7. maaliskuuta 2007

lihapullat tomaattikastikkeessa á la Jamie


Usein tässä käy juuri näin; sitä avaa jonkun reseptikirjan pitkästä aikaa, ja sitten seuraava viikko syödäänkin sen kirjan ohjeilla... meillä ainakin ruokalajit valitaan aika lailla fiiliksen mukaan, mikä resepti milloinkin sattuu kuulostamaan herkulliselta. Yritän kuitenkin tehdä aina viikon arkipäivien ruokasuunnitelman sunnuntaina tai viimeistään maanantaina. Helpottaa elämää kun ei tarvi joka päivä ravata kaupassa ja muutenkin on selvemmät sävelet: ehtii paremmin harrastamaan myös muuta kuin ruoanlaittoa!

Tästä piti tulla alunperin jo sunnuntain ruoka, mutta kun söimmekin kalaa niin tämä siirtyi sitten viikolle. Taisin jo aiemmin todeta, että meillä lihapullat on viime aikoina olleet aina tuota kofta currya, mikä sekin on kyllä hyvää, mutta vaihtelun vuoksi teki mieli maistella muutakin. Lisäksi Sohvin postaus spagetista lihapullakastikkeella viritti idean jo aiemmin mielen perukoille. Ohje on Jamien Alaston kokki -kirjasta. Valmistukseen menee kaikkineen noin tunti (mikä johtuu lähinnä tomaattikastikkeen kypsyttelystä), tästä määrästä tulee noin 3 annosta. Isomman määrän tekeminen ei liene temppu eikä mikään, aikaa se tuskin ainakaan vie kovin paljon enempää.

lihapullat tomaattikastikkeessa
3 annosta

tomaattikastike
2 valkosipulinkynttä
1 rkl oreganoa (kuivattua)
½ tl kuivattua chiliä
1 tlk säilöttyjä kokonaisia tomaatteja
loraus punaviinietikkaa
1 rkl tuoretta basilikaa
mustapippuria
suolaa
2 rkl oliiviöljyä

pullat
290 g naudan paistijauhelihaa
1 viipale vaaleaa leipää
1 keltuainen
½ rkl oreganoa
½ tl kuivattua chiliä
½ tl kuminansiemeniä murskattuna
½ tl rosmariinia
suolaa
mustapippuria
(½ pieni sipuli)
(1 pieni valkosipulinkynsi)
(oliiviöljyä)

tuoretta basilikaa
n. 40 g mozzarellaa
n. 40 g parmesania raastettuna

Valmista ensin tomaattikastike ja kuullota sipuli ja valkosipuli lihapulliin, jos haluat niitä käyttää (ja miksipä et haluaisi ;)). (Jamien ohjeen mukaan ne pitää kuullottaa pehmeäksi pannulla ja jäähdyttää ennen kuin laitetaan lihapullataikinaan.) Kuullota kattilassa pienessä öljytilkassa hienonnettua valkosipulia. Lisää oregano, chili ja tomaatit. Sekoita varovasti, että tomaatit eivät rikkoudu tässä vaiheessa. Kiehauta ja hauduta tunnin verran (meillä kyseessä oli arki-ilta ja nälkäinen kokki, joten hauduttelu jäi ½ tuntiin, mutta tämäkin lienee sitä parempaa mitä pidempään sitä hauduttaa). Lopuksi lisää punaviinietikka, basilikan lehdet ja mausta suolalla ja pippurilla. Sekoita ja painele tomaatit paloiksi kauhalla. Lisää vielä 2 rkl oliiviöljyä ja anna makujen tasoittua hetken.

Sillä aikaa kun tomaattikastike hautuu, voit tehdä lihapullataikinan: kaikkein herkullisinta varmasti tulisi, jos hakisi jostain juuri jauhettua hyvää lihaa. Meillä kuitenkin oli ihan lähikaupasta ostettua pakattua paistijauhelihaa, toimi hyvin. Aja leipäpala monitoimikoneessa muruiseksi, laita liha, leipämurut, mausteet ja keltuainen (ja kuullotetut ja jäähdytety sipulit) kulhoon ja sekoita taikina hyvin. Muotoile kostutetuin käsin pulliksi. Laita pannulle reilu loraus öljyä, kuumenna pannu hyvin kuumaksia ja ruskista pullat pannussa. Ota levy pois päältä, lisää tomaattikastike pannulle. Tässä vaiheessa meillä siirrettiin koko komeus uunivuokaan, päälle basilikan lehtiä, mozzarella kuutioituna sekä parmesania raastettuna. Vuoka 200-asteiseen uuniin n. 15-20 minuutiksi, kunnes juusto on saanut väriä. Meillä tuo juusto ei meinannut millään ottaa väriä, joten laitoin viimeiseksi 5 minuutiksi grillin päälle ja lämmön 225 asteeseen. Saatiinhan sitä väriä!

Kun vuoka oli uunissa, keitimme spagetin. Tällä kertaa päädyimme tummaan täysjyväspagettiin, joka on kyllä maukkaampaa kuin ihan vaalea "perus"spagetti.

Ruoka oli todella hyvää, joskaan emme suosittele syömään sitä vaaleissa vaatteissa, tomaattikastikkeella kun on taipumus vähän roiskua... Jotenkin hyvin italialaishenkinen spagettikastike. Juomaksi olisi varmasti sopinut joku italialainen punkku, vaikkapa Salice Salentino Rosso Nero Riserva. Joimme vettä kun emme jaksaneet lähteä Alkoon.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Mä rakstan tätä lihapullareseptiä... hauduttelussa sen salaisuus... namnam. :) Miten se muuten onkin, niin että huolimatta kaikesta mediahälystä ja hehkutuksesta, niin jotenkin noi Jamie reseptit vaan toimii kun junan vessa? Täytyy sille kaverille hattua nostaa ja kiittää antoisista keittiöhetkistä.

oliivia kirjoitti...

Kyllä, olemme täysin samaa mieltä Jamien resepteistä. Ne on yleensä melko yksinkertaisia, ei mitään ylimääräistä kikkailua, mutta iskee makuhermoon kyllä just eikä melkein!