25. toukokuuta 2008

tomaattisalaattia kahteen otteeseen


Tämä salaatti on toteutettu joskus syksyllä, aikaan jolloin tomaatit vielä olivat kohtuullisia. Nyt kun tomaatit alkavat vähitellen jo olla taas syötäviä, onkin sopiva aika postata pari tällaista samantyyppistä maukasta tomaattisalaattia. Tämä kuvan versio on Jamien paras tomaattisalaatti tai jotain sinnepäin. Samansuuntainen salaatti löytyy myös Nigellalta, nimellä Egyptiläinen tomaattisalaatti. Molemmat ovat mitä mainiointa kesämurkinaa, sopivat sellaisenaan vaikkapa grillatun lihan lisukkeeksi eikä muuta tarvitakaan. Ei kovin yllättävää että Jamien ohje on hiukan yksinkertaisempi, tosin ei Nigellankaan nyt oikeastaan niin kovin monimutkainen ole. Tässä molemmat ohjeet:

Jamien Loistava tomaattisalaatti
Alaston kokki -kirjasta

Osta erilaisia, -värisiä ja -muotoisia tomaatteja. Osta tomaatit irtokappaleina, jos mahdollista, jotta voit valikoida salaattiin vain sopivan kypsät ja maukkaimmat tomaatit. Leikkaa tomaatit mahdollisimman ohuiksi viipaleiksi ja levitä viipaleet laakealle vadille. Hienonna hieman valko- ja punasipulia tai salottisipulia. Ripottele sipulit tomaattiviipaleiden päälle. Mausta salaatti merisuolalla, vastajauhetulla mustapippurilla ja kuivatulla oreganolla. Revi tuoreen basilikan lehtiä pinnalle, pirskota lopuksi kostukkeeksi balsamicoa ja hyvää oliiviöljyä. Anna maustua hetken aikaa ennen tarjoilua.

Egyptiläinen tomaattisalaatti
Syötävän hyvää -kirjasta

1 salottisipuli kuorittuna
1 valkosipulinkynsi kuorittuna
3-4 rkl oliiviöljyä
suolaa
pippuria
5 keskikokoista tomaattia (yht. 750g)
riuska puserrus sitruunamehua
merisuolahiutaleita
kourallinen tuoretta kirveliä hienonnettuna

Hienonna salottisipuli ja valkosipulinkynsi niin hienoksi kuin suinkin pystyt. Laita pieneen kulhoon, lisää öljy sekä hyppysellinen suolaa ja pippuria. Jätä maustumaan siksi aikaa kun kalttaat tomaatit.
Tökkää terävällä veitsen kärjellä tomaattien kantaan reikä tai tee ristiviilto. Laita tomaatit lämmönkestävää astiaan ja kaada niiden päälle kiehuvan kuumaa vettä niin että ne peittyvät. Odottele 5 minuuttia, kaada sitten tomaatit varovasti siivilään ja huuhtele kylmällä vedellä. Kuori sitten tomaatit terävän veitsen avulla (nyt sen pitäisi onnistua helposti). Leikkaa kuoritut tomaatit viipaleiksi, niin ohuiksi tai paksuiksi kuin haluat. Laita tomaattiviipaleet astiaan, kaada joukkoon sipuliseos ja sekoita hyvin. Anna seoksen maustua mielellään useita tunteja, maut kehittyvät sen paremmin mitä pidempään maltat odottaa.
Voit tarjoilla tomaatit valmistusastiassa tai siirtää ne tarjoiluastiaan. Ota salaatti kuitenkin ajoissa pois jääkaapista jos olet sitä siellä maustanut, se on parhaimmillaan huoneenlämpöisenä. Ennen tarjoilua sekoita vielä hiukan, lirauta sitruunamehua salaatin päälle ja ripottele pinnalle vielä kirveliä tai muuta tuoretta yrttiä hienonnettuna sekä hiukan sormisuolaa.

Molemmat reseptit tuottavat loistavan lopputuloksen, ihanan maukasta ja raikasta salaattia, johon yrtit tuovat mukavaa lisämakua.

6 kommenttia:

Meri, Helsinki kirjoitti...

Kunnon tomaatit on yksi elämän suuria iloja! Juuri pistelin tomaatti-avokado-raejuusto-salaattia napaani ja kypsät kasvikset ovat vaan niin käsittämättömän herkullisia.

Kaikenlaiset salaatti- ja kasvislisäkeohjeet on aina tervetulleita, näitä tyyppaan. Jamie ja Nigella on aika taattua tavaraa :-)

Liina kirjoitti...

aion kokeilla noita asap. etenkin tuota egyptiläistä.

nyt kaipaakin tuoreita tomaatteja - ja jotain kevyttä :)

Merituuli kirjoitti...

vau miten kaunis! siis sekä ruoka että kuva.

oliivia kirjoitti...

Kiitokset kaikille kommenteista!
Ylimuuli, tomsku-avocado-raikku kuulostaa aika herkulta, olis varmasti hyvä lounassalaatti!

Liina, kannattaa kyllä kokeilla, molemmat on hyviä.

hyppysellinen, kannattaa kesällä kokeilla!

Anonyymi kirjoitti...

Kivaa, että pääsen taas teidän blogiinne. Pitkään näkyi vain tyhjä ruutu, kun yritin tulla tänne.
Kiinnostuin siitä Töölönrannan buffetista, josta kirjoititte jo tovi sitten. Nyt siellä on näköjään menukin vaihtunut. Kuulostaa aika houkuttelevalta: mansikka-mascarponekakkua, panna cottaa, katkarapucaesaria, sillejä, varhaisperunasalaattia yms. Haluan sinne!

oliivia kirjoitti...

matleena, kivaa kun tulit takaisin! Meillä oli ennalta-arvaamattomia ongelmia kun vaihdettiin sivupohjaa. Sitten kun sain selville että näkyvyysongelmia on, vaihdoin pohjan takaisin yksinkertaisempaan.

Tuo Töölönrannan brunssi kannattaa käydä kokeilemassa, itsekin kuolasin tuon uudistuneen listan perään. Kuulostaa aika hyvältä!