27. tammikuuta 2007

mangokakku



Täytyy tunnustaa, että normaalisti meillä leivotaan makeita herkkuja noin kolme kertaa vuodessa (syntymäpäivät ja joulu...). Nyt kuitenkin ihan ilman sen isompaa syytä tuli tehtyä tämä kakku.

Alkuperäinen ohje "Kevyempi juustokakku ilman uunia" on Kotikokki.netistä, nimimerkiltä paivis. Kiitos vain hyvästä ideasta! Tätä kakkua on tullut tehtyä ensimmäisen kerran joskus vuosi sitten, jolloin muokkasin sitä vähän keväisempään suuntaan.

Mangokakku

150

g

digestive -keksejä

50

g

sulatettua voita tai
margariinia

2,5

dl

vaahtoutuvaa
vaniljakastiketta

4

dl

rasvatonta maitorahkaa

1
dl
soseutettua mangoa

3/4

dl

hienoa sokeria

1

rkl

vaniljasokeria

1/2

sitruuna

puristettu mehu

5

pientä

liivatelehteä


Päälle
2 prk mangososetta (vauvanruokapurkit ovat hyviä)
1/2 dl limemehua
4 liivatelehteä

Pohja: Hienonna keksit esim. monitoimikoneessa. Sekoita joukkoon
sulatettu rasva. Leikkaa leivinpaperista halkaisijaltaan 28 cm:n
irtopohjavuoan kokoinen ympyrä, peitä vuoan pohja paperilla, tasoita
muruseos paperille ja laita vuoka jääkaappiin täytteen tekemisen ajaksi.

Täyte:
Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Vatkaa vaniljakastike vaahdoksi. Sekoita vaahdon joukkoon maitorahka, soseutettua mangoa, sokeri, vaniljasokeri ja sitruunamehu. Kuumenna 1/2 dl vettä kiehuvaksi ja liuota 10 minuuttia lionneet, puristetut liivatelehdet vesitilkkaan. Sekoita täyteseokseen. Kaada täyte vuokaan, peitä kelmulla ja laita
jääkaappiin hyytymään ainakin 3-4 tunniksi, mieluiten yön yli.

Kiille:
Kun täyte on hyytynyt, valmista kiille. Laita liivatelehdet kylmään veteen likoamaan. Sekoita limemehuun hiukan mangososetta ja kuumenna. Liuota pehmenneet liivatelehdet tähän seokseen ja yhdistä mangososeeseen. Anna seoksen hiukan jäähtyä ja kaada hyytyneen kakun päälle. Laita jääkaappiin hyytymään vielä pariksi tunniksi.

Tämä kakku on kevyt ja raikas versio hyytelökakusta. Mangon sijaan voi tietysti käyttää monia muitakin hedelmiä tai marjoja. Osan rahkasta voi korvata esim. kevyellä tuorejuustolla halutessaan.

Hyytelöitävät kakut vaativat tietysti vähän etukäteen suunnittelua, mutta minusta tämä on kyllä huippuhelppotekoinen verrattuna esim. moneen täytekakkuun. Päälle voisi tietysti laittaa vaikka sitruunamelissaa tai minttua koristeeksi.

Kakku on niin hyvää ja raikasta että sitä voisi syödä vaikka kuinka paljon! Parempi Puolisko totesikin että näin hyvää ei ihan joka kahvilastakaan saa. Tällä kertaa tuntui onnistuvan vielä aiempia kertoja paremmin, mikä lie syynä.

18 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Toimii! Tarkka ohje ja lopputulos juuri kuvantunlainen. Ei makea vaan ihanan raikas. Näyttävä kuitenkin.

oliivia kirjoitti...

Kiitokset kommentista: on aina hauskaa kuulla muiden kokemuksia ja näkemyksiä samoista resepteistä ja niiden lopputuloksista!

Jos makeaa haluaa niin tämä kakku tuskin on onnen omiaan, mutta raikas ja herkullinen se kyllä on. Ja tosiaan melko helppo tehdä. Eikä tässä oikein voi epäonnistua!

Mausteitahan voi vaihdella mielensä mukaan: esim. porkkanasta olen jo kokeillut, ja mielessä on ainakin inkivääri-greippi, punaherukat sekä kahvi.

Anonyymi kirjoitti...

Tosi hyvää tuli kakusta, tein tosin sokerikakkupohjan keksipohjan sijaan. Raikas ja kaunis lasteni rippijuhlapöydässä.

oliivia kirjoitti...

Kiitos Tatti, tämä on tosiaan toimiva, meillä jo luotto-ohjeeksi valikoitunut!
Mangosta tulee raikas maku ja kakun ulkonäkö on yksinkertainen ja tyylikäs.

Anonyymi kirjoitti...

Upean näköinen kakku! Saanko kysyä minkä kokoinen vuokasi on kun pohja vaikuttaa ainakin kuvassa paksulle ja 150g keksejä taas pienelle määrälle...

oliivia kirjoitti...

mökin akka, minulla on 26 cm irtopohjavuoka käytössä. Pohjaan olen kyllä oikeasti tainnut laittaa 175 - 200 g noita keksejä muruina. 150 g on hippusen liian vähän noin isoon vuokaan. Muissa hyydykekakkuresepteissä olenkin näköjään jo korjannut tuon virheen ;)
Tulee mentyä monesti tunteella eikä ihan pilkulleen ohjeen mukaan näissä, siksi lie jäänyt korjaamatta tuo virhe!

