19. helmikuuta 2008

hemapaklassikko on risotto!

Tuli muistaakseni kohkattua kuun alussa jossain (lienee ollut Kulinaari Gurun tykönä) että tämän kuun haastetta emme jätä väliin. Melkein jäi, mutta syytän siitä kyllä lyhyttä kuukautta. Ihan pari kokonaista päivää puuttuu verrattuna joihinkin toisiin kuukausiin ;) - ja tämä on sentään normaalia pidempi helmikuu.
Noh, asiaan. Helmikuun ruokahaaste oli laatujaan siis herne-maissi-paprikaa sisältävä. Kuten muuallakin, tuli minullakin ensimmäisenä mieleen kouluruokalassakin tarjoiltu hemapa"risotto" (tiedättehän, kuivaa riisiä johon on värin vuoksi laitettu pakastesekoitus hemapaa...) En päässyt sitten siitä ideasta millään eroon, joten risottoa oli pakko kokeilla uudella tavalla.

Pohjustuksena pientä hehkutusta risotosta noin yleensä: meillä ei tehty vuosiin risottoa, kun se ei kummankaan mielestä ollut mitään herkullisinta evästä. Noin vuosi sitten parhaaseen parsasesonkiaikaan kokeilimme kuitenkin Soppakellarin parsarisottoa, ja jäimme kerrasta koukkuun. Siitä lähtien olemme jo joitakin risottoja kokkailleet, ja aina tekisi mieli nuolla se valurautapatakin puhtaaksi... Eikä risoton teko ole oikeasti edes kovin vaikeaa, eikä työlästä. Oikeanlaista riisiä on kuitenkin hyvä olla pohjilla, ainakin näin aloittelijan keittiössä ;)

Tässä se siis tulee,

HeMaPa -risotto take 2
n. 3 annosta

1 paprika (punainen)
1 kokonainen valkosipuli (pieni)

pari kourallista maissihiutaleita (corn flakes, ei sokeroituja)
timjamia
suolaa

kourallinen maapähkinöitä
chilirouhetta
suolaa

1 sipuli tai shalottisipuli
1 valkosipulinkynsi
oliiviöljyä
n. 200 g arborioriisiä
n. 1 dl kuivaa valkoviiniä tai kuivaa vermuttia
(tai korvaa helahoito reilulla lorauksella valkoista balsamicoa sekä töräyksellä hunajaa)
timjamia
n. 5 dl kasvis- tai valkosipuli-yrttilientä
n. 25 g voita
n. 25 g vastaraastettua parmesania

Halkaise paprika, poista siemenet ja kanta. Jaa valkosipuli kynsiksi, ei tarvitse kuoria. Laita paprikanpuolikkaat ja valkosipulinkynnet pellille folion päälle ja paahda 225 -asteisessa uunissa kunnes paprikan kuori alkaa mustua. Nosta jäähtymään kulhoon jonka peität kelmulla.

Paahda maapähkinät kuivalla pannulla, kumoa kippoon ja mausta suolalla ja chilillä. Lisää pannuun oliiviöljyä ja timjamia. Paista maissihiutaleita hetki pannulla ja mausta suolalla. Nosta sivuun jäähtymään.

Hienonna sipuli ja valkosipuli. Kuumenna oliiviöljyä kattilassa tai padassa, kuullota siinä sipulisilppua kunnes on pehmeää ja läpinäkyvää. Lisää riisi ja pyörittele hetken, jotta riisikin alkaa kuullottua. Lisää sitten viini. Kun viini on haihtunut ja imeytynyt riisiin, ala lisätä kuumaa lientä n. ½dl kerrallaan. Lisää tässä vaiheessa myös timjami sekä kuoristaan ulos puristetut valkosipulit. Hämmentele risottoa koko ajan, ja lisää lientä vähän kerrassaan kun edellinen erä on juuri ja juuri imeytynyt riisiin. Jatka noin 15-20 minuuttia, kunnes riisi on kypsää mutta vielä "al dente". Lisää loppuvaiheessa kuoritut, pilkotut paprikat. Nosta lopuksi kattila liedeltä ja lisää voi ja parmesaani. Sekoita varovasti ja anna levähtää pari - kolme minuuttia. Ripottele annosten päälle maissihiutaleita ja pähkinöitä.

Tässäkin risotossa on ihanan täyteläinen mutta valloittavan raikas maku. Paprika tuo juuri tuota raikkautta, jota kaivataankin. Missä herneet? te kysytte. Noh, täältä näette että maapähkinähän kuuluu hernekasveihin ;)

Ei kommentteja: