20. joulukuuta 2007

joulutorttu alias jouluinen hyydykekakku

Joulukuun ruokahaasteen deadline lähestyy kovaa vauhtia ja voikeittiössä syksyn kiireisyys on vain huipentunut joulua kohti, mistä syystä meinasi mennä ohi koko haaste!

Olin ajatellut tehdä joulupöytään jälkiruoaksi jonkin raikkaan ja keveän hyydykekakun, jonka pohja tulisi piparista. Testasin itse kehittelemääni makuyhdistelmää pikkujouluvierailla, ja oikein hyvin maistui. Siltä pohjalta uskallammekin:
a) valmistaa tätä joulupöytiin
b) osallistua tällä joulukuun ruokahaasteeseen.

Ohje on vanha tuttu kevyen hyydykekakun ohje, taas hiukan muunneltuna.

Jouluinen glögi-omenakakku ilman uunia
riittävä määrä ähkyn hankkimiseen

Pohja
n. 150 - 175 g pipareita (käytin itse ohuita Annas sitruunapiparkakkuja)
n. 50 - 100g voita

Täyte
2,5 dl Flora Vanillaa (tai muuta vaahtoutuvaa vaniljakastiketta)
500g rasvatonta maitorahkaa
1 omena kuorittuna ja raastettuna
1 rkl lime- tai sitruunamehua
2 rkl hunajaa tai sokeria (voi passailla maistelemalla välillä)
2 tl vaniljasokeria
½ tl kanelia
1 rkl vettä tai limemehua
5 liivatelehteä

Kiille
3 dl valmista glögiä
5 liivatelehteä

Laita ensin täytteen liivatelehdet kylmään veteen pehmenemään. Tee sitten pohja: murskaa keksit tehosekoittimessa muruiseksi seokseksi. Sulata voi ja yhdistä kulhossa muruseokseen. Sekoita, kunnes voi on imeytynyt keksimuruihin. Vuoraa irtopohjavuoan (meillä on n. 26cm halkaisijaltaan) pohja leivinpaperilla ja taputtele muruseos vuoan pohjalle. Nosta vuoka jääkaappiin täytteen teon ajaksi.

Kuori ja raasta omena, voit ripotella hiukan sitruunamehua raasteen päälle ettei se tummu odottaessa.

Vatkaa Vanilla vaahdoksi. Yhdistä vaahtoon rahka, omenaraaste, vaniljasokeri, hunaja, sitruunamheu ja kaneli. Maistele seosta ja lisää hunajaa tarvittaessa. Purista liivatteista ylimääräiset vedet ja sulata ne pieneen tilkkaan kuumennettua limemehua (tai vettä). Kaada liivateseos täytteeseen tasaisena nauhana, vatkaa/ sekoita koko ajan. Kaada seos vuokaan murupohjan päälle.

Laita kakku hyytymään jääkaappiin vähintään 3 tunniksi, mieluiten yön yli.

Kun täyte on kunnolla hyytynyt, valmista kiille. Laita taas liivatteet pehmenemään kylmään veteen. Jos mahdollista, kannattaa käyttää tiivistettä ja tehdä hiukan juontiglögiä tujumpaa seosta. Kuumenna noin ½ dl glögiä ja sulata liivatteet siihen. Sekoita ohuena nauhana lopun glögin sekaan. Tällä liivatemäärällä tuota hyydytettävää nestettä ei saisi olla juuri 3 dl enempää. Jos et halua kaataa juoksevaa kiillettä kakun päälle (voi karata vuoan liitoksesta osittain), voit hyydyttää sitä aluksi vähän laittamalla kulhon kylmään veteen ja sekoittelemalla seosta kunnes se alkaa hiukan saostua / hyytyä.
Laita kakku taas jääkaappiin kunnes kiille on hyytynyt (noin tunti).

Ennen vuoan avaamista kannattaa käydä vielä vaikka veitsellä läpi kakun reunat, että ne irtoavat vuoan reunoista. Näin kakku ei repeä kun irrotat vuoasta reunat.

Kakku oli taas ihanan raikas. Mikään innovatiivisuuden riemuvoittohan tämä(kään) haasteruoka ei ole, mutta se on helppo tehdä ja taatusti hyvää!
Tälläkin kertaa kisa tulee olemaan kova, sen verran herkullisia reseptejä on kokkailtu ja bloggailtu ympäri ruokablogistania. Tärkeintähän on kuitenkin osallistuminen ja hienojen uusien ideoiden saaminen!

2 kommenttia:

Maiju kirjoitti...

Olen kokeillut jo mango- ja mansikkaversioita, jotka olivat ihanan raikkaita ja maukkaita. Tämä vaikuttaa sopivan jouluisalta ensi lauantain juhliini! Ajattelin lisätä täytteeseen hieman valkosuklaata, kuten punaherukkakakun ohjeessa näytti olevan. Kakku saisi olla nyt melko makea, kun jakajia on todennäköisesti noin 15. Kokemuksesta makeaa tulee syötyä vähemmän kuin vähemmän makeaa ;)

Kysymys kuuluukin, että luulisitko suklaan sopivan tämän kakun makuihin?

oliivia kirjoitti...

Moi Maiju,
pahoitteluni etten ehtinyt vastaamaan ennen juhliasi! Toivottavasti kakku onnistui hyvin, minusta valkosuklaa sopisi oikein hyvinkin näihin makuihin -itse tein tässä joulun alla omena-karpalo-kinuskiversion.
Suklaalla tosiaan vaan tulee sitten selvästi makeampaa :) Mutta ison joukon ollessa kyseessä se on vaan hyvä, kun tämä muuten on niin raikas ja kevytkin.
Jos haluaa vielä lisää täyteläisyyttä niin rahkan voi tietty vaihtaa tuorejuustoon ja vaniljakastikkeen kuohukermaan. Meillä kuitenkin tykätään tästä keveämmästä juuri sen raikkauden takia ;)
Kiva että olet tykännyt ohjeesta, tää on mulla itselläni sellainen vakiohitti jota aina muuntelen tarpeen mukaan.