14. syyskuuta 2009

syksy tulee, ihanaa

Otsikko jääköön tarkoituksella ilman huuto- tai muitakaan merkkejä. Oikeastaan minä olen tasapuolisesti kaikkien vuodenaikojen kannalla: varsinkin jos syksystä poistettaisiin loka- ja marraskuu. Toisaalta, pimeä, märkä ja kylmenevä aika on mitä otollisin (teko-?)syy valmistaa ihania muhevia pataruokia, tai haudutella vaikkapa sipulikeittoa, sytytellä kynttilöitä ja odotella lumen tuloa. Tämä sipuli"piirakka" tuo mauillaan mieleen sipulikeiton, ja on sopivaa lohturuokaa syksyn pimeyteen.
Alkuperäinen ohje on Nigellan How to be a domestic goddess -kirjasta (Supper Onion Pie), minä nappasin sen virolaisen Pillen Nami-Nami -blogista. Täältä löytyy resepti, jonka mukaan meilläkin melko tarkalleen mentiin. Idea on tehdä skonssitaikinasta ja sipuleista "suolainen keikauskakku", joten kaipa tämä menee laajasti ottaen piirakoiden kategoriaan.
Nigellan herkullinen sipulikeikaus
annoksia noin 6-8?
4-5 keskikokoista punasipulia, osan voi korvata vaikka salottisipuleilla
oliiviöljyä
voita
timjamia
mustapippuria
suolaa
50 g sinihomejuustoa tai muuta juustoa raasteena (voi laittaa enemmänkin)
25o g vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
100 g raastettua maukasta juustoa (cheddar, gouda tms.)
½-1 tl suolaa
1 dl maitoa
50 g voita, sulatettuna
1 tl väkevää sinappia, englantilaista tai dijonia
1 iso kananmuna, vatkattuna
Kuori sipulit ja leikkaa ne halki ja lohkoiksi (kukin puolikas noin 4-5 lohkoon, riippuen sipulien koosta). Pienet salottisipulit voi puolittaa. Lämmitä öljyä ja voita kattilassa, ja kuullota ja hauduta sitten sipulilohkoja 20-30 minuuttia miedolla lämmöllä, kunnes sipulit ovat pehmenneet ja saaneet hiukan väriä reunoille. Mausta timjamilla, suolalla ja pippurilla. Voitele syvähkö piirakkavuoka, kumoa sipulit siihen ja murustele homejuusto päälle.Homejuuston sijaan voit käyttää melkein mitä tahansa muutakin juustoa: vuohenjuusto voisi olla aika hyvää. Meillä laitettiin auran lisäksi vielä vanhaa goudaa raasteena.
Laita uuni lämpiämään 180 asteeseen.
Sekoita jauhot, leivinjauhe, juustoraaste ja suola yhdessä kulhossa. Huomaa että juuston suolaisuuden mukaan kannattaa säädellä suolan määrää taikinassa. Meillä tuli jopa aavistuksen liian suolaista, kun lisäsin kokonaisen teelusikallisen suolaa, ja juustona oli vanhaa goudaa. Sekoita toisessa kulhossa maito, sulatettu voi, sinappi ja muna (jota tarvitsee siis vatkata vain sen verran että rakenne rikkoutuu). Sekoita maitoseos kuiviin aineisiin, puuhaarukalla nopeasti sekoittaen. Taikinaa tarvitsee sekoittaa vain sen verran että ainekset ovat kunnolla sekaisin ja taikina vähän kiinteytyy. Taikina tuntuu vähän tahmealta, mutta se ei haittaa. Kumoa taikinamöntti työlaudalle tai -pöydälle. Silikoninen leivonta-alusta tai vastaava toimii tässä mainiosti. Muotoile taikinasta piirasvuoan kokoinen kiekko, ja nosta sipulien päälle. Painele hiukan että taikina asettuu tiiviisti, sulkien varsinkin reunat hyvin.
Kypsennä 180-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia, kunnes taikina on kohonnut ja saanut väriä. Ota pois ja anna vetäytyä noin 5 minuuttia, ota sitten tarjoilualusta, laita nurinpäin piirasvuoan päälle. Ota kokonaisuudesta napakka ote, ja keikauta ylösalaisin niin että piiras irtoaa vuoasta.
Olin jotenkin itse odottanut, että piirasosa olisi ohuempi, mutta nyt tarkemmin muidenkin tuotoksia katselleena huomaan, että lopputuloksesta tulee juuri tuollainen vähän "kakkumainen". Jos haluaa ohuemman pohjan, voi tietysti tehdä pienemmän taikinan. Tämän voi myös hyvin tehdä etukäteen, ja säilyttää vuoassaan, jossa sen voi sitten lämmittää ja keikauttaa vasta ennen tarjoilua. Näin juuri itse teimme.
Ja tärkein: maku on aivan loistava! Piiras on ihanan suolainen, sipulit taas mukavan makeita. Mainio iltapala, vaikkapa salaatin kanssa tai ihan sellaisenaan.

8 kommenttia:

Merituuli kirjoitti...

minä olen myös (vanhemmiten) alkanut pitämään kaikista vuodenajoista. niissä jokaisessa on oma viehätyksensä.

tätäkö olisi tedossa lauantaina? en pane vastaan :)!

oliivia kirjoitti...

Merituuli, tätäpä tätä ajattelin väsäillä, tosin annospaloina. Katsotaan mitä muuta saadaan aikaan.

Pahalapsi kirjoitti...

Aivan ihanan näköistä piirakkaa :P Ananaskeikaus on aina takuuvarma menestys, eikä kuulosta kyllä mahdottomalta valmistaa piirakkaa sipulilla. Auttaa varmasti flunssaankin?

oliivia kirjoitti...

Kiitos Insanity, tämä oli tosiaan vaivaton valmistaa. Ja sipulihan on tosiaan luonnon oma lääke, ennaltaehkäisee ainakin!

Haarukka kirjoitti...

Hyvä kun muistutit sipulista. Ihastuin viime syksynä sipulikeittoon, kun tajusin, että oikealla sipulikeitolla ei ole mitään tekemistä sen pussiversion kanssa.

Pille kirjoitti...

Kiva, että maistui!! Nigella ei lisannyt sinihomejuustoa, mutta mun mielestä tämä on hyvä lisännys :)

oliivia kirjoitti...

Haarukka, joo, sipulikeitosta pitää itse todeta samaa: en oikein koskaan pitänyt sitä mitenkään houkuttelevana ruokalajina ennen kuin lopulta tein sitä itse.

Pille, sinun postauksen innoittamana tätä on pitänyt tehdä jo aiemminkin. Ja tosiaan, minusta lisäämäsi homejuusto oli kuin nenä päähän!

nobody kirjoitti...

Testasin piirakkaa illanistujaisiin muiden tarjottavien rinnalle, ja oli kyllä tosi namia. Kiitos!