16. marraskuuta 2008

fish pie eli kala-muusivuokaa

Elossa ollaan vielä, vaikka päivitystahti vaan hyytymistään hyytyy kuin luonnonvalo ulkoa... Pimeääkin pimeämpään vuodenaikaan on ihana herkutella kunnon kotiruoalla, jota tällä(kin) kertaa tarjoaa meille Jamie. Tai, jos nyt ihan tarkkoja ollaan niin itse me itsellemme tätä tarjosimme, resepti tuli Oliverilta. Osalle teistä saattaakin olla tuttu britti-imperiumin lahja vuokaruoille, shepherd's pie, tai cottage pie, riippuen tietysti siitä minkä sortin lihaa on myllyn läpi ruutattu. Tämä ilmestys on vastaava versio kalanystäville, eikä häpeä yhtään lammaspaimen-serkulleen tämäkään. Ei ihan yhtä vaivatonta kuin perusmakaronilaatikko, muttei missään nimessä vaikeaa, ja ehdottomasti pienen vaivan arvoista!

Alkuperäisresepti löyty siis Jamie Oliverin kirjasta Alastoman kokin paluu. Näin se kuuluu:

Fantastinen kalapiirakka
6 annosta

5 suurta perunaa
suolaa
mustapippuria
2 munaa
2 suurta kourallista pinaattia (tai ½ pss pakastepinaattia)
1 sipuli
1 porkkana
oliiviöljyä
3 dl kermaa
2 kourallista cheddaria tai parmesania
1 sitruunan mehu
1 tl englantilaista sinappia
1 kourallinen persiljaa
500 g kalafileetä (turska, kuha, siika, kirjolohi jne.) suikaleiksi leikattuna
muskottia

Kuumenna uuni 225 asteeseen.
Kuori perunat ja kuutioi, keitä suolalla maustetussa vedessä noin 2 minuuttia. Laita sitten munat mukaan kypsymään. Anna kiehua 7 minuuttia, nosta sitten pinaatit terässiivilässä kattilan päälle (jos käytät tuoretta pinaattia) ja keitä vielä 1 minuutti. J(os käytät pakastepinaattia, ota se ajoissa sulamaan.) Huuhdo pinaatti nopeasti kylmäksi ja purista varovasti ylimääräinen vesi pois. Kaada perunat lävikköön, laita munat kylmään veteen jäähtymään. Kun ovat jäähtyneet, kuori kananmunat ja leikkaa ne neljään osaan.
Hienonna sipuli ja kuori ja kuutioi porkkana. Kuumenna paistinpannussa tilkka öljyä, pehmennä siinä sipuleita ja porkkanoita viitisen minuuttia. Lisää kermaa ja kiehauta. Ota pannu levyltä, lisää sitruunamehu, juusto, sinappi ja persilja.
Kumoa pinaatti ja kala- ja munapalat uunivuokaan ja sekoita. Kaada kermaseos päälle. Soseuta perunat, lisää niihin hiukan öljyä, suolaa, pippuria ja muskottia. Levitä sose vuokaan päällimmäiseksi. Kypsennä uunissa puolisen tuntia, kunnes pinta hieman ruskistuu.
Nauti höyryävän tuoksuvasta ihanasta kotiruoasta sateisen ja pimeän syksyn keskellä. Sytytä kynttilöitä ja kaada lasiin vähän hyvää valkoviiniä. Kyllä se siitä.

5 kommenttia:

Virpi P. kirjoitti...

Näyttää ja kuulostaa ihanalta, juuri sellaiselta 'kyllä se siitä', kun ulkona tuulee ja vihmoo räntää.
Tätä voisi kokeilla.

Virpi P. kirjoitti...

Mullakin on muuten hyllyllä Alastoman kokin paluu, mutta en kaiva sitä koskaan esille.

oliivia kirjoitti...

Kiitos Katriina kommenteista. Tämä on juuri sellaista ihanaa syksyruokaa, pelkkä ajatuskin jo lohduttaa synkkyydessä ;)
Eikö olekin muuten jännä miten joitain kirjoja (keitto- tai muuten) ei oikein tule koskaan avanneeksi? Joskus sitten voi tehdä näistä kirjoista oikeita löytöjä, kun ei muistanut moisia olevankaan!

Krisse kirjoitti...

Kiitos viikonlopun ruokaohjeesta.
-Krisse-

Virpi P. kirjoitti...

...Ja suuren lumimyrskyn keskellä sunnuntaina ruoka maistui juuri niin hyvältä ja kotoisalta kuin luvattiinkin! Kuitenkin jamiemaisen kevyttä.