20. marraskuuta 2007

Chili sin carne

Marraskuun ruokahaaste onkin tähän mennessä aihepiiriltään haastavin kaikista järjestetyistä. Voikeittiössä ei oltu soijarouhetta nähtykään ennen kuin varta vasten tätä haastetta varten sitä pussillinen kotiin kiikutettiin. Lähtötilanne tosin kuulosti samalta myös monien muiden keittiöissä! Nopealla googlailulla selvisi, että rouhetta voi liottamisen jälkeen käyttää kuten jauhelihaa. Tämä helpottikin asiaa jonniin verran, vaikka siltikin miettimistä jäi.

Monien reseptien joukosta toteutukseen valikoitui lopulta turvallinen chili; järkeilin että mausteita tulee sen verran että lopputuloksen on oltava jokseenkin maukas tai ainakin siedettävä. Monissa netistä lukemissani kommenteissa kun rouhetta on moitittu itsessään hiukan mauttomaksi.
Oman chilimme nautimme tortillalettujen sisällä, lisukkeeksi menisi myös riisi tai kuskus. Halutessaan päälle voisi vielä töräyttää jugurttia tai fraichea.

Täytyy tässä sanoa että olimme oikein positiivisesti yllättyneitä rouheesta. Eihän se lihaa ole, mutta hyvää chiliä kyllä kokonaisuutena. Ja kun rouheen maustaa ja liottaa oikein, se sopinee mukavasti muihinkin ruokiin jauhelihan tilalle. Toisaalta mieleen tuli myös rouheen käyttäminen kuskusin tapaan vaikkapa salaatissa... onneksi pussissa on vielä reilusti rouhetta jäljellä, pääsee toteuttamaan ideoita. Haasteeseen ne eivät kyllä tällä erää enää ehdi, mutta eiköhän niistä postailla sitten muuten vaan.

Tässä se siis tulee, chili ilman lihaa:

Chili sin carne
4 annosta

1½ dl soijarouhetta (meillä oli tummaa)

liemi rouheen liotukseen:
1 dl vettä
(n. 2 tl) turaus tomaattipyrettä
pari tippaa tabascoa
ripaus juustokuminaa
ripaus chilirouhetta
½ lihaliemikuutio
suolaa
(loraus worcestershirekastiketta)

1 tlk ruskeita- tai kidneypapuja
1 sipuli
3 valkosipulinkynttä
oliiviöljyä
1 tlk tomaatteja kokonaisena tai vastaava määrä tomaattimurskaa
½ tuubia tomaattipyrettä
n. 1 dl vettä
n. 1 rkl hunajaa
2 tl kaakaojauhetta (tummaa, van Houten tai vastaava)
ripaus chilirouhetta
ripaus cayennepippuria
ripaus juustokuminaa
suolaa
2 rkl hillosipuleita
2 rkl oliiveja

Sekoita vesi ja mausteet rouheen liottamista varten. Sekoita soijarouhe mausteliemeen ja anna turvota ainakin 2 tuntia (meillä annettiin rouheen maustua reilusti seuraavaan päivään).

Huuhtele ja valuta pavut. Hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Lämmitä oliiviöljy padassa (valurauta- jos mahdollista) ja kuullota sipulisilppua sekä chilirouhetta siinä hetki. Lisää pavut, tomaatit, tomaattipyre, vesi ja mausteet. Lisää myös oliivit ja hillosipulit. Hauduta miedolla lämmöllä liedellä tai uunissa ainakin tunnin verran; jos aikaa on niin mieluusti hieman pidempäänkin: pavut pehmenevät kypsennyksen aikana. Lisää lopuksi liotettu / turvotettu soijarouhe ja anna hautua noin 5 minuuttia kunnes rouhekin on lämminnyt.
Tarjoa vaikkapa tortillan täytteenä.

5 kommenttia:

Anna kirjoitti...

Tän täytyy olla hyvää! Ainakin mun makuuni soijarouhe tuntuu toimivan parhaiten juuri tomaattisten juttujen kanssa.

Polkkapossu kirjoitti...

Upeeta mahtavaa. Täytyy myöntää, että vähän odotinkin jostain blogista Chili sin carnea. Kaikki kunnia siis ja onnea peliin!

Anonyymi kirjoitti...

Hyvältä vaikuttaa muuten, paitsi että... "lihaliemikuutio" -> ruoka ei ole kasvis tai siis "sin carne" :) Nimim. fanaattinen vege joka korvaa tämän kohdan kasviliemellä ja kokeilee!

oliivia kirjoitti...

tiuhtiainen, olet kyllä oikeassa ;)
se onkin parantumattoman lihansyöjän kuvitelma melkein kasvisruoasta!
Toivottavasti maistuu myös kasvisliemellä!

Anonyymi kirjoitti...

Vinkki: soijarouhe kannattaa paistaa, ei liottaa. Googlella enemmän ohjeita. Tulee 10 kertaa parempaa!