24. helmikuuta 2007

Yalumba Y Series Riesling

Tämä Australian lahja valkoviinin ystäville on ollut maistelulistallamme jo pitkään. Se on nimittäin saanut viinikirjassamme korkeimmat mahdolliset pisteet, joten pitäähän sellaista viiniä maistaa. Miksi lienee kulunut näinkin kauan ennen kuin pääsimme maisteluun asti, en tiedä. Nyt kuitenkin ruoasta viiniin-palvelu tarjosi tätä yhtenä vaihtoehtona kanalle ja salaatille. Kokeilemaan siis!

Ensin viinistä viiniin -kirjan kommentit:
Yalumba Y Series Riesling
Australia, Alkon nro 580607; 9,93€
"Kypsän, intensiivisen hedelmäinen tuoksu on puhdaspiirteinen, hennon mausteinen ja vahamainen. Siitä voi lisäksi erottaa rehevää kukkaisuutta, hunajaa ja persikan kiven aromia. Varsin runsas maku on sekin erittäin kypsän hedelmäinen ja suutuntumaltaan mehevän pehmeä. Viinille antaa kuitenkin tarvittavaa ryhdikkyyttä reilu sitrusmainen hapokkuus. Erittäin tasapainoinen kokonaisuus jättää varsin pitkään suussa maistuvan, intensiivisen ja luonteeltaan puhtaan, tyylikkään jälkimaun."

Aiempiin maistelemiimme Rieslingeihin verrattuna tämä olikin kyllä huomattavasti hapokkaampaa eli raikkaampaa. Viinissä todella yhdistyivät miellyttävän pehmeä hedelmäisyys hapokkuuden tuomaan sopivaan raikkauteen. Happoja ei kuitenkaan ole liikaa, viini maistuu raikkaalta, ei sitruunamehulta. Tuo puhdas jälkimaku pitää kyllä paikkansa; tekisi mieli kuvailla että viini maistui raikkaalta vedeltä, mutta sehän ei tee viinille oikeutta, sillä kyllä se kuitenkin monipuolisen makuinen valkkari on.

Sopi ruoankin kanssa oikein hyvin! Olemme samaa mieltä viinikirjan kanssa ja voimme suositella tätä viiniä. Kanasalaatin lisäksi sen pitäisi sopia ainakin runsaiden, reilun aromikkaiden kala- ja äyriäisruokien kanssa. Itämaisittain valmistettua ruokaakaan sen ei pitäisi säikkyä.

Ei kommentteja: