9. maaliskuuta 2007

köyhät ritarit hengaa Tinan kanssa (päärynä-juustosalaatti)

Herkuttelua naistenpäivän kunniaksi... Alunperin tarkoitus oli tehdä Pastanjauhajien äskettäin postaamaa juustosalaattia Köyhät Ritarit-ohjelmasta. Ohjelma on muuten yllättänyt minutkin positiivisesti, jostain syystä ei ole tullut aiemmin sitä katsottua, mutta nyt on viimeisen kuukauden aikana pari jaksoa sattunut silmiin. Herkullisia reseptejähän siellä on, ja sopivan rentoa menoa keittiössä.

Jostain syystä eksyin kuitenkin taas Tinan SVT:n sivuille, josta parantumattoman homejuustofanaatikon silmään pisti heti tietysti Waldorfin salaatti siideri-homejuustokastikkeella. Tinan reseptissä oli kuitenkin aivan liian vähän juustoa, eikä oliiveja lainkaan. Niinpä otin palan sieltä, toisen tuolta näistä kahdesta reseptistä ja yhdistelin omaksi versiokseni. Siideri-homejuustokastike ei aivan täydellisesti onnistunut, se oli minun makuuni liian juoksevaa koostumukseltaan. Varsinainen maku oli oikein hyvä, mutta pikkaisen paksumpaa siitä olisi pitänyt tehdä (siinä sen taas näkee kun kotikokkailija kuvittelee osaavansa tehdä kastiketta aineita mittaamatta...)
Salaatin ulkonäkökin muistuttaa tässä enemmän pinoa kuin kauniisti koottua salaattia... aina ei voi voittaa ;) Erittäin hyvää tämä kuitenkin oli! Homejuustojen välttelijöiden tosin ei kannattane kokeilla ainakaan näillä määrillä.

Päärynä-juustosalaatti siideri-homejuustokastikkeella
2 annosta

1 päärynä
oliiviöljyä
70 g saksanpähkinöitä
1 tl sokeria
1 rkl sitruunamehua

1 ruukku roomansalaattia
n. 75 g valkohomejuustoa (meillä oli Saint Morgon)
n. 75 g sinihomejuustoa (meillä oli gorgonzolaa)
oliiveja
1 pieni punasipuli

n. 50g homejuustoa
½ dl päärynäsiideriä
suolaa
mustapippuria

Pese päärynä ja leikkaa lohkoiksi. Paista lohkot oliiviöljyssä kullanruskeiksi. Sekoita pähkinät pannulle, ripottele päälle sokeri. Paista pari minuuttia. Päälle sitruunamehua ja pannu sivuun odottamaan.

Juustot kannattaa ottaa ajoissa jääkaapista ulos hengittämään ennen salaattiin laittamista.

Laita siideri ja homejuusto kattilaan, lämmitä varovasti kunnes juusto sulaa. Kannattaa aloittaa pienehköllä määrällä nestettä suhteessa juuston määrään, ja lisätä sitten siideriä jos siltä vaikuttaa. Mausta kastike suolalla (muista että juusto on aika suolaista) ja pippurilla, ja nosta sivuun (pidä kuitenkin lämpimänä).

Kasaa salaatti lautasille tai laakealle vadille, roilottele kastiketta koko komeuden päälle viimeiseksi ja nauti.

Salaatissa yhdistyvät mukavasti suolaisuus, makeus ja happamuus. Päärynät eivät ole liian pehmeitä ja pähkinätkin antavat kontrastia pehmeille juustoille. Kuten jo aiemmin totesin, tekisin kastikkeesta hieman paksumman ja voimakkaamman seuraavalla kerralla (kun osaisin tehdä sen jo paremmin). Juustojen laatua ja määrää voi jokainen tietysti passailla omaan makuunsa. Tuossa ohjeessa juustojen määrät ovat noin-mittoja koska tunteella mentiin eikä vaa'an mukaan ;)

2 kommenttia:

Polkkapossu kirjoitti...

Päärynä ja homejuusto on jo lähtökohtaisesti niin hyvä yhdistelmä, että voin vaikka heti tulla pöytään, jos vaan kutsutaan :)

oliivia kirjoitti...

kyllä, toimii! Tuossa Tinan reseptissä vielä sitruunamehu miellyttävästi kirpakoittaa päärynöiden muuten hiukan makeahkoa makua, joten lopputulos on raikas ja maukas, eikä äklö. En oikeastaan pidä päärynöistä juuri muuten kuin homejuuston kanssa... toisaalta, söisin saappaanpohjiakin jos ne tarjoiltaisiin homejuuston kanssa ;)