13. helmikuuta 2007

Kreikkalainen ilta, horiatiki ja tsatsiki

Salaattikokoelmaamme on varmaan vuodesta miekka ja kypärä kuulunut fetasalaatti eli perinteinen kreikkalainen salaatti horiatiki. Pitkästä aikaa teimme sitä maanantai-illan herkuksi. Koska olemme nykyään riippuvaisia Jamien valkosipulileivästä, teimme salaatin kaveriksi tätä herkkua ja sen päälle tsatsikia.

Oikeastaan koko ruoka sai alkuideansa varmaan siitä, että kofta curryn jäljiltä partaäijää kurkki vielä jääkaapissa, ja sille piti keksiä käyttöä. Se vaikutti täydelliseltä tsatsikin valmistukseen, ja niin se onkin; ei tarvitse valutella ollenkaan. Lisää partaäijäreseptejä löytyy muuten Lindahlsin meijerin kotisivuilta. Oli sen verran kiintoisan kuuloisia reseptejä, että pitänee piakkoin kokeilla. Luulenpa että partaäijästä tulee jääkaappimme vakioasukkeja.

Mutta siihen kreikkalaiseen ruokaan. Tässä menussa kannattanee aloittaa tsatsikin valmistuksella, sillä sen on hyvä antaa hiukan tekeytyä.

Tsatsiki

½
kurkku
n.250 g jugurttia, mieluiten Lindahlin turkkilaista / kreikkalaista
2 valkosipulin kynttä
1 rkl oliiviöljyä

sitruunamehua

suolaa

mustapippuria

(tilliä)

(minttua)

Raasta kurkku. Valuta kurkkusilppu esim. suodatinpaperissa. Voit myös laittaa kurkkuraasteen lautaselle ja ripotella sen päälle hiukan suolaa. Anna "itkeä" vähän aikaa ja laita valumaan siivilään. Jos käytät partaäijää, ei jugurttia tarvitse valuttaa. Muutoin laita jugurtti valumaan esim. kahvinsuodattimeen. Kun jugurtti ja kurkku on valutettu, sekoita kaikki aineet keskenään. Laita jääkaappiin maustumaan hetkeksi ennen tarjoilua.

Tsatsikia voi tarjoilla kastikkeena, dippinä tai leivän päällä. Kuten aiemmin todettu, meillä sen kumppaniksi oli Jamien valkosipulileipää.

Horiatiki, kreikkalainen salaatti

salaattia
kurkkua
tomaattia
punasipulia
fetaa
oliiveja
oliiviöljyä
viinietikkaa
oreganoa tms. yrttejä
mustapippuria

Kasaa salaatti kulhoon tai lautasille. Jos ei jaksa tehdä kastiketta erikseen, voi päälle ripotella yrttejä ja mustapippuria myllystä sekä lorauttaa vähän viinietikkaa ja oliiviöljyä. Kokeilimme tällä kertaa valkeaa balsamicoa, ja se antoi kyllä hyvän, hiukan makeahkoon vivahtavan maun salaattiin.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hyvät sivut teillä! Monta ruokaa tuli kokkaus listalle täältä! Jatkakaa samaan malliin :) Nam :P

oliivia kirjoitti...

Kitooskitoos!
Kiva kuulla että olet tykännyt. Kyllä täällä kokkailua ja bloggailua jatketaan sitkeästi! Ja positiivisten kommenttien jälkeen jaksaa taas paremmin.

Blogeista saa vaihtelua omiin jo tuttuihin resepteihin, meilläkin on aika lista kokeiltavia uusia ruokia / reseptejä muiden blogeista.

Anonyymi kirjoitti...

NNAM