1. maaliskuuta 2008

sipulikeitto on sisäinen villapaita

(Alkuun pieni Jamie -varoitus: tämä ruoka perustuu nakukokin reseptiin ja joudun taas mainitsemaan saaneeni hänen viimeisimmästä ohjelmastaan innon kokeilla itselleni uusia makuja.)
Kuinka väärässä sitä voikaan pieni ihminen olla! En ole oikein koskaan pitänyt sipulikeittoa mitenkään viehättävän tai maistuvan kuuloisena ruokalajina, ja siitä syystä en ole KOSKAAN halunnut sitä ravintolassakaan maistella. Saati että keittiössämme olisi sitä valmistettu. Satuin sitten syksyllä katsomaan yhden kokonaisen jakson Jamien kotona -ohjelmaa. Jakson aiheena olivat sipulit, ja Jamie kokkaili sipulikeittoa. Se vaikutti kerta kaikkiaan niin herkulliselta, että kokeilemaan oli päästävä. En tietysti siinä tajunnut kirjoittaa reseptiä ylös, joten kun vihdoin pääsin toteuttamaan keittoa niin netin kauttahan sitä oli keittiöön mentävä. Ja minnepä muuallekaan suurin osa suomenkielisistä reseptiguuglailuista johtaa kuin Jauhantapajaan. Täältä löytyy siis resepti jolla tein ihka ensimmäisen sipulikeittoni. Ja olin heti myyty...

Kuvan keitto on sitten toteutettu melkein sillä ohjelman reseptillä, joulupukki kun toi keittiöömme tuon Jamie at home -opuksen ja pääsin vihdoin toteuttamaan juuri sen telkussa näkemäni reseptin.
Paitsi hyvää, sipulikeittohan on huipputerveellistä ja mitä mainiointa flunssantorjuntasapuskaa näin "talvella". Laitan tähän Jamien alkuperäisen resepti, meillä tehtiin noin kolmasosa tästä.

Jamien englantilainen sipulikeitto
n. 8 annosta

kunnon nokare voita
oliiviöljyä
kourallinen tuoreita salvian lehtiä, jätä 8 lehteä erilleen koristelua varten
6 valkosipulinkynttä kuorittuna ja murskattuna
5 punasipulia kuorittuna ja viipaloituna
3 isoa keltasipulia kuorittuna ja viipaloituna
3 shalottisipulia kuorittuna ja viipaloituna
300 g purjoa, pestynä ja viipaloituna
merisuolaa
mustapippuria myllystä
2 l liha-, kana- tai kasvislientä
8 viipaletta laadukasta leipää (mielellään vähän kuivahtanutta)
200g cheddaria raastettuna
worcestershirekastiketta

Lämmitä voi ja kunnon loraus oliiviöljyä kattilassa. Heitä salvia ja valkosipulit kattilaan ja pyöräytä. Lisää kaikki sipulit ja purjo. Mausta suolalla ja pippurilla. Laita kattilaan kansi päälle, hiukan raolleen ja kypsennä miedolla lämmöllä noin 50 minuuttia. Tarkoitus olisi etteivät sipulit ottaisi liiaksi väriä tässä vaiheessa. Ota kansi kokonaan pois viimeisen 20 minuutin ajaksi. Sekoittele silloin tällöin etteivät sipulit ota pohjaan kiinni eivätkä ala liikaa ruskistua. Jamien mukaan juuri tässä maltti on valttia, sillä hitaasti kypsentämällä sipuleista tulee juuri niin ihanan makoisia... Eli älä yritä nipistää aikaa tästä vaiheesta kääntämällä levyä isommalle.

Kun sipulit ja purjo ovat ihanan silkkisiä, lisää liemi. Kiehauta, laske lämpöä ja anna hautua "hymyillen" eli hiukan poreillen noin 15 minuuttia. Lämmitä uuni (grillivastuksilla) täysille. Paahda leivät molemmin puolin. Maista keiton maut ja korjaa tarvittaessa. Kun keitto on täydellistä, jaa se annoskulhoihin, ja nosta ne pellille. Tee leivästä jokaiselle kulholle "kansi" ja ripottele päälle juustoraastetta ja worcesteshirekastiketta. Lorauta salvianlehdille hiukan oliiviöljyä ja nosta yksi lehti jokaisen annoksen päälle. Nosta kulhot pellin päällä uuniin ja grillaa kunnes juusto on kultaista ja kuplivaa. Huom! vahdi silmä tarkkana sillä leivät voivat kärähtää alta aikayksikön. Nosta pelti varovasti uunista ja vie pöytään. Kulhojen kannattaa antaa hetken jäähtyä ennen kuin alkaa nauttimaan ihanista mauista.

Mitä tähän nyt enää voi sanoa? Vinkkinä sen verran että jos et halua käyttää cheddaria niin valitse kuitenkin jotain suolaista juustoa tasapainottamaan sipulien ihanaa makeutta. Täydellistä.

10 kommenttia:

Polkkapossu kirjoitti...

Aih nami. Sipulikeitto on NIIIIIIN aliarvostettu ruoka. Sen hyvyyttä ei oikein tajua, ennen kuin itse kerran tekee.

Meri, Helsinki kirjoitti...

Hittolainen, että kuulostaa maukkaalta keitolta. Ja cheddar on ihanaa, siitä ei pääse mihinkään. Juustoihin musta tuntuu että rakastunkin koko ajan lisemmin ja lisemmin, johonkin juustotastingiin olis hauska joskus taas päästä. Ehkä täytyy järkätä ite :-D

Mut sippesoppa porissee täälläkin pian, seuraks ehkä leivottava tapauksen kunniaksi ihan oikea Leipä.

oliivia kirjoitti...

Polkkis, MOT. Itsekin ymmärsin homman jujun vasta omatekemän keiton myötä...

muulos, odotan jo innolla sipulikeittoasi ja sitä LEIPÄÄ.
Juustotasting kuulostaa mahtavalta idealta! Missäs sellaisen voisi järjestää?

Hanna Takala kirjoitti...

Argh, en voi sietää punasipulia, mutta halajan tätä keittoa nyt oikein todella. Pitääköhän minun antaa punasipulille mahdollisuus..

oliivia kirjoitti...

jams, jos punasippe tuntuu ylivoimaiselta niin jätä se pois ja lisää vaikka jotain muuta sipulia tilalle! tuskin se keitto siitä kovasti pahastuu ;)

Meri, Helsinki kirjoitti...

Jaa-a, riippuu kuinka suureelliset tastingit haluaa. Jonkun kotona tai sitten ravintolassa/vuokratilassa, jotka tietysti tulee aika hintaviksi. Esim. Välispiikille vois hyvin tehdä hyökkäyksen muutaman hengen voimin, sanoo sisäpiiriagentti... ;-) Jos sopis että minkä juuston kukin tuo ja sitte jotain oheishärppää?

Mahtavaa olis, jos paikalla olis joku juustoasiantuntija, tai ainakin suurempi asiantuntija kuin sitä itse on, mikä nyt ei oo vielä ihan hirveesti vaadittu :-D t. polarvitosen ystävä

Anonyymi kirjoitti...

Löysin reseptin googlettamalla. Tein eilen 7 hengelle. Kaikki tykkäsivät kovasti. Tästä tulee ehdottomasti suosikkiruoka. Sopii hyvin illanistujaisiin, etenkin näin talvella. Salvian korvasin tosin tuoreella timjamilla ja worchester sauce unohtui tuoksinnassa... Pitää muutenkin alkaa seurata blogiasi. Hyviä reseptivinkkejä näyttää piisaavan. Lisää näitä. Kiitos vielä!

oliivia kirjoitti...

Esba, kiitokset kommenteista! Hauskaa että löysit tänne ja mieleisiä reseptejä löytyi. Sipulikeitto on kyllä ihan huippuruokia, sitä pitää säännöllisesti tehdä... varsinkin talvisin.

Anonyymi kirjoitti...

Selailin nyt blogianne enemmän. Tosi hyvältä vaikuttavia reseptejä! Voinko lisätä linkin blogiinne sivuilleni? Tulen seuraamaan blogianne varmasti tarkasti. Julkaisin juuri sivuillani jutun sipulikeitosta. Mukana on myös currykaalilaatikkoresepti. Suosittelen lämpimästi! Testatkaa ihmeessä, jos kiinnostaa.

oliivia kirjoitti...

Esba, on aina kiva kuulla että uusia lukijoita löytää voikeittiöönkin! Linkin lisääminen on tietenkin ok. CUrrykaalilaatikko kuulostaa niin hyvältä että on pakko käydä heti katsomassa :)