Anonyymi kirjoitti...

hei ihanaa että löysin blogisi ! kieli pitkällä alan miettimään mitä herkullisista ruuistasi alan kokkailemaan seuraavaksi!

oliivia kirjoitti...

jenna, hienoa että löysit tänne ja olet tykännyt! Käyhän mielellään aina kommentoimassa silloin tällöin, mielellään kuulemme jos olet kokeillut jotain reseptiä!

Anonyymi kirjoitti...

Kun tässä olen seurannut näitä blogeja ja kakkuja niin suurin osa käyttää liikaa liivatelehtiä, tai sitten haluavat kakuistaan tönkköjä, en tiedä mutta oikeesti riittää 1 liivate per desi nestettä jos siinä on vielä suklaata ohjeessa niin sekin jähmettää, niin siis mietin vaan tota päällysosan määrää sulla.

oliivia kirjoitti...

sofia, tarkoitiko kiilteeseen tulevaa liivatelehtien määrää?
siihen varmaan riittäisi vähempikin, mutta näin sunnuntaileipojana sitä haluaa ottaa varman päälle varsinkin tuon kiilteen... On pari kertaa tullut koettua sekin että se juoksee vielä pöydässä :(
Olen yrittänyt soveltaa liivatelehtipaketin takaa ohjeita jotta saisin jokseenkin sopivan lopputuloksen.

Anonyymi kirjoitti...

Oletko kokeillut onko kakku hyvää jos se seisoo jääkaapissa valmiina vielä n. puolitoista päivää. Ajattelin "varastaa" reseptisi hääkakkuuni, mutta hääaikataulujen vuoksi kiilteen laitto pitäisi pystyä tekemään vähintään 30 tuntia ennen tarjoilua.

Ajattelin tehdä monta tuollaista kakkua ja asetella ne sitten sellaisene hääkakkutelineeseen. Pysynevät hyvin kasassa vuuan irroituksen jälkeen?

oliivia kirjoitti...

Heippa kesämorsian, (en onnittele etukäteen kun se tuo kuulemma huonoa onnea)
kyllä kakku on varmasti hyvää vielä 30 tunnin päästäkin. Meillä näistä on syöty useamman päivän ajan ja hyvää on ollut!
Kannattaa mahdollisuuksien mukaan sitten tehdä niin, ettei anna tuon ensimmäisen täytteen hyytymisen mennä ihan vuorokautta, vaan laittaa kiilteen jo heti kun täyte on kunnolla hyytynyt.

Kaikkein varminta tietysti olisi jos ehtisit / voisit tehdä testikakun vastaavalla tavalla etukäteen ja näin testata itse, miten hyvää se on.

Kun on kyse noinkin suuresta juhlasta, kannattaa pari pikkuasiaa muistaa:
1) kannattaa käyttää vähän enemmän rasvaa (voita) tuossa pohjassa kuin mitä tässä reseptissä on -pohja pysyy paremmin kasassa. Samasta syystä keksit kannattaa murskata aika hienoksi.
2) ennen vuoan avaamista kannattaa kastaa veitsi (mielellään leveäteräinen) kuumaan veteen ja irrotella sillä kakun reunat vuoasta jotta kakku ei halkea vuokaa avatessa
3) kakkujen nostelemiseen olisi kaikkein parasta olla kunnon kakkunostin mutta erilaisilla liu'utustekniikoillakin onnistunee.

Se kannattaa vielä huomioida, että kakkujen reunat pitää yleensä vielä lopuksi "siistiä" sillä vuoan reunoja nostaessa useimmiten tarttuu reunoille keksinmuruja tms.

Tulipa pitkä selostus! Toivottavasti juhlat ja kakut onnistuvat hienosti!

Anonyymi kirjoitti...

Löysin bloginne noin viikko sitten ja olen sitä innolla tutkinut. Täytyy sanoa, että tämähän pursuaa maukkaan oloisia ohjeita! Aloitin tästä kakusta, ja oli kyllä todella meidän makuumme, erittäin hyvä!

oliivia kirjoitti...

Kiitos kommentista Riikka, hauskaa huomata että pitkästä postaustauostamme huolimatta täällä käy lukijoita ja uusiakin löytyy kulmille!

Ja tosiaan, tämä kakku ja sen muunnokset on meidänkin suosikkeja.

Anonyymi kirjoitti...

Hei!
Kiitos hyvästä ohjeesta! Maku oli mahtava ja ulkonäkö erinomainen... Kokematonkin leipuri onnistuu tällä ohjeella. :)

oliivia kirjoitti...

kiitos anonyymi kommentista!
Itsekin olen kokematon leipuri, siksi uskallan suositella tätä ohjetta helppona ja varmana :)
Aina tulee hyvää!

Tapsa kirjoitti...

Tätä tuli kokeiltua ja vastasi toiveita täydellisesti! Huomattavasti parempi kuin aiemmin kokeilemani liian makea versio. Yksinkertainen mutta elegantti. Välitön luottoresepti :)

oliivia kirjoitti...

Tapsa, kiitoksia kommentoinnista!
Juuri mainitsemistasi syistä tämä on yksi omistakin suosikeistani. Ja takuuvarmasti onnistuu aina (jos ei hätäile hyydytyksen kanssa).