6. helmikuuta 2007

Antaa pakkasen paukkua; Texas chili lämmittää


Täällä Susirajan tuntumassa on tänään mittailtu jopa -37 Celsiusasteen pakkasia, hrr...! Talven pakkasilla tekee mieli syödä tuhdimmin kuin keväällä ja kesällä; se lienee joku geeneihin koodattu selviytymisvietti. Tämä pata lämmittää mukavasti ja valmistuu melkein kuin itsestään. Yllä olevassa kuvassa on juuri uunista otettu syöntivalmis pata. Alemmassa kuvassa ollaan esivalmistelun loppuvaiheissa.


Tulisesta mausteisuudesta johtuen tämän ruoan kanssa paras juoma olisi olut mutta toki lisälämpöä voi hakea punaviinistäkin halutessaan.

Tämä ruoka kannattaa tehdä joko aamulla saman päivän iltaa varten, tai mieluiten edellisenä iltana. Maut paranevat vetäytyessään, kuten pataruoissa melkein aina.

Ohje on S-ryhmän ruokapokkarisarjan Paras keittokirja Nro 1 -kirjasta.

Texas Chili

4 annosta

1 kg naudan paistilihaa paloina
140 g pekonia
500 g sipulia
1 valkosipuli (kokonainen)
1 tl juustokuminaa
½ tl mustapippuria
½ tl maustepippuria
1 tl oreganoa
1 prk jalapeñoja (meistä nämä ovat jo vähän liikaa)
2 tl sambal oelek-tahnaa
2 ploa olutta (á 33 cl)
suolaa

Tarjoiluun:
1 punasipuli
100 g cheddarjuustoa
3 dl kermaviiliä
(1 pss maissilastuja)

Näin se käy:
Kuori ja hienonna sipulit. Suikaloi pekoni. Paista pekonia kuivassa, kuumassa rautapadassa niin että se saa hiukan väriä. Lisää pataan liha ja sipuli, ruskista kauniin värisiksi. Puserra joukkoon kokonaisen valkosipulin kaikki kynnet. Lisää mausteet (paitsi suola) ja olut, anna hautua muhennokseksi miedolla lämmöllä. Jos käytössä on esim. valurautapata, voi sen laittaa uuniin muhimaan esim. 200 asteeseen noin 2 tunniksi. Lisää lopuksi suola.

Viimeistele ruoka ripottelemalla päälle juustoraastetta ja gratinoimalla 275 asteessa uunissa.

Tarjoa punasipulisilpun ja kermaviilin kanssa.

Alkuperäinen ohje neuvoo tarjoamaan herkun maissilastujen kanssa, mutta meillä on kyllä tyydytty ihan riisiin, perunaan tai kuskusiin.

Ja ei kun syömään!

2 kommenttia:

Luovahulluus kirjoitti...

Hyvää on! Jalapenot kannattaa korvata yhdellä habanerolla. Sen pehmeästi tuntuva polte on omiaan tällaiseen ruokaan :)

oliivia kirjoitti...

Kiitos vinkistä! Me olemme tähän saakka oikeastaan jättäneet jalapenot kokonaan pois.