jotain valkoviiniä tämän keralla, mutta nyt ei kyllä pieneen päähän palaudu millään tuon viinin nimi.

Herkullista piirakkaa! Sienet ovat TODELLA maukkaita, kannattaa kokeilla niitä vaikkei piirakkaa laittaisikaan! Pohja taas on mukavaa vaihtelua enemmän voita sisältäville piirakkapohjille. NAM. I rest my case.

2 kommenttia:

Meri, Helsinki kirjoitti...

Mmmm mikä piiras! Ja eikös vaan olekin sienet mahteja, itsekin juuri aion laittaa purkillisen tulemaan :-P Piirakkapohjaakin voisi joskus kokeilla tuollaisenaan, en olekaan aikoihin piirastellut. Piiraalla on myös oiva nimi :-D

oliivia kirjoitti...

muuli,
kyllä, sienet oli ihan ylihuippuja; ajattelin myös että voisi kokeilla samaa piirasta siten että marinoisi sienten sijaan soijarouhetta!
Näin sitä saa kaikenlaisia ajatuksia ruokahaasteista...