22. joulukuuta 2007

glögisilli

Voikeittiön syksyyn on kuulunut kaikenlaista hässäkää ja kiirusta, josta syystä viime aikoina täällä on kovin harvakseltaan postailtu. Ruokaa on kyllä tehty ja syöty ja kuvattukin, mutta työ on haitannut harrastustoimintaa siinä määrin ettei aikaa ole millään riittänyt postailuun.

Samasta syystä suurin osa jouluvalmisteluistakin (kuten joulukortit) jäi tekemättä. Joulua vietämme molempien perhekuntien kollektiivipöydissä, joten kaikkea ruokaa ei onneksi tarvitse itse huolehtia pöytään!
Eilen sitten "joululoman" alkaessa pääsi hiukan jo rauhoittumaan joulun tunnelmaan ja nyt on riittänyt intoa sitten viimeisten jouluherkkujen tekoon: lanttulaatikko tuoksuu jo uunissa ja glögisillit on laitettu tekeytymään. Tämän sillin ehtii rykäistä tulemaan vaikka vielä huomenna, vaikka se parhaimmillaan onkin parin päivän kypsyttelyn jälkeen. Alkuperäinen ohje on erään sillifirman sivuilta.

Oikein rauhallista joulua kaikille tutuille ja tuntemattomille lukijoille! Palaamme uusin kujein tuossa Tapaninpäivän maissa asiaan.

Glögisilli
1 lasipurkillinen

2 sillifilettä (olen käyttänyt Matjes- mutta muukin käynee)
1 sipuli (värinsä vuoksi olen käyttänyt puna-)

Liemi:
2 dl valmista glögijuomaa
1 dl sokeria
½ dl puna- tai valkoviinietikkaa
rose- tai valko- ja maustepippuria

Valmista liemi: mittaa ainekset kattilaan ja kiehauta. Anna jäähtyä.
Viipaloi sillifileet ja kuori ja viipaloi sipuli. Lado puhtaisiin lasipurkkeihin kerroksittain silliä ja sipulia. Kaada jäähtynyt liemi päälle. Anna tekeytyä jääkaapissa. Parasta parin päivän kuluttua.

Helppoa, ja niin hyvää! En ole koskaan ollut mikään sillin suurystävä, ennen kuin kokeilin tätä sillireseptiä. Glögi tuo siihen mukavaa mausteisuutta ja sokeri leikkaa sillin suolaisuutta ja etikan happamuutta.

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

No tämäpäs sattui. Aion laittaa tänään glögisilliä maustumaan. Mun bongaamassa ohjeessa on sokeria vähemmän kuin tuossa teidän ohjeessanne, mutta ehkäpä teenkin sen nyt tuon teidän ohjeenne mukaan.
Toivottavasti tulee hyvää vain yhden päivän kypsyttelyn jälkeenkin...

Anonyymi kirjoitti...

Olen joskus saanut samantapaisella reseptillä maustettuja katkarapuja pikkujoulujen noutopöydässä. Voisis siis toimia, jos ei tykkää sillistä...

Mukavaa joulunaikaa teille :)

oliivia kirjoitti...

matleena, uskon kyllä että tulee oikein hyvää ihan yhden päivän kypsyttelylläkin -ja joulupäivänähän se on jo sitten parhaimmillaan!

sohvi, tämä on takuuvarma silli myös niille jotka eivät sillistä pidä.
Oikein hyvää joulua myös Keittokomeron väelle!

kielensyöjä kirjoitti...

Minä olen aina rakastanut silliä ja tämä on varmasti herkkua.
Olen tosin kokeillut vain kerran joulun jälkeen myöhässä, kun glögiä ei löytynyt (Porin) itäkeskuksen Prismasta. Käytin silloin jotain rypälemehua ja siitä tuli ällönmakeaa. Ei järin hyvää. Pitää testata ensi jouluna ajoissa tai sitten vain lisätä siihen mehuun lisää etikkaa.
Sopisikohan tuo liemi suurustettuna kastikkeeksi keitetylle kalalle. Kalan keitinliemen varmaan käyttäisin fenkoli-miso-kookos-sitruunaohrattoon