26. huhtikuuta 2007

kirpeän tulinen porkkanasosekeitto


Anoppilassa vieraillessamme anoppi voivotteli viime kesän porkkanoiden suurta määrää kellarissa ja tarjosi minulle mukaan porkkanoita. Sehän vaan kelpasi! Kaupan porkkanoilla ei ole mitään mahdollisuuksia kunnon oman maan porkkanoita vastaan! Olinkin jo jonkin aikaa haaveillut kunnon porkkanasosekeitosta ihanista tuoreista porkkanoista. Itsellä kyllä on se vihreä peukalo täysin keskellä kämmentä. Siitä huolimatta, tai ehkä juuri sen takia osaa arvostaa toisten kasvattamia herkkuja.

Tämä resepti on omasta päästä, se syntyi aiempien kokemusten ja tomaattikeiton reseptin pohjalta. Tällä määrällä ruokkii neljä henkeä.

Chili-porkkanasosekeitto
4 annosta

n. 300 g porkkanoita
1 sipuli
1 pieni peruna
1 pieni Granny Smith -omena (tai muu kirpeä lajike)
3 valkosipulinkynttä
n. 5 dl kanalientä
oliiviöljyä
1 tl sambal oelek-tahnaa tai vastaavasti chiliä
1 rkl hunajaa
mustapippuria
suolaa
100 g kevyttä creme fraichea

tarjoiluun creme fraichea

Hienonna sipuli, viipaloi valkosipulinkynnet ja porkkanat. Kuutioi omena ja peruna. Kuullota sipulia, valkosipulia ja chiliä oliiviöljyssä kattilan pohjalla hetken aikaa. Lisää porkkanat ja perunat, kuullota hetki. Lisää kanaliemi ja omena. Keitä kunnes kasvikset ovat pehmeitä. Aja sauvasekoittimella tasaiseksi (tai paseeraa siivilän läpi), mausta hunajalla, suolalla ja pippurilla. Sekoita fraiche joukkoon ja lämmitä.

Tarjoa halutessasi fraichesilmän kera. Keiton maku on ihanan raikas (omenan ansiota) ja kevyt, sekä samalla sopivan pehmeä ja tulinen. Herkullista ja kevyttä. Jos kaipaa seuraksi lisuketta, paljon mainostettu Jamien valkosipulileipä toimii varmasti.

Suosittelemme kokeilemaan keittoa! Tätä voi tietysti keittää vaikka isomman satsin kerralla ja laittaa osan pakastimeen odottamaan seuraavaa kertaa.

Ei kommentteja: