22. toukokuuta 2007

brittiläis-intialaista kotiruokaa

Innostuin Pastanjauhajien postaamasta kanacurrysta ja naanleivästä jo heti tuoreeltaan. Tänne saakka vain meni ennen kuin pääsin toteutukseen asti! Pari kertaa on jo aineetkin olleet valmiina mutta ei lopulta aikaa... Jauhantakeittiön sivuilla on kyllä aika kelpo opastus asiaan, ja linkki alkuperäiseen postaukseen, joten niitä kannattaa kyllä vilkaista. Tässä meidän meriselityksemme.

Kanacurry
4 annosta

6 tomaattia
1 sipuli
oliiviöljyä
3 cm:n pätkä inkiväärin juurta
3 valkosipulinkynttä
½ tl chilirouhetta (tai tuoretta mietoa chiliä 1-2 palkoa)
1 tl jauhettua korianteria
1 tl jauhettua juustokuminaa
¼ tl jauhettua kurkumaa
suolaa ja mustapippuria myllystä
1 dl vettä
400 g broilerin rintafileitä naturel
2 rkl luonnonjogurttia
limemehua

Kalttaa tomaatit. Itse en ole koskaan aiemmin jaksanut tätä tehdä, kun se on kuulostanut aina niin vaativalta hommalta. Alkuperäisreseptistä löytyi kuitenkin helpottava vinkki: leikkaa tomaatteihin ristiviillot ja laita ne kuumaa vettä kestävään kulhoon. kiehauta vedenkeittimessä vettä ja kaada tomaattien päälle niin että ne peittyvät. Laske 20:een ja kaada vesi varovasti pois. Anna jäähtyä ja irrota tomaateista kuoret. Poista tomaateista siemenet ja liika neste, pilko isohkoiksi paloiksi. Hienonna sipuli, valkosipuli ja inkivääri (sekä tuore chili jos käytät sitä). Mittaa mausteet kippoon. Suikaloi kanafileet reiluiksi suikaleiksi.
Kuullota ensin sipulia ja chilirouhetta (jos käytät kuivattua) hetken aikaa padassa miedolla lämmöllä. Kun sipuli on läpikuultavaa, lisää valkosipuli ja inkivääri ja kuullota niitäkin hetken. Lisää mausteet sekä mustapippuria ja suolaa ja kääntele, varo polttamasta mitään pohjaan (lisää öljyä tarvittaessa). Lisää tomaatit ja vesi. Anna kiehahtaa ja hauduta sitten n. 5 minuuttia miedolla lämmöllä. Lisää kanasuikaleet ja hämmennä ne sekaisin kastikkeeseen. Anna hautua miedolla lämmöllä kannen alla n. 30 minuuttia välillä sekoitellen.
Kun kana on kypsää ja haudutus ohi, lisää ruokajugurtti sekä limemehua. Kun curry on lämmennyt, maista ja korjaa makuja lisäämällä suolaa ja limemehua tarvittaessa. Tarjoa haluamallasi tavalla, meillä oli pelkkää naan-leipää joka oli TODELLA herkullista!

Currystamme tuli turhankin juoksevaa, kuten kuvasta näkyy. Koko hässäkkä hautui yhteensä noin tunnin erinäisistä syistä johtuen, lie siinä ajassa tomaatit päästäneet jo liian kanssa nesteitä ulos...


Tämä naan -leivän ohje noudattaa Pastanjauhajien vastaavaa orjallisesti. Alkuperäinen ohje on Lintu75:n Hellapoliisi -blogista. Meillä ei oltu koskaan tehty (eikä edes itse asiassa maisteltu) naan -leipää aiemmin. Tämä oli kyllä todella hyvää, vaikka omista leivistäni tuli vähän turhan paksuja ja isoja muutenkin. Mutta toimii kyllä intialaisten ruokien kaverina... Parhaimmillaan leipä on tuoreena (yllätys yllätys). Näissä on ihanan pehmeä koostumus.

Naan-leipä
8 isohkoa leipästä

2 dl vettä
1 tl hunajaa
11 g kuivahiivaa
1 tl suolaa
1 tl sokeria
½ dl öljyä
½ dl maustamatonta jugurttia
1 kananmuna kevyesti vatkattuna
1 tl leivinjauhetta
n. 6 dl vehnäjauhoja
voiteluun sulatettua voita
(pinnalle seesamin- tai unikonsiemeniä)

Sekoita hunaja ja kuivahiiva kädenlämpöiseen veteen ja sekoita hyvin, anna liueta pari minuuttia. Lisää veteen suola, sokeri, öljy, jugurtti ja kevyesti vatkattu muna. Sekoita leivinjauhe jauhoihin. Lisää jauhot taikinaan hyvin alustaen. Meillä taikinaa alustettiin pöydällä n. 5 minuuttia, jotta taikinaan tuli pientä kimmoisuutta. Älä kuitenkaan vaivaa liikaa ettei tule liian sitkeää. Anna taikinan kohota liinan alla peitettynä lämpimässä paikassa tunnin verran. Muotoile kohonneesta taikinasta jauhoisella alustalla tasakokoinen pötkö, jonka jaat 8:aan osaan (tai sopivankokoisiin osiin). Pyöritä osat palloiksi, kaulitse soikeita litteitä leipiä. Kohota leivät pellillä leivinpaperin päällä, voitele sulatetulla voilla (ja ripottele pinnalle unikon- tai seesaminsiemeniä). Paista leivät 275 asteisessa uunissa (keskitasolla) 5-8 minuuttia. Leipiä kannattaa vahtia koko ajan paiston aikana, etteivät pääse kärähtämään.

9 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Tätä kokattu meillä useita kertoja just tuon samaisen ohjeen naan leivän kanssa ja aina yhtä namia. Leivistä ei tuu niin paksuja kun sivelee niitä voi sulalla ennen ja jälkeen paiston ja tekee niistä ohuita.

Anonyymi kirjoitti...

Täältä löytyy laittoman hyvä naan-resepti: http://allrecipes.com/Recipe/Indian-Naan-II/Detail.aspx

Kokeiltu useasti, toimii kuin häkä.

Anonyymi kirjoitti...

Heippa voikeittiöön :)

Tuo naan-leipä vaikuttaa sen verran kivalta, että taidanpas joku päivä testata ohjeenne :)

Voisitteko mitenkään tehdä pienen muutoksen blogiinne, ja näyttää kerralla etusivulla useamman postauksen.. Kun harvemmin täällä käy niin suuri osa jää näkemättä ja ei ole aina aikaa rueta jokaista kategoriaa erikseen lukemaan :/

Ja aiempaan postaukseenne viitaten, tekis hirveä ja poroa mieli syödä taas pitkästä aikaa. Miun vatsalaukussa ne ovat liian harvinaislaatuista herkkua :(

Iloista viikonjatkoa vihertyvään kaupunkiimme! :)

oliivia kirjoitti...

Kiitokset kommenteista!
anonyymi, kiitos vinkistä, pitää yrittää tehdä selvästi ohuempia seuraavalla kerralla.

Anne, kiitokset hyvästä reseptivinkistä, pitää ehdottomasti kokeilla tuota!

Moikka sinnekin cebic,
kiitos vinkistä, laitetaan vähän enemmän postauksia näkyviin kerralla!
on tosiaan ihanaa kun on alkanut vihertää niin selvästi, nyt tuntuu jo että kesä on tulossa.

Polkkapossu kirjoitti...

Moikka Oliivia.

Huomaatkos, että tuossa kanacurryssa on kastike erottunut. Minua aina harmittaa, jos rakenne kärsii, makuunhan se ei tässä tapauksessa niin kovin paljon vaikuta. Erottumisen on aikas varmuudella saanut aikaa ruokajugun ja limemehun lisääminen lopussa. Ruokajugu saattaa erottua jo pelkästään sillä, että saa liikaa lämpöä. Vielä kun siihen kaadetaan kirpeän hapanta limemehua on erottuminen lähes pomminvarmaa.

Anonyymi kirjoitti...

Itse asiassa, noi naanit on meillä paistettu vielä grillivastuksen alla, gheellä sivellyn folion päällä. Lähemmäs tandooriuunia ei välttämättä kotioloissa pääse :) Mutta joo, kandee tarkkailla niitä tiiviisti etteivät pala.

oliivia kirjoitti...

polkkis, tuo juoksettuminen syö kyllä naista rotan lailla... aina välillä sitä pääsee tapahtumaan, partaäijäjugurtilla tosin onneksi harvemmin. Tällä kertaa jugurtti kärsi kyllä jo ihan kuumastakin...
Olisko sulla vinkkiä millä tällaisessa tapauksessa voisi välttää juoksettumisen / erottumisen?

Jenni kirjoitti...

Oijoi, kyseinen ruokalaji on herkkua Suolaa&pippuria-köökissäkin. Täytyykin postata oma versio, kunhan hellan ääreen taas kunnolla pääsee :D S&P-versio siis sisältää mm. kookosmaitoa sekä valmista currytahnaa, ihan tässä nälkä tulee taas..

Anonyymi kirjoitti...

Sattuipas naan-leivän ohje löytymään todella sopivasti. Täytyy kokeilla itsekin pikapuoliin. Näyttää ainakin tosi herkulta.