8. maaliskuuta 2007

kreikkalainen uunilohi


Tämän viikon ensimmäinen kalaruoka on partaäijän kotikolosta, eli Lindahlsmejerin kotisivuilta. Tämä on ikään kuin aiemmin postatun venäläisen lohen välimerellisempi serkku. Tuolta meijerin sivuilta muuten löytyy monenmoista vinkkiä partaäijän ja sisarensa kurttumummon käyttöön keittiössä. Partaäijää olemme itse ostaneet pienemmissä, 500g purkeissa. Kurttumummoa olen toistaiseksi nähnyt vain kilon purnukoissa (lähinnä Citymarketien valikoimissa). Tällä kertaa käytimme ruokaan kyllä ihan Valion Bulgarian ruokajugurttia... Nuo puolenkin kilon jugurttipaketit tuppaavat olemaan sen verran isoja, ettei niitä oikein saa kulumaan kahden hengen taloudessa kovin helposti.

Fetajuustogratinoitu lohifile
2 annosta

2 dl Lindahlsin jogurttia (tai muuta ruokajugurttia)
400 g lohifilettä
100 g fetajuustoa (meillä oli Apetina 8%)
1 valkosipulinkynsi
1tl rosmariinia
suolaa, pippuria

Lämmitä uuni 175 asteeseen. Murenna fetajuusto ja sekoita se yhdessä jugurtin ja rosmariinin kanssa. Alkuperäisen ohjeen laatijalla oli käynyt sellainen työtapaturma että valkosipuli näytti jääneen ohjeesta kokonaan pois! No, onneksi me huomasimme virheen heti ja korjasimme asian lisäämällä seokseen yhden kynnen hienonnettuna. Mausta lopuksi seos suolalla ja pippurilla, huomaa että fetajuusto on melko suolaista jo itsessään.
Laita lohi uuninkestävään vuokaan ja levitä fetajuustoseos lohipalojen päälle. Paista uunin keskiosassa n. 15-20 minuuttia.

Helppoa kuin heinänteko!

Lisukkeeksi tehtiin lohkoperunoita, tällä kertaa Pastanjauhajien innoittamana rosmariinilohkoja. Meillä tehtiin näin: perunat pestään ja lohkotaan, taputellaan kuiviksi talouspaperilla. Nostetaan perunalohkot kulhoon, päälle oliiviöljyä, rosmariinia, mustapippuria ja suolaa. Hölskytellään / heilutellaan / sekoitetaan niin että perunat maustuvat tasaisesti. Paistetaan uunissa n. 225 asteessa n. 20 min. Huom! Lohen voi laittaa perunoiden kanssa yhtä aikaa uuniin kunhan perunoiden on antanut ottaa vähän alkulämpöä. Paistoaika on pikkuisen pidempi.

Meillä perunat olivat uunissa noin 7 minuuttia yksinään, sitten perunapeltiä vähän alemmas ja lohi hiukan ylemmäs uuniin, ja paistamista jatkettiin noin 20 min. Kypsää tuli molemmista, ehkä tuo yhdessä kypsyttelyaika olisi voinut olla jopa 15 minuuttia. Peitelty lohi on siitä kiitollinen ruoka, että se ei kuivahda vaikka olisikin aavistuksen pidempään uunissa.

Paistamisen keskivaiheilla uunista alkoi kantautua huumaava rosmariinin tuoksu. Ehdin jo miettiä että näinköhän sitä tuli pilattua koko ruoka laittamalla liikaa mausteita... Meillä kun on se "paha" tapa että aika harvoin tulee juurikaan seurattua maustemääriä ihan mittalusikka kädessä, enemmän menee tunteella kyllä. No, tilanne ei lopulta ollut ollenkaan niin vakava.

Lohi jugurttipeitossaan oli oikein hyvää, todella erimakuista kuin mikään aiemmin syömämme lohi. Ehkä seuraavalla kerralla uskomme kuitenkin ohjeita ja käytämme ihan partaäijää tähän ruokaan; Bulgarian ruokajugurtti tahtoi laskea mehut pitkin vuokaa, eli oli hiukkasen liian juoksevaa tähän ruokaan.

Tällekin olisi toiminut joku mukava valkoviini, mutta arkena ei ihan joka ilta jaksa viiniä lipittää, joten tyydyimme veteen.

3 kommenttia:

Polkkapossu kirjoitti...

Kyllä tuo lohen paistoaika tuntuu aika pitkältä. Makuasia, mutta minun mielestäni mehukas kuin kuiva ;)

oliivia kirjoitti...

Olemme samaa mieltä: kuiva lohi on aika kaameaa ;)
Tässä se ei onneksi ihan rutikuivaksi ehtinyt, mutta varmasti 15 minuuttia olisi lähempänä oikeaa aikaa.

Polkkapossu kirjoitti...

Tai ehkä jopa 12 minuuttia :)