3. elokuuta 2007

päärynäsalaatin paluu

Joku teistä saattaa nyt pohdiskella että hmm, eikös tämäntyyppistä ole täällä jo nähtykin? Tai sitten ei (pohdiskele). Aiemmin keväällä taiteilin kuitenkin JUUSTO-päärynäsalaatin, jolle tämä versio on jotakin sukua. Tällä kertaa kuitenkin mentiin ohje(id)en sijasta täysin tunteella, ja balsamicosiirapin kokeilusta innostuneena keittelin kastikkeeksi valkoista balsamicosiirappia. Saksanpähkinöitä ei ollut tarjolla joten ne korvattiin pekaanipähkinöillä. Lievää heikotusta aiheutti huomio pekaanipähkinöiden sisältämän rasvan määrästä: 100 g:ssa on 71 g rasvaa. Kyllä, olemme kovastikin tietoisia pähkinöiden rasvaisuudesta, mutta siis 71 grammaa!! Sehän on melkein sama kuin vetäisi oliiviöljyä paljaaltaan....
Siis tämäkin on niitä "ihan vaan" salaatteja, ei sieltä keveimmästä päästä. Mutta hyvää, ah niin hyvää!

Jos ei oikein tykkää homejuustoista niin tällä voisi yrittää totuttautua herkun makuun. Siirappi ja päärynä tuovat mukavaa kontrastia.

Päärynä-aurasalaatti ja valkoista balsamicosiirappia
2 annosta

2 pientä päärynää, juuri ja juuri kypsiä
2 rkl sokeria
2 tl sitruunamehua
n. 50 g pähkinöitä (saksan- tai pekaani-)
n. 100 g aurajuustoa
1 ruukku romainesalaattia
1 kesäsipuli

vaalea balsamicosiirappi
n. 1 dl valkoista balsamiviinietikkaa
n. 4 rkl sokeria

Mittaa siirapin ainekset kasariin, kuumenna ja anna poreilla noin 10-15 minuuttia, kunnes seos tuntuu sakenevan. Anna jäähtyä (ja ota huomioon, että seos sakenee myös jäähtyessään).

Tee sillä välin salaatti: Pese päärynät hyvin ja leikkaa lohkoiksi. Kuullota niitä oliiviöljyssä pannulla, kunnes ovat saaneet aavistuksen väriä. Lisää sokeri ja pähkinät, sekoittele kunnes sokeri on sulanut. Ota pois levyltä ja lisää sitruunamehu.

Tee salaatista ja kesäsipulista (ja muista aineksista jos haluat) salaattipohja. Nostele päärynä-pähkinäseos päälle. Leikkaa ohuita viipaleita aurasta ja nostele salaatin päälle. Lopuksi taiteile lusikalla siirappia kastikkeeksi koko komeuden päälle.

Tarjoa vaikkapa hyvän valkoviinin keralla. Cono Sur Chardonnay Chilestä voisi sopia tälle



2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Tyylikäs kuva ja ruoka näyttää oikein herkulliselta, sanoopi aura-juusto ylin ystävä

oliivia kirjoitti...

Kiitoksia!
Hauska kuulla että meitä on muitakin
- nimim. syön vaikka kengänpohjia aurajuustolla höystettynä