24. huhtikuuta 2008

sisilialainen spagettivuoka

Kyllästymiseen asti on tullut varmaan jankutettua että viikolla on kiva tehdä joku laatikko- tai muu vastaava ruoka, josta syö pari päivää. Perussetti meillä koostuu yleensä makaroni-, tonnikalapenne- ja lohipastalaatikoista. Näitä sitten kierrätellään eri viikoilla. Tartuin pitkästä aikaa "Nopeat ja näppärät" -ruokakirjaan (heräteostos kirjakaupasta parilla eurolla), ja sieltä löytyikin mainio resepti, ikään kuin makaronilaatikkoa muunnellen. Vuoka oli todella maukasta, ja sitä myöten innostuinkin sitten munakoison käytöstä. Jostain syystä olen vähän vierastanut munakoisoruokia, moussakaakaan en ole vielä koskaan kokeillut. Joskin nyt se on listalla, jokohan ensi viikolla saisi aikaan...

Perinteiseen makaronilaatikkoon verrattuna tämä ottaa hiukkasen enemmän aikaa (munakoisojen paistaminen kestää tovin), mutta on ehdottomasti vaivan arvoinen. Vaikeaa tämänkään laittaminen ei missään tapauksessa ole. Ohjeessa taidetaan puhua irtopohjavuoasta mutta kyllä tämä onnistuu ilman sitäkin.

Sisilialainen spagettivuoka
4 annosta

1 ½ dl oliiviöljyä (en ehkä käyttänyt ihan näin paljoa)
2 munakoisoa
400 g paistijauhelihaa
1 sipuli hienonnettuna
2 valkosipulinkynttä murskattuna
2 rkl tomaattipyrettä
400 g tomaattimurskaa tai paseerattua tomaattia
1 tl worcestershirekastiketta
1 tl kuivattua meiramia tai oreganoa
55 g pilkottuja mustia kivettömiä oliiveja
1 vihreä (tai punainen tai keltainen) paprika pilkottuna
175 g spagettia (kuivapaino)
115 g parmesania vasta raastettuna
suolaa
pippuria

Voitele n. 20 cm (irtopohjainen kakku-)vuoka kevyesti öljyllä, levitä pohjalle leivinpaperia. Viipaloi munakoisot ja paista öljytilkassa pannulla ruskistaen. Tämä pitää tehdä erissä, jotta kaikki viipaleet ruskistuvat hyvin. Nosta talouspaperin päälle valumaan. Ruskista jauheliha, sipuli ja valkosipuli pannulla. Lisää tomaattipyree, paseerattu tomaatti ja mausteet. Anna hautua 10 minuuttia, lisää sitten oliivit ja paprika ja anna taas hautua 10 minuuttila. Kypsennä pasta al denteksi. Valuta ja laita isoon kulhoon. Lisää jauhelikastike ja parmesaani ja sekoita huolellisesti esim. kahden haarukan avulla nostellen. Levitä munakoisoviipaleet vuoan pohjalle ja sivuille. Lisää spagetti ja peitä se lopuilla munakoisoviipaleilla. Kypsennä 200 -asteisessa uunissa 40 minuuttia. Anna asettua 5 minuuttia ja kumoa sitten isoon tarjoiluastiaan. Ota leivinpaperi pois ja tarjoile saman tien vaikkapa vihersalaatin kanssa.

10 kommenttia:

Hanna Takala kirjoitti...

Mä kanssa jotenkin vaan olen vältellyt munakoisoa, se näyttää jotenkin epäilyttävältä aina. Mutta tässä se kyllä näyttäisi hyvältä..

Anonyymi kirjoitti...

Kuulostaa ihanalta! Ehdottomasti menee kokeilulistalle.
Mie taas oon ihastunut munakoisoon nyt kun on "pakon" edessä ollut pakko tutustua kreikkalaiseen keittiöön enemmänkin.. Sellaisessa kun työskentelen :D

oliivia kirjoitti...

jams, ei kannata vältellä, kyllä se on HYVÄÄ. Mutta raakana tuskin kuitenkaan kannattaa kokeilla :)

Hanna, hienoa! Laitahan postaten parhaita kreikkalaisreseptejä munakoisosta!

Polkkapossu kirjoitti...

Kyllä munakoiso vaan on jalo herkku ja moussaka erityisesti. Paneshan tehden sitä jo hyvin nopeasti. Nimimerkillä moussakaa pakko saada vähintään kerran kuussa.

oliivia kirjoitti...

polkkis, tänään juuri on tarkoitus tehdä moussakaa! Odotukset on kyllä korkealla, saa nähdä mikä on lopputulema... Raporttia piisaa sitten myöhemmin.
Pistähän muuten sinäkin parhaat munakoisoreseptit jakoon!

Virpi P. kirjoitti...

Olipa hyvää, kiitos sunnuntain ruokavinkistä! Nuorison kanssa tykkäsimme kovasti. Munakoisot maistuivat erinomaisen hyvältä, mutta kastiketta maustoin vähän reilummin chilillä ja ripauksella anjovista.

oliivia kirjoitti...

Katriina, kiitoksia taas kommenteista. Lisächilihän ei ikinä tee pahaa, ja anjovis sopii varmaan LOISTAVASTI kastikkeeseen, tulee vähän lisää suolaisuutta. Nam, pitääpä kokeilla ensi kerralla. Eilen tein tosiaan moussakaa, se lienee vielä parempaa tänään...

Merituuli kirjoitti...

uusi munakoisorespti - ihanaa! mä olen niiiiin ihastunut nyt munakoisoon. varmasti menee testaukseen, ehkä jo viikonloppuna.

Merituuli kirjoitti...

nyt tuli testattua - nam! kiitoksia kovasti maistuvasta reseptistä, jota tullaan tekemään varmasti toistekin. tehtiin pieniä muutoksia, postaus tulossa varmaan tänä iltana.

oliivia kirjoitti...

hyppysellinen, kiitos kun kävit kommentoimassa! Käväisinkin jo teidän puolella lukemassa postauksesi. Hyvä idea vain itkettää koisot, taidan itsekin tehdä niin seuraavan kerran: ei vie niin paljon aikaa, eikä tule ihan niin öljyistä tuosta kokonaisuudesta.