12. helmikuuta 2011

melkein-vegaani melkein-lasagne


Tässä on yksi niistä ruoista joita kuluneen vuoden aikana on löydetty ja kokkailtu jo moneen kertaan, mutta vasta nyt viime viikolla sain otetuksi kuvan jotta pääsen postaamaan tämän. Mehän olemme munakoison suhteen myöhäisherännäisiä, vasta tässä bloggausaikana löysimme tuon ihanuuden. Sittemmin kaikki uudet munakoisoreseptit ovat kovin tervetulleita, varsinkin jos niissä on myös tomaattia.

Tuulentupa on muuten yksi takuuvarma paikka maukkaille resepteille, meillä on kokkailtu sieltä jo monta monituista reseptiä, mm. ihanainen tortillasagne. Tämänkertainen juttu on kuitenkin toisenlainen lasse, joka on alunperin löytynyt Vegan YumYumista. Tuolta löytyy se ihan vegaani versio, tässä meidän toteuttamassamme Tuulentuvan versiossa on parmesanraastetta, mistä johtuukin nimitys melkein-vegaani. Tuulentuvassa on lisätty reseptiin myös ajvar-tahnaa. Minulla ja ajvar-tahnalla on vähän hankala suhde. Vuosia sitten löysin sitä vahingossa kun sitä tarvittiin johonkin reseptiin, ja sitten yritin pitkään keksiä mitä tehdä lopuista. Nyt kun yritän sitä etsiä, en koskaan löydä! Missä ne purkit oikein piileksii? No, tällä kertaa käytimme Pirkan välimeren tahnaa, jossa on paprikaa ja pähkinöitä. Lisäksi lisäsin hiukan chiliä.

Ja leipääkin pitäisi varmaan opetella leipomaan itse. Reseptissä suositellaan hapanjuureen leivottua leipää, mutta eihän sitä perusmarketista ihan noin vain löydy. Itse tykkään Pågenin speltti-subeista joten kokeilin tällä kertaa niitä. Ne ovat kuitenkin ihan liian paksuja ja vuokaan tulee liikaa leipää. Pitäisi varmaan ryhtyä tuumasta toimeen ja tehdä kunnon leipää jollakin Aleksin ohjeista

Rustiikkinen munakoiso-leipävuoka

oliiviöljyä
3 valkosipulinkynttä
2 tlk tomaattimurskaa
(vettä tarvittaessa)
1 ½ dl ajvar-tahnaa
1 tl suolaa
4 tl yrttejä (timjamia, oreganoa, rosmariinia, basilikaa)
2-3 keskikokoista munakoisoa
8-10 viipaletta hapanjuureen tehtyä täysjyväleipää
100 g parmesania

Kuumenna uuni 200 asteeseen. Laita kattilaan loraus oliiviöljyä, purista valkosipulinkynnet sekaan ja kuullottele niitä hetki keskilämmöllä. Lisää kattilaan tomaattimurska, ajvar-tahna ja mausteet. Tarvittaessa lisää vettä. Jätä kuplehtimaan miedolle lämmölle. Kuori munakoisot ja viipaloi pitkittäin noin 1½ sentin viipaleiksi. Levitä pellille leivinpaperin päälle ja lorottele viipaleille oliiviöljyä. Paista uunissa kunnes saavat hiukan väriä ja ovat pehmeitä, noin 30 minuuttia. Paahda sillä välin leipäviipaleet, joko pannulla tai ihan paahtimessa. Raasta parmesan. Ota munakoisot uunista ja anna hiukan jäähtyä, että pystyt käsittelemään niitä. Kasaa lasagne: pohjalle kastiketta, sitten leipää, munakoisoja, kastiketta, puolet juustosta, taas leipää, munakoisoa, kastiketta, loput juustot.
Kypsennä uunissa alatasolla noin 40 minuuttia (se sama 200 astetta). Peitä loppuvaiheessa foliolla jos pinta tuntuu tummuvan liikaa.

Huippuhyvä ruoka, rustiikkinen tosiaan kuvaa tätä hyvin. Maut on jotenkin täyteläisiä, leipä antaa hiukan puruvastusta ja munakoiso ja tomaattihan tunnetusti pelaa hyvin yhteen. On hyvää, on. Tästä riittää normaalinälkäisille noin 4-6 annosta.

4 kommenttia:

kielensyöjä kirjoitti...

Mun on pitkään tehnyt mieli kokeilla jotain tuollaista. Ideanani oli liottaa täysjyväpaahtoleipäpaloja maidossa ja käyttää leipäkerroksien väliin tosi valkosipulipitoista pitkään keitettyä anjovis-tomaatti-kaurakermakastiketta.
Ihana blogi muuten teillä

Anonyymi kirjoitti...

Kuulkaattens! Ruokablogaajien pikkujoulut olisivat Helsingissä 22.10.11, pääsettekö paikalle?!

Kysyy Ylimuuli Mukkelis eli Meri (monkeyfood.net)

oliivia kirjoitti...

kiitos kielensyöjä, kuulostaa hyvältä tuo ideasi!

Mukkelismuuli, missasimme koko jutun, pöh. :( Sen siitä saa kun ei ehdi blogiaan lukemaan.

Tepi kirjoitti...

Kuulostaa niin perverssiltä idealta, että pakkohan tuota on tulevaisuudessa testata. Oikean leivän valmistamiseen löytyy muuten parikin reseptiä linkin takaa ;).

http://paahtaja.vuodatus.net/blog/category/Ruisleip%C3%A4