21. maaliskuuta 2007

kanalaksa (thai-mausteinen kananuudelikeitto)

Kana-nuudelikeitolle lienee melkein yhtä monta ohjetta kuin on kokkiakin. Tämä ruoka sai innoituksensa Liemessä -blogin Thai-kanakeitosta. Meillä liemi on aiemmin tehty ilman kookosmaitoa, mutta tuo kuulosti niin hyvältä idealta että tällä kertaa oli pakko kokeilla. Jääkaappimme ylähylly on melko lailla täynnä erilaisia tahnoja ja kastikkeita, joita alkoi kertyä sinne innostuttuamme aasialaisista keittiöistä. Tästä kanalaksasta tuli siis aika lailla autenttisia mausteita sisältävä, mutta sitä ei kannata säikähtää; ihan yhtä hyvää tulee vähän soveltamalla!

Keitto valmistuu noin 20 minuutissa, ja on kevyttä tavaraa. Nuudelitkin ovat riisinuudeleita, joissa ei ole ollenkaan rasvaa. (Nuudelipaketteja kannattaa kyllä lueskella, jos on kiinnostunut ravintosisällöistä: monissa pikanuudeleissa on jopa 20% rasvaa) Jos jättää kookosmaidon pois, on tämä suorastaan painonvartijoiden suosittelemaa ;) Jokainen päättäköön tykönään, onko se hyvä asia.

Tästä annoksesta tulee 2 päivällistä ja vielä 2 lounasta (tai sitten 3-4 päivällisannosta).

Kanalaksa puolenkilon keittiön tapaan

oliiviöljyä
2 tl punaista currytahnaa
1 tl sitruunaruohotahnaa (tai tuoretta sitruunaruohoa)
2 sipulia
3 valkosipulinkynttä
300 g broilerin filesuikaleita (tai ohuita filepihvejä suikaloituna)
5 dl kanalientä (voi olla melko mietoa)
1 pieni prk kookosmaitoa (meillä oli kevyttä)
loraus kalakastiketta
loraus ketjap manisia (makea soijakastike)
ripaus inkivääriä (tai hiukan tuoretta raasteena)
1 tl limemehua
ripaus Lime Pepper -mausteseosta
½ paprika
n. 50 g riisinuudeleita (tai sopivaksi katsomasi määrä)
tuoretta korianteria

Kuumenna tilkka öljyä kattilassa. Lisää sitruunaruoho ja currytahna, kuullota hetki. Lisää sitten sipuli ja valkosipuli, kuullota. Lisää broilerinsuikaleet (paras tulos tulisi suikaloimalla filepihvejä; meidän filesuikaleet ei kyllä olleet filettä nähneetkään), ruskista melkein kypsäksi. Lisää kanaliemi (tai vettä ja liemikuutio) ja kookosmaito. Alenna lämpöä, keiton ei tarvitse kiehua voimakkaasti. Lisää pilkottu paprika ja mausteet, välillä maistaen. Anna poreilla hiljakseen hetken aikaa. Lisää aivan lopuksi nuudelit ja ota kattila liedeltä. Riisinuudelit kypsyvät noin 2 minuutissa kuumassa liemessä itsekseen. Lisää aivan lopuksi silputtua korianteria. Voit tarjota korianterin myös erikseen pöydässä, jolloin jokainen voi annostella sitä oman makunsa mukaan.

Jos keitto odottelee pitkään ennen tarjoilua, lisää nuudelit vasta hiukan ennen tarjoilua ja lämmitä. Nuudelit nimittäin imevät nestettä aika lailla. Seuraavana päivänä keitto muistuttaakin enemmän pataa tai wokkia...


Minusta keitto oli hyvää, Paremman Puoliskon kommentti oli että siinä on erikoisia makuja. Tämä ei tarkoittanut että se olisi pahaa, vaan sitä että emme itse asiassa aikaisemmin olleet tällaista keittoa valmistaneet emmekä syöneet. Aikaisemmissa kana-nuudelikeitoissa mausteet olivat ehkä vähän perinteisempiä. Tässä keitossa tulisuus, suolaisuus, makeus ja raikkaus olivat sopivasti tasapainossa. Kookosmaito pyöristi mukavasti makua, mutta ei ollut liian hallitseva. Hyvää ja kevyttä arkiruokaa (eikä edes hurjan kallista!).

Ei kommentteja